Viktor Csenge 2019. június 17. 14:00
Elnök, ötletgyártó vagy megvalósító – járj utána, melyik vagy te!
Te is észrevetted már, hogy minden csapatban van egy olyan személy, akinek a fejéből pattan ki az összes jó ötlet? Vagy hogy mindig van valaki, aki ezeket kritizálja, akinek még ezek sem elég jók? És az örök elemzők, akik inkább 3-szor átrágnak minden információt, lehetőséget, mielőtt döntést hoznak? Ha a válaszod igen, akkor az alábbi blogban részletesebben olvashatsz arról, mi áll ezeknek a mintázatoknak az elméleti hátterében.

Meredith Belbin pszichológus az 1981-ben megjelent, Management Teams: Why they succeed or fail? című könyvében a csapatban betöltött szerepek kérdését vizsgálja.

Figyelem! Vannak akik vitatják ezt az elméletet, így ezen a ponton rábízom a kedves Olvasónkra, hogy hiszi vagy nem hiszi, egyetért-e vele, vagy sem, egyáltalán tovább olvas, vagy sem.

Vállalatépítő: számára nagyon fontos a pontosság, és a gyakorlati eredmények a kivitelezés során, rendszerekben gondolkodik és törekszik a hatékonyságra. Jó szervező, bírja a terhelést, ám nem túl rugalmas, rosszul kezeli a változásokat és kételkedve fogadja az új ötleteket.

Elnök: tulajdonképpen koordinálja a csapatot, összhangban tartja az embereket, és a feladatokat, a kapacitásokat, objektívebben néz rá a csapatra, a feladatokra, a működésre, viszont nem kreatív, ne bízzunk rá ilyen jellegű feladatot.

Serkentő: ő a csapat „motorja”, társaságkedvelő, ha esetleg tétlenkedést tapasztal, nem hezitál, azonnal közbelép, és igyekszik pozitív irányba fordítani a dolgokat, ám hajlamos ezt túlzásba vinni és provokálni társait, türelmetlenkedni, amivel nyilván nem könnyít a helyzeten.

Ötletgyártó: már több szerepnél is feljött a kreativitás hiánya, és a változáshoz való rugalmatlan hozzáállás. No, itt az ellenpólus! Az ötletgyártó a csapat legkreatívabb tagja, ő az, akinek mindig, mindenre van egy új ötlete, az hajtja, hogy új megoldásokat találjon a problémákra. Ha ilyen jellegű feladattal találkozunk, célszerű rábízni, de figyeljünk oda arra, hogy hajlamos átlépni határokat, megszegni szabályokat.

Forrásfeltáró: ahogy az elnevezés is mutatja, igyekszik minél több forrást, kapcsolatot teremteni, keresni, viszont nem a csapaton belül, hanem inkább azon kívül, ő az összekötő kapocs a „külvilággal”, behoz információkat, és új lehetőségeket. Sajnos azonban hamar elveszti érdeklődését, lelkesedését, így vele érdemes rövidebb időintervallum alatt megvalósítható projektekben gondolkodni.

Helyzetértékelő: róla van szó a felvezető szövegben, ő a kritikusok kritikusa. Döntési helyzeteknél, lehetőségek kiértékelésénél mindenképpen vonjuk be, hiszen ha valaki, akkor ő biztosan megtalálja a kritikus pontokat, köszönhetően alaposságának.

Csapatjátékos: odafigyel a tagokra, biztosítja a harmonikus működést, a rendszeres kommunikációt, a csapaton belüli kohézió erősítése nála központi téma. Nehéz hosszú távon fenntartani ambícióit, hajlamos elveszteni a fókuszt.

Megvalósító: amibe ő belekezd, azt biztosan befejezi, számára elengedhetetlen, hogy az utolsó apró részletig minden passzoljon, szívesen és roppant mód alaposan tudja ellenőrizni a már kész munkákat. Sajnos hajlamos átesni a ló túlsó oldalára, és elvész a részletekben, túl sokat aggódik, és megakasztja a folyamatot.

Ha a saját csapatotokban felfedeztek efféle szerepeket, szereplőket, akkor próbáljatok meg odafigyelni arra, hogy ki milyen típusú feladatot kap, tudatosan kezelni azt, hogy mennyit és hogyan kommunikáltok a munkafolyamat során, kitől vártok világmegváltó ötleteket, ki fogja azokat kivitelezni, ellenőrizni stb.

Arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy ezek a karakterek hogyan tudnak vagy épp nem tudnak együttműködni egymással. Például az Ötletgyártó és az Elnök között könnyedén keletkezhet feszültség, ha az ötletelésre kerül a sor. Vagy a Csapatjátékos megnehezítheti a nagyon precíz és eredményorientált Vállalatépítő dolgát. De a Helyzetértékelő és a Megvalósító jó páros lehet, mert mindketten rendkívül körültekintőek, megértik egymást.

Szerencsésnek mondható az a team, ahol minden – vagy legalább közel minden – típusból van egy, így nagyobb a valószínűsége, hogy mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb szerepet. Természetesen ez nem könnyű, de megéri a fáradozást!

Innen.