hero
Ezek lesznek a legmeghatározóbb HR-tech trendek 2022-ben
Az UNLEASH átfogó HR-technológiai előrejelzéséből kiderül, milyen változások lesznek megkerülhetetlenek 2022-ben, hogyan érdemes szerveznünk a munkát ezt követően, és még sok más izgalmas a jövőt érintő kérdésre is egyértelmű válaszokat kapunk általa.

Az UNLEASH számos HR vezetővel készített interjút a HR- technológia jövőjéről. A legtöbb vezető reményekkel és izgalommal telve vág bele a következő évbe,  ám akadtak közöttük olyanok is, akik kevésbé fényesen látják a jövőt.

Lássuk, várhatóan melyek lesznek a legmeghatározóbb HR trendek idén!

A hibrid munkavégzés velünk marad

Jane Datta, a NASA humán-erőforrás igazgatója szerint a hibrid munkavégzésé a jövő, azonban az látszik, hogy még sok az olyan cég, ahol inkább a szélsőségekhez ragaszkodnak: vagy teljes irodai bentlétet vának el vagy rugalmas home office lehetőséget biztosítanak. Ami viszont vitán felüli, hogy a hibrid munkavégzés megfelelő kereteinek kialakításához munkáltatóként és munkavállalóként is fontos még tapasztalatokat gyűjtenünk és jó gyakorlatokat kialakítanunk.

Ehhez kapcsolódóan Angela Ashenden, a CCS Insight londoni piackutató intézet vezetőelemzője szerint azok a cégek, akik eddig nem lépték meg a felhőalapú megoldások és az innovatív kommunikációs eszközök bevezetését, egyszerűen nem halogathatják már tovább, hiszen a hibrid munkarend terjedése egyenesen megköveteli ezeknek a megoldásoknak a biztosítását.

2021-ben még meg lehetett úszni, 2022-ben már megkerülhetetlen a digitalizáció

Természetesen az újfajta digitális megoldások implementálása jelentős anyagi és időbeli befektetést kíván, valamint bizonyos szervezeti változásokat is hoz magával. Ashenden szerint azonban ez ne riasszon vissza senkit: haladjunk lépésenként, és vizsgáljuk meg , mi az a legelső lépés, amit megtehetünk azért, hogy jövőálló szervezeti működést alakítsunk ki. 

„Az a tapasztalatunk, hogy az elmúlt években - különösön a világjárvány kapcsán - még azok a cégek is, amelyek kevésbé voltak nyitottak a digitális megoldásokra, kénytelenek voltak elkezdeni használni azokat. Például a Zoomot vagy a Microsoft Teams-t. Ennek a kézenfekvő oka, hogy habár nem voltunk egy helyen, azt meg kellett oldanunk, hogy a munkavállalók kommunikálni tudjanak egymással. Aztán ez volt az a kiindulási pont, amiből mindenki láthatta, hogy a digitalizáció talán annyira mégsem ördögtől való, és érdemes átültetni egyéb szervezeti területekre és gyakorlatokba is."

Lássuk tisztán, milyen nálunk dolgozni!

De nemcsak az innovatív eszközökre érdemes figyelmet fordítanunk az idei évben, hanem a munkavállalói élményre is. Legyenek eszközeink arra, hogy monitorozni tudjuk, milyen a cégünknél dolgozni, milyen élményeket és benyomásokat szereznek nálunk nap mint nap az emberek, akik minket választottak munkaadójuknak. 

A munkavállalói élmény kapcsán is érdemes segítségül hívnunk a különféle technológiai megoldásokat, és folyamatosan mérnünk az új munkavállalók bevonzására és a meglévők megtartására irányuló tevékenységek eredményességét. Majd az adatok függvényében alakítanunk a folyamatokon, hogy azok a szervezeti célokat és a munkavállalók érdekeit szolgálják.

Az UNLEASH cikke nyomán.