hero
Egy koncert az összefogás erejével
A szomszédban dúló háború kitörésének hírére, az Ukrajnából érkezők megsegítéséért korábban még soha nem látott módon fogott össze az ország, február vége óta a civil szervezetek koordinálásával önkéntesek, támogatók ezrei, tízezrei dolgoznak éjjel-nappal, hogy segítsenek az otthonukat elhagyni kényszerülő családoknak. A megfelelő ellátás biztosításában résztvevő nyolc segélyszervezet: a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Migration Aid, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány május 22-én egy nagyszabású koncerten köszöni meg az önkéntesek kitartó munkáját. A jótékonysági koncertről, valamint az elmúlt hónapok tapasztalatairól és legnagyobb kihívásairól beszélgettünk a segélyszervezetek vezetőivel.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása, a fegyveres harcok kezdetét megelőző napokban már érezhető feszültség erősödése ellenére is váratlanul, felkészületlenül érte a világot. A környező országok és az ott működő civil szervezetek számára a konfliktus első napjai, hetei voltak a legnehezebbek, hiszen az azonnali gyorssegélyek elindításán túl, egymással szorosan együttműködve meg kellett szervezniük a határmenti segítségpontokat, és el kellett kezdeniük az érkező menekültek azonnali és szakszerű ellátását is. 

„Mint minden katasztrófa és krízis esetén, ezúttal is a gyors és hatékony válaszadás volt a legnagyobb kezdeti kihívás, amit szakszerű intézkedéseknek és döntéseknek kellett követniük, hogy lépést tudjunk tartani az eseményekkel. A Magyar Vöröskereszt számára a háború kitörése utáni első pár nap volt a legkritikusabb időszak, amíg elkezdtük mozgósítani az erőforrásainkat és kialakult a többi karitatív szervezettel is a közös együttműködés. Ezt követően azonban nem csak határmenti megyei szervezeteink, hanem szinte minden vöröskeresztes egységünk együttesen mozdult meg, hogy a lehető legtöbb menekülőnek tudjunk segíteni szerte az országban.” – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Valamennyi szervezethez, főleg a kezdeti időszakban, korosztálytól függetlenül rengeteg új önkéntes jelentkezett, akik a határon vagy a pályaudvarokon vállaltak szolgálatot, az állandó segítők közül pedig sokan teljes szabadnapokat áldozva vettek részt az ellátásban:

„A kialakult helyzetet látva több önkéntesünk is szabadságot kért a munkahelyén, hogy folyamatosan segíthesse karitatív munkánkat. Ez az elhivatottság és összefogás segített áthidalni a legnehezebb pillanatokat is.” – nyilatkozta Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója.

„Az első önkéntes felhívásunkat még február 24-én tettük közzé, és egyetlen éjszaka alatt 1500-nál is több önkéntes jelentkezett, hogy valamilyen módon szeretne segíteni. De arra is volt bőven példa, hogy váratlanul jelentek meg önkéntesek az ellátási helyszíneinken érdeklődve, hogy mire van szükségünk, mivel tudnák támogatni a munkánkat. A munkatársi létszámot jelentősen növeltük a háború kirobbanása óta, és a már meglévő kollégák is kivették részüket a szolgálatból, így mostanra összesen több mint 3000 főt mozgósítottunk a menekültek és kárpátaljaiak megsegítésére.” – összegezte a Dobis-Lucski Zsófia, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

Az önkéntes munkára jelentkezők mellett tárgyi adományokból és anyagi támogatásból sem volt hiány, sőt számos vállalat segítette a szervezetek munkáját termékadománnyal, vagy szolgáltatással is. 

„Eleinte tárgyi adományokat vártunk, de raktáraink elég hamar elkezdtek megtelni, így a későbbiekben már az anyagi támogatás jelentette a legnagyobb segítséget. Hatékonyabbnak bizonyult, hiszen célirányosan mindig azt tudtuk, tudjuk megvenni belőle, amire éppen a legnagyobb szükség van. Természetesen a tartós élelmiszernek is nagy hasznát vesszük, folyamatosan küldjük őket Kárpátaljára, önkéntesek nélkül pedig nem is tudnánk ellátni a feladatunkat, hiszen a BOK csarnokban és Tiszabecsen párhuzamosan teljesítünk szolgálatot.” – foglalta össze a tapasztalatokat dr Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke. 

A menekültek ellátásának sokrétűsége miatt tehát minden támogatási forma hasznos, együtt van rájuk szükség a szervezetek tapasztalata szerint. Önkéntesek nélkül azonban a tárgyi, anyagi segítség nem tudna célba érni.

„Ezt a szolgálatot a szervezet nem tudná egyedül végezni, önkénteseink részt vesznek a menekülő emberek tájékoztatásában, az utazás- és szállásszervezésben, tolmácsolásban, adományok gyűjtésében és kiosztásában.” – nyilatkozta Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.  „A menekülők számának csökkenésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat anyagi és emberi erőforrásait átcsoportosítja, támogatja a Kárpátalján menedéket talált és ott élő rászoruló családokat, valamint a Magyarországon tartósan maradó menekülők beilleszkedését segítő programokat indít.” – tette hozzá.

A segélyszervezetek az önkénteseik önzetlen feladatvállalását és a támogatók nagylelkű adományait most egy nagyszabású SZERETET KONCERTTEL szeretnék meghálálni. Nekik szól majd a dal köszönetképp május 22-én a Papp László Budapest Sportarénában, ahol a magyar zenei élet legnevesebb előadói lépnek színpadra a béke, a szeretet és az összefogás nevében. 

„Fontos megbecsülni és megköszönni ezeknek az embereknek, az odaadását és rugalmasságát, amellyel a háború elől menekülőket segítették és segítik a mai napig” – mondta el Meskó Zsolt, a Szeretetkoncert főszervezője. „Külön öröm, hogy a segélyszervezetek önkénteseit mind együtt, egy helyen ünnepelhetjük meg helytállásukért, arról nem is beszélve, hogy a koncert teljes bevételével további hosszú távú segítséget nyújthatunk majd a háború a háború által traumatizált gyermekeknek.” 

A SZERETET KONCERT a nyolc segélyszervezet szervezésében jön létre, és a Danubia Zenekar kíséretével Herczku Ágnes, Miklósa Erika, Rost Andrea, Bogányi Gergely, Bródy János, Dés László, Lovasi András, Nikola Parov, Pál István Szalonna, Szakcsi Lakatos Béla mellett egy orosz és egy ukrán művész, az ukrán brácsás Maxim Rysanov és az orosz hegedűművész, Nikita Boriso-Glebsky  is fellép, hogy közös számukkal hitet tegyenek a szeretet és a béke mellett. Május 22-én, vasárnap este a meghívott önkéntesek mellett bárki részese lehet támogatói jegy vásárlásával az eddig példanélküli összefogással létrejött különleges jótékonysági eseménynek. A koncert teljes bevételét a Kárpátalján található ráti Szent Mihály Gyermekotthon és a szolyvai gyermekotthon fejlesztésének támogatására fordítják a szervezők, olyan részlegek kialakítására, melyek a háború által traumatizált, szüleiket elvesztő gyermekeknek nyújtanak majd új otthont. A SZERETET KONCERTRE a jegyek egységesen 2.500 forintos áron kaphatók a Jegy.hu oldalon, de a nézők, magasabb jegyár választásával, nagyobb összeggel is hozzájárulhatnak a két gyermekotthon támogatásához.