hero
Honnan tudhatod, hogy egy nárcisztikus vezető árnyékában dolgozol?
Ahogy a magánéletben, úgy a munkahelyen is érdemes elkerülni a nárcisztikusokat, főleg ha patológiás esetről van szó. Bár valójában nem mindenki szenved ebben a személyiségzavarban, a valós diagnózishoz pedig szakemberi vélemény kell, mégis jobb kerülni az ilyen főnököt. Miről ismerhetjük fel a nárcisztikus vezetőt? Ennek járt utána a HRCENTRUM.

Mindenki találkozott már olyan főnökkel, aki egoista, perfekcionista, öntelt és képtelen az együttérzésre. Míg egy rossz vezetővel még meg lehet birkózni, a nárcisztikus igazi kihívást jelenthet, nemcsak a munkavállalónak, de magának a vállalatnak is.

Mindig a középpontban

HuffPostnak Marie-Line Germain, a Western Carolina Egyetem HR professzora elmondta, hogy a nárcisztikus ember mindig igényli, hogy ő legyen a figyelem középpontjában, és ez a munkahelyen is így kell legyen.

A nárcisztikus beosztott, főnök nemcsak a cégnek, hanem a munkahelyi közösségnek valamint a többi alkalmazott számára is nehézséget okoz.

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség szerint a nárcisztikus személyiségzavar tünetei közé tartozhat a nagyképűség, a túlzott önértékelés, a dicséret és figyelem igénye, a jogosultság erős érzése, valamint a másik kizsákmányolására való hajlam, azonban ezek nem csak a nárcizmusra jellemzőek. A perfekcionizmus és az empátia hiánya szintén tünetei a személyiségzavarnak, de nem mindenki szenved ebben, akire ráillik a leírás. A hivatalos diagnózis felállításához pszichológusra van szükség, azonban jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen tulajdonságok vallanak a nárcisztikusokra, és hogyan tudjuk ezt kezelni.

Sosem hibázik

„A nárcisztikus főnök gyakran érzi úgy, hogy a beosztottja vagy vele, vagy ellene van. Ha elárulod őt, akkor azonnal ellenséggé válhatsz, és ha ellenség vagy, úgy mindent megtesz majd azért, hogy eltűnj a közeléből" - mondta Germain. Az ilyen főnök kezdetben karizmatikus, kedves, nagylelkű, ez azonban gyorsan változhat, főleg ha látja, hogy nem értetek egyet, és ekkor manipulatív vagy bántalmazó magatartást vehet fel. A nárcisztikus ember nagy jellemzője, hogy nem ismeri be, ha téved, így az ilyen főnök mindig tagadja a hibáit, nem képes elfogadni a vereséget, kritikát.

„A tévedések hibák beismerése tönkretenné az önbecsülését, így elképzelhetetlen, hogy bevallja a hibáit" - tette hozzá Germain, aki elmondta, hogy probléma esetén gyakori, hogy a főnök az alkalmazottakat hibáztatja, esetleg eljátsza az áldozatot, átrakja a felelősséget másra.

Lopott ötletek, viszonzatlan szívességek

Jellemző nárcisztikus vonás lehet az is, ha az ilyen vezető ellopja más ötleteit. Ha ők vezetik a céget,  ez még jobban kiütközhet, hiszen ráfoghatják a lopást arra, hogy csak azt teszik, ami a cég érdekeit szolgálja. Mindig arra törekednek, hogy ők legyenek a legjobb alkalmazottak.

A nárcisztikus főnök gyakran kér szívességet, amit egyszerűen sosem fog viszonozni. Nina W: Brown, az Old Dominion Egyetem munkatársa hozzátette, hogy az ilyen személyiségzavarban szenvedőknél az empátia teljesen hiányzik, ráadásul verbálisan bántalmazóak is lehetnek munkatársaik felé. Nincs helye sem hibának, sem tévedésnek. Ha magyarázkodnánk, az empátia teljes hiánya miatt ez nem talál meghallgatásra. 

Hogyan kezeljük a nárcisztikus főnököt?

Amennyiben a főnökünk nárcisztikus személyiségzavarban szenved, ez a munkahelyen napi szinten kimerítő a munkatársaknak is. Azonban van módja annak, hogy ezt kezeljük. Germain elmondta, hogy mindenképp dokumentáljuk a helyzeteket, beszélgetéseket arra az esetre, ha a későbbiekben szükség lenne bizonyítani bármit. Kerüljük, hogy a főnökkel négyszemközt beszéljünk, mindig legyenek más emberek is az értekezleteken, valamint az e-mailbe is csatoljuk be munkatársainkat, legyenek tanúink.

A főnökünk kritikáját ne vegyük magunkra, keressünk megbízható embereket magunk köré, akik meghallgatnak minket. Az izoláltság, depresszió elkerülése végett mindenképp beszéljünk erről a barátainkkal, családunkkal, esetleg menjünk szaktanácsadóhoz. A főnökünk, és a munkahelyi kapcsolataink nem képezik az egész világunkat, még akkor sem, ha a főnökünk szeretne életünk középpontjában lenni. Munka után keressük a társaságot, fektessünk időt és energiát abba, hogy ne egy emberen múljon a sikerünk, és személyes fejlődésünk. Germain végezetül azt javasolta, hogy amennyiben a helyzet elviselhetetlenné válik, úgy fontoljuk meg a felmondást is. A munkanélküliség lehet kevesebb stresszel jár, mint a mindennapos vívódás a nárcisztikus főnökünkkel.

A magyar munkaerőpiacon kulcsproblémát okoznak a rossz vezetők, az embertelen bánásmód, és a mérgező munkahelyi kapcsolatok. A Portfolio Big Office Day-hez kapcsolódó korábbi felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele mondana le egy jobb főnökért a keresetének egy részéről. Az embertelen bánásmód és környezet miatt sokan váltanak munkahelyet. Az, hogy milyen lesz a munkahelyi környezet az új munkahelyünkön, nehéz előre megítélni, azonban egy kis figyelemmel, megfelelő kérdésekkel tájékozódhatunk.