hero
Megjelent az első országos Képzés-fejlesztési körkép!
Az [eureka] Consulting & Games idei kutatásában 115 piaci szereplő vallott a Covid óta átalakulóban lévő képzés-fejlesztési hagyományairól. A válaszokból kiderült, hogy a cégek számára leginkább a hibrid működéssel kapcsolatos problémák megoldása élvez prioritást. A piacra eddig jellemző képzési dualizmust felváltja az agilis tervezés. Egy trend változatlan: a képzés-fejlesztés hatékonyságának tudatos mérése még mindig nem épült be a céges folyamatokba.

A 2020-as évek eleje a változások kora. Változáson megy át a munkavégzés világának majd minden szegmense: a kapcsolattartáson és kommunikáción át, a munkaidőn keresztül a szervezeti struktúrákig és a munkavállalói igények átalakulásáig szinte minden. Ezeket a változásokat hivatott feltérképezni az [eureka] Consulting & Games kutatása, a Képzés-fejlesztési körkép 2022.

Minden ötödik cégben gondot jelent a hibrid működés

Nagy változásokkal néz szembe szinten minden gazdasági ágazat a képzés-fejlesztések terén. Az év első 45 napjában a megkérdezettek több mint kétharmada nem rendelkezett még kész képzési tervvel 2022-re. A gyakorlatban ez azt jelentik, hogy a képzés- fejlesztési folyamatok eltolódtak az év végéről, a tárgyév első negyedévére. A folyamatos újratervezés hatására az időszakosságot felváltja a folyamatokra koncentráló tervezés, így lehetőség nyílik a kollégák párhuzamos fejlesztésére. 

Az egyes képzések és fejlesztések egyre inkább a szervezeti fejlődés és a munkavállalói elköteleződés eszközeinek számítanak.

A tervezés módszerei mellett a cégek életébe bekúszó problémakörök is sokat változtak az elmúlt két évben. Mint a kutatásból is kitűnik, jelenleg a hatékonyan együttműködő csapatok fejlesztése a leggyakrabban előforduló cél, aminek most már nem csupán a csoportos kooperáció, hanem a hibridben való együttműködés (válaszadók 21%-a) is sokszor a célja.

„Ha azt mondjuk, hogy hibrid, akkor azon belül is szerteágazó a téma. Míg valakinek a hibrid működés önmagában egy folyamatait érintő és megoldásért kiáltó kihívást jelent, addig másoknál a már kialakult új formában való megtartás és motiváció kerül előtérbe” – mondja dr. Kalmár Péter az [eureka] Consulting & Games alapítója.

Nem mérjük a sikereket, mert félünk a kudarcoktól

A Képzés-fejlesztési körkép 2022-ből kiderül, a vállalkozások csak elenyésző hányada méri megfelelő módszertannal és alapossággal a képzés-fejlesztés hatékonyságát. A fejlesztések mérése és utánkövetése tekintetében ahány cég, annyi szokással találkozhatunk. A felhasznált benchmark eszközök sokfélesége azt bizonyítja, hogy nincsenek még olyan, egyértelmű és objektív eredményt adó megoldások, melyekben a megrendelői piac meg tudna bízni.

Miért probléma ez?

  • egy jól meghatározott metrikában könnyen kimutathatóvá válnak a siker mellett a kudarc faktorai is
  • a visszamérés alapozza meg egy szolgáltatás minőségét, egy szakemberek hitelességét, segít mérlegelni a jövőbeni együttműködéseket egy-egy külsős partnerrel
  • felismerések nélkül megszokásokkal dolgozunk, így sokáig toporoghatunk egyhelyben

Szopkó Beatrix, az [eureka] Consulting üzletágának vezetője szerint nem mindegy, hogy egy cég mire és milyen összeget költ. 

„Ahhoz, hogy a képzés-fejlesztésre fordított összegek elköltése ne egy szükséges rossz legyen, hanem lássuk annak eredményét is, mérnünk kell. Ennek kialakítását érdemes az alapoknál kezdeni: a folyamat átnézése, a cél megfogalmazása, az igényekkel és a hatással való összevetés a kezdet. Meg kell fogalmaznunk magunknak, hogy honnan tudjuk, hogy elértük a vágyott állapotot!”

A Képzés-fejlesztési körkép 2022 digitális kiadvány letölthető a cikk alatt.

Letölthető fájlok
Asset 4