hero
Átadták az Év Projektmenedzsere díjat
A Projektmenedzsment Világnapjához kapcsolódva immár 21. éve adja át a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla az Év Projektmenedzsere Díjat, hogy növelje a projektmenedzsment szakma elismertségét, valamint bemutassa a kiemelkedő teljesítményt nyújtó vezetőket.

Idén Sárvári Mariann részesült az elismerésben az ELMŰ-ÉMÁSZ áramhálózati vállalatok IT szempontból történő szétválasztásának projektvezetőjeként végzett munkájáért. A díj fővédnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter nevében Rákossy Balázs az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár köszöntötte a díjazottakat.

Az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy 

a piaci versenyképességet biztosító stratégiai ötletek és innovációk sikeres megvalósításának egyik leghatékonyabb eszköze a projektmenedzsment, 

amelynek központjában a megfelelő kompetenciákkal rendelkező projektmenedzser áll. A szervezetek mára felismerték, hogy a folyamatos fejlődés elengedhetetlen, a váratlanul bekövetkező változásokra gyorsan és hatékonyan kell reagálni. A világjárvány is megmutatta, hogy azok a szervezetek lesznek sikeresek és élnek túl, akik rugalmasak, rendelkeznek korszerű projektmenedzsment módszerekkel és profi projektvezetőkkel.

"A projektek hatékony megvalósítása központi kérdéssé vált az egész világon, a rendelkezésre álló források nem végtelenek, ezért felhasználásuk során kitüntetett szerepe van az eredményességnek" - mondta a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az Év projektmenedzsere díj 2021 díjátadóján. Rákossy Balázs hozzátette: a projektmenedzsment területén összetettek a feladatok, ezen a területen is azokra a szakemberekre van szükség, akik szakmai tudásukra alapozva jó kereteket adnak a projektek megoldásához és összességében hatékonyabbá teszik a szervezetek működését. A mostani időszakban, amikor a járvány és a világválság következményeivel kell szembenézni, a kormánynak és a gazdasági élet szereplőinek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a projektek minél hatékonyabb megvalósítására - mutatott rá.

Rákossy Balázs

A kompetencia alapú Év Projektmenedzsere Díj elsősorban a pályázó projektmenedzser eredményei, képességei és tapasztalata alapján minősít. A példaértékű eredményeket állítja reflektorfénybe, ezzel is hozzájárulva a magyarországi projektmenedzsment kultúra fejlődéséhez.

Wolf András, a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla soros elnöke kiemelte: a legjobbak közé került pályázatok mindegyike úttörőnek számít. 

Olyan projektek valósultak meg, amelyek által nemcsak az adott szervezet, hanem az egész projektmenedzsment szakma is fejlődik.

Kipróbált és új módszertanokkal, folyamatokkal, technikákkal és technológiai megoldásokkal lettünk gazdagabbak. Ez a tudás, amelyet a jelöltek projektjei alapoztak meg és tettek adaptálhatóvá, a szakmánk részévé válhatnak.

Az Év Projektmenedzsere díjat Sárvári Mariann, az SPQR Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója kapta a Jupiter Projekt IT projektvezetőjeként végzett munkájáért. A szakember vezetésével valósult meg az ELMŰ-ÉMÁSZ áramhálózati vállalatok IT szempontból történő szétválasztása. A projekt mintegy 160 alkalmazás logikai szeparációját tervezte meg és felelt a biztonságos működésükért. „A jó projektmenedzser érti a vállalati politikát, képes ahhoz igazodni és ennek mentén képviselni a projekt érdekeit. Vezető is egyben, aki tudja, hogy hogyan kell a kollégáit kiváló teljesítményre ösztönözni, motiválni. Jelen van és elérhető a projekttagok számára” - mondta Sárvári Mariann.

Sárvári Mariann

Az idei Év Projektmenedzsere díj győztese jogot szerez arra, hogy induljon az International Project Management Association (IPMA) nemzetközi megmérettetésén, ahol korábban több hazai szakember végzett előkelő helyen. Egy első, és - a tavalyi díjazottnak köszönhetően - immár három 3. hellyel járultak hozzá projektmenedzsereink a szakma nemzetközi hírnevének növeléséhez.

Projektmenedzsment Kiválóság Tábla különdíjat adott át Varga Zoltánnak, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. kiemelt állami beruházások, építési és építőipari terület szakmai koordinációja igazgatójának. A szakember korábban a Nemzeti Hauszmann Program projektiroda vezetőjeként a Budavári Palota Déli összekötőszárny és benne a Szent István terem újjáépítéséért és rekonstrukciójáért végzett munkája elismeréseként vehette át a díjat.

Varga Zoltán

A Tábla, a projektmenedzsment szakma iránti elkötelezettségéért Tiszteletbeli Örökös Tagjává választotta Tárnoki Pétert. A szakember sok évig dolgozott a Tábla tagjaként, emellett mind az államigazgatási és gazdaságfejlesztés terén végzett munkái során, mind a FŐVOSZ egyik alapítójaként támogatta a projektmenedzsment kultúra fejlődését.