Az álláshalmozás Magyarországon nem lesz felkapott, ha a munkáltatón múlik
Az álláshalmozás nem gyakori jelenség, Amerikában is éppen csak terjedőben van. Az otthoni, rugalmas munkavégzés elterjedése megteremtette a körülményeket, hogy valakinek akár egynél több főállása legyen, még az érvényes jogszabályokba sem ütközik. Az viszont más kérdés, hogyan viszonyulnak hozzá a munkáltatók. Somodi Bettinával, a Beck & Partners toborzási szakértőjével jártuk körül a témát.

A Wall Street Journal felfedezett egy oldalt, amely azoknak a home office-ban dolgozóknak segít, akik kihasználva a pandémia adta speciális körülményeket, több helyen is dolgoznak egyszerre. A mögötte rejlő logika egyszerű: dupla munka, dupla fizetés. Bár első hallásra vaskosnak tűnhet az álláshalmozás, a különösen hatékony, intelligens emberek számára nem lehetetlen küldetés. Ha a normál esetben 30-35 óra alatt elvégezhető főállásukat megduplázzák, úgy a 60-70 órás munkahét nem is tűnik ördögtől valónak – legalábbis dolgozói szemmel.

Nincs nagy bizalom az álláshalmozók irányában

A fejvadász cég kiválasztási specialistája is szkeptikus volna egy álláshalmozó jelölttel szemben. „Az igaz, hogy egy átlagos munkahét során vannak üresjáratok, amikor az ember kávézik, néz a semmibe, vagy kollégákat tart szóval. Sok munkakör van, ahol nem mindig kell heti 40 óra a feladatok elvégzéséhez, néha meg nem elég rá, ez hektikus. Nagyban függ attól is, hogy valakinek mennyire lehatárolt a munkaköre és hogyan osztja be az idejét.”

Ugyanakkor megkérdőjelezi, mennyire fenntartható az álláshalmozás. „Előbb-utóbb valaminek a rovására fog menni az álláshalmozás. Nem lennék biztos abban, hogy az álláshalmozó keze alól kikerült feladatok mindig olyan minőségben készülnének el, ahogyan az elvárt volna. Még ha valaki szuperhősként képes kétfelé szakadni, akkor is ott a nagy kérdés, meddig bírja ezt stressz nélkül. Ha bejön a képbe a túlterheltség, simán lehet, hogy mindkét munkája megsínyli. Tudott az, hogy ha valakinek nincs rendben a magánélete, akár személyesen nincs jól valamiért, az hatással lesz a munkahelyi teljesítményre is.”

Sokszor már az is gond, ha valaki tanul

„A hatályos jogszabályok ugyan lehetővé teszik az álláshalmozást, de a munkáltatók gyakran használnak olyan munkaszerződési sablonokat, amik megtiltják azt a munkavállalónak” – hangsúlyozza a Beck & Partners toborzási szakértője. Tapasztalatai szerint a cégek sok esetben már azt sem nézik jó szemmel, ha a jelöltek tanulnak a munka mellett, vagy ha van hétvégi plusz munkájuk más területen, amit esetleg magán cégén keresztül látnak el. Legfeljebb úgy tartja menedzselhetőnek a párhuzamosan végzett két főállást, ha a dolgozó eltitkolja a munkáltatói elől.

„A jelöltekkel folytatott interjúk során értékelném az őszinteséget, de ha van a jelölt mellett másik, aki hasonlóan megfelelőnek tűnik a munkakörre, akkor nem haboznék inkább a másik jelöltet választani. Sűrűbben fordul elő, hogy valakinek saját biznisze van, de égre-földre esküszik, hogy nem befolyásolja a teljes munkaidőt. Itt leginkább az a kérdés merül fel, hogy mikor pihen a munkavállaló. Ez még benyelhetőbb verzió, viszont tapasztalatból tudom, hogy a cégek nem szeretik.”

Még nem fenyeget a veszély, hogy tömegesen álláshalmozókká válnak a magyarok

Fejvadászként Somodi Bettina ritkán fut bele olyanba, hogy az álláskeresők nyíltan felvállalják, meglévő főállásuk megtartása mellett néznek újabb pozíció után. „Második főállást keresővel személyesen nem is találkoztam. Arra láttam már példát, hogy két részmunkaidős állást vállal valaki, esetleg hétvégente vállalna plusz munkát. Idehaza ezek az esetek leginkább azért fordulnak elő, mert valaki nem talál olyan teljes munkaidős állást, amiből meg tudna élni. Azt tapasztalom, ha valakinek van teljes munkaidős állása, és az jól fizet, akkor nemigen vállal plusz állást, főleg nem teljes munkaidőben.”

Fontos letisztázni, hogy álláshalmozók alatt nem a szabályosan működő magánvállalkozókat értjük! Ők projektjelleggel, rövidebb ideig vagy több mint kettő partnerrel dolgoznak egyszerre. Vannak szakmák, ahol bevett munkavállalási forma, tipikusan ilyenek a kreatív illetve a kommunikációs szakmák, tanácsadói szakmák, de akár egyes IT-s szakmák is idetartoznak.