Ebben az országban tart legtovább a munkanap
Noha nemrég megírtuk, hogy talán már leáldozóban van a 8 órás munkanap, az OECD felmérését nézve ezt a világban sok helyen nem tudják. Van, ahol az emberek ennél jóval több időt töltenek a munkahelyükön egy nap, ugyanakkor nagy a szórás. Mindemellett az adatok arra mutatnak, hogy aki a munkaórák számát tekintve kevesebbet dolgozik, termelékenyebb.

A felmérésből (mely a 2017-es adatokat veszi alapul) az derül ki, hogy a mexikóiak sokkal több órát dolgoznak naponta, mint bármely másik ország lakosai. A legkevesebb ledolgozott munkaórával a németek büszkélkedhetnek.

Az OECD saját tagjainál vizsgálta az egy napon belül ledolgozott munkaórák számát – vagyis az adatok a fejlett világ jó részének és a fejlődő országok egy részének ledolgozott munkaóráit mutatják. A mexikóiak e szerint évi 2255 órát töltenek munkával – ami hetente 43 ledolgozott munkaórának felel meg.

Európán belül a görögök „vezetnek” a maguk évi 2035 ledolgozott munkaórájával. A spektrum másik szélén a német dolgozók helyezkednek el a maguk ezzel összehasonlítva sovány 1363 órájával – ami évente 892 órával kevesebb, mint ami a mexikóiaknak jut. Az Egyesült Államok és Magyarország is a középmezőnyben helyezkedik el.

Eltérő munkakultúrák

Az eltérő kulturális attitűdök és társadalmi-gazdasági tényezők kulcsszerepet játszanak abban, hogy a munkaadók mennyi munkaóra ledolgozását várják el a munkavállalóiktól.

Mexikóban a munkanélküliségtől való, mélyen gyökerező félelem a nem túl szigorú munkajoggal párosulva azt jelenti, hogy a legfeljebb 48 órában maximalizált munkahét kereteit csak ritkán tartják be. A harmadik helyezett Dél-Koreánál a hosszabb munkanapok az arra irányuló késztetés részeiként értelmezhetők, hogy fellendítsék a gazdasági növekedést.

Japánban annak ellenére, hogy még külön szavuk is van a túlzásba vitt munka okozta elhalálozásra (karoshi) az átlagos japán munkavállaló mindössze évi 1713 órát dolgozik le – vagyis meglepő módon kevesebbet, mint az OECD-átlag. Ez meglepetés lehet annak fényében, hogy Japán a munkaholista munkakultúrájáról ismert – de épp az előbbiből következően született meg a döntés, hogy a kormány limitet szabjon a túlóráknak.

Kevesebb munkaóra = megnövekedett termelékenység

Németország annak ellenére, hogy az OECD-tagországok közül itt a legrövidebbek a munkaórák, magas termelékenységi szintet tud felmutatni. Egy felmérés szerint az átlagos német munkavállaló 27%-kal produktívabb az átlagos brit munkavállalónál.

A hollandok, franciák és dánok is évi kevesebb mint 1500 munkaórát dolgoznak. A dánoknak – akiknél a világon a legjobb a munka-magánélet egyensúly, és egyébként is ők a világ legboldogabb népe – csupán 2%-a túlórázik az OECD-átlag 13%-kal szemben. Nálunk is alig több: 1740 az évente ledolgozott munkaórák száma, ami hetekre levetítve csupán 33 órát jelent.