Az adakozással te is jól járhatsz, és most már ki is számolhatod, mennyire
Miközben mind többen úgy látják, mások segítése megéri a belefektetett időt és erőfeszítést, alig néhányan tudnak arról, hogy milyen adóelőnyökkel járhat ez az adományozás a jótékonykodók számára. A Social Impact Alliance kelet-közép-európai tanácsadó szervezet ezért létrehozott egy online kalkulátort filantrópok számára, amely egyszerűen és ingyenesen segít kiszámolni, hogy a magyar vállalatok mennyit adakozhatnak úgy, hogy a lehető legmagasabb adókedvezményt vehessék igénybe. Az eszköz az első ilyen jellegű kalkulátor, amely erre régióra lett kifejlesztve.

A kalkulátor nem csupán Magyarországon, de más, eltérő adójogszabályokkal rendelkező visegrádi országokban is segít az adományok tervezésében. A magyar szabályozás magas kedvezményekkel támogatja a vállalati adományozást, Lengyelországban pedig bizonyos esetekben akár a teljes adományozott összeg leírható a bevételekből. A Cseh Köztársaságban a kormány mind az egyéni, mind a vállalati adományozást támogatja, azonban alacsonyabb adókedvezményekkel. Eközben a szlovák adományozók sajnos csak erkölcsi megelégedést érezhetnek, hiszen egyetlen eurócentet sem vonhatnak le adójukból.

Mennyit írhatnak le a vállalatok?

Jelenleg Magyarországon a magánszemélyek számára sajnos nincs adókedvezmény adományozásra, de a társasági adományozók a visegrádi országok közül itt vannak a legjobb helyzetben: a kedvezmény akár az adományra fordított összeg 50%-át is elérheti, amennyiben a vállalatok megállapodást kötnek az adományt kapó szervezettel.

Adományozásról akkor beszélünk, amikor az adományozó növeli az adományban részesülő vagyonát és az adományban részesülő semmilyen ellenszolgáltatást nem nyújt az adományozónak. Az adomány leírható a fizetendő adóból, amennyiben azt egy nonprofit szervezet, egyházi jogi személy részére, közhasznú szervezet a közhasznú tevékenysége támogatására vagy egy felsőoktatási intézmény kapja. Az adományozó az adókedvezményt az adóbevallásában veheti igénybe. Az adó megállapítása előtt a vállalatok az adomány összegét levonhatják az adóévi nyereségükből.

„Nem szabad elfelejteni, hogy az adományozás célja nagyon fontos. A törvényben meghatározott közhasznú nonprofit tevékenységeket vagy közérdekű kötelezettségvállalást kell támogatnia, valamint meg kell felelnie a jogszabályokban leírt további formai feltételeknek” – tette hozzá Horváth László, a V4 Group adótanácsadó cég partnere.

A filantrópok számára készített kalkulátor mellett egy magyar nyelvű gyakori kérdések listája is elérhető az oldalon az ország és a nyelv kiválasztása után, amely az adott ország jogszabályi kereteit mutatja be.

Szeretném kipróbálni! Hogyan működik?

Az adománykalkulátort azért alkották meg, hogy a jótékonykodókat idejük és szaktudásuk mellett anyagi javak adományozására is biztassák. A kalkulátor egy ingyenes online eszköz, amely bárki számára elérhető, aki szeretné kiszámolni, hogy milyen összegű adomány mellett kaphatja meg a lehető legnagyobb adókedvezményt. A kalkulátor a magyar, lengyel, szlovák és cseh jogszabályokon alapul, Magyarországon az elérhető adókedvezmények miatt elsősorban vállalatok figyelmébe ajánlják.

Amikor a kalkulátornak megadjuk a becsült éves jövedelmet, kiválasztjuk a megfelelő országot, és hogy személyi vagy társasági adóra vagyunk kíváncsiak, a program gyorsan kiszámolja a maximális összeget, amelyet leírhatunk az adóbevallásában. Például, amennyiben egy magyar vállalat havi adózás előtti bevétele 1 000 000 Ft (azaz 12 000 000 Ft egy évben), ez akár a 6 000 000 Ft-os adóalapcsökkentést is jelenthet. A kalkulátort itt lehet tesztelni.

Segít kiigazodni a bonyolult jogszabályok között

„Biztos vagyok benne, hogy a kalkulátor nem csupán a karácsony előtti időszakban lesz hasznos a filantrópok számára, amikor mindenki igyekszik segíteni, de az év minden szakában is. Az adományozásra vonatkozó jogszabályok meglehetősen bonyolultak, hiszen az adófizetők nem az adójukból, hanem az adóalapból írhatják le az adományt, és néha ennek felső határa is van. A levonható összegek függnek a különböző adományt kapó szervezetektől (mint például Magyarországon), a céloktól (Lengyelországban) vagy az adomány összegétől (Cseh Köztársaság). Ezért döntöttünk úgy, hogy kifejlesztjük ezt a praktikus eszközt filantrópok számára, amelyet egyéni adományozók, vállalatok és adótanácsadók is használhatnak. A társadalmi problémák összetettek, és mindannyiunktól elköteleződést kívánnak meg. Bölcs döntéseken alapuló adományozással valódi változásokat érhetünk el” – mondta el Anna Korzeniewska, a kalkulátort kifejlesztő kelet-közép-európai tanácsadó szervezet, a Social Impact Alliance for Central & Eastern Europe alapítója.

Figyelem, országonként eltérnek az adományozásra vonatkozó adójogszabályok!

A visegrádi országokban jelentősen eltérnek a filantrópiához kötődő adókedvezmények. A legnagyobb kedvezményt azon természetes és jogi személyek kapják Lengyelországban, akik egyházi jótékonysági vagy gondozási tevékenységekre adományoznak. A csoportban a leggyengébb láncszem Szlovákia, amely egyáltalán nem támogatja a jótékonykodást adókedvezménnyel.

A Cseh Köztársaságban természetes személyek is leírhatják adójukból az adomány összegét, legfeljebb a bevételük 15%-ig, amennyiben az adomány több, mint a bevételük 2%-a, vagy legalább 1000 cseh korona összegű. Jogi személyek szintén leírhatják az adományt a bevételükből, de maximum a bevétel 10%-áig, és az adomány összegének el kell érnie 2000 koronát.

További információért az adományozásról és a stratégiai filantrópiáról kérjük, látogass el a CEEimpact.org oldalra.

További információk angolul az adományozással kapcsolatban itt érhetőek el.

A Social Impact Alliance for Central & Eastern Europe egy nemzetközi tanácsadó szervezet, amelynek célja, hogy a jótékonykodás iránt érdeklődő egyéni és vállalati szereplőknek nyújtson olyan eszközöket és információt, amelyek a megfontolt döntésekhez és a források (idő, készségek, pénz) stratégiai elosztásához szükségesek. A szervezet a kelet-közép-európai régióban tevékenykedik, különös tekintettel a visegrádi országokra (Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Magyarország). Támogatást nyújt mindazoknak, akik szeretnék, hogy a jótékonykodás egyszerűbbé, átgondoltabbá váljon, és legfőképpen valódi társadalmi változásokhoz vezethessen.