A munkavállalók erősségeire való építés lehet az elköteleződési válság ellenszere
2021. május 21-23. között zajlott a II. Onlife Üzleti Konferencia, melynek 3. napján meghívott vendég volt az Eureka csapat alapítója, Bódi Gabriella. A beszélgetés témája az Erősségek: hogyan mérjük fel és használjuk őket a (vezető)fejlesztésben? volt.

És hogy miről volt szó?

Rejtőzködő szuperhősök

A munka világának változásáról, új korszak beköszöntéről, a vezetők és team leaderekre várú új feladatokról és felelősségekről számtalanszor foglalkoztunk, de hiba lenne nem kitekinteni a munka világának sokszor néma hőseire, a munkavállalókra is.

Egyes felmérések szerint ugyanis a munkavállalók mindössze 15%-a elkötelezett feltétlenül a munkája iránt, és munkavállalók legfeljebb 20%-a vallja, hogy a munkája során azt csinálja, amiben a legjobb. Kevesen vannak tehát, akik érzelmileg teljesen elkötelezettek és arra összpontosítanak, hogy minden nap értéket teremtsenek a csapatuk és a szervezetük számára.

Úgy tűnhet, hogy ez az arány túlzóan alacsony, de gondolj csak bele:

Hányan vannak, akik csak megjelennek, “jelen vannak” a munkahelyükön?

Hányan keresik a célt és értelmet a munkájukban, de nem találják?

Hányan szeretnék, hogy teljes személyiségükkel lehessenek jelen a munkahelyükön, valódi emberként, 3 dimenziós lényekként?

Hányan igénylik a valódi kapcsolatokat, különösen egy olyan vezetővel, aki képes őket a következő szintre juttatni?

Ezekre gondolj tehát, amikor arról hallasz: elköteleződési válsággal nézünk szembe.

Miért építs a munkavállalók erősségeire?

Azért, mert a munkavállalók teljesítményének alapját az jelenti, ha azt és úgy csinálják, amiben a legjobbak. Emlékezzünk Henry Stewartra: a beszédes Happy nevű cég alapítója arra tette fel az életét, hogy jól működő, sőt mi több, boldog munkahelyeket teremtsen, és ezt az ideát meg is osztja az ügyfeleivel. Henry abból a – könnyen belátható – alaptételből indul ki, hogy az emberek akkor végzik legjobban a munkájukat, ha jól érzik magukat közben.

Ezt pedig hogyan lehet legkönnyebben elérni?

Úgy, ha hagyjuk, hogy az emberek azt tegyék, amiben igazán jók. Ha ki tudják használni tehetségeiket a munkában, sőt azokat még tökélyre is fejleszthetik.

Amikor a vezetők arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy erősségeiket és tehetségüket használják:

15%-kal magasabb a munkavállalói elkötelezettség

7%-kal magasabb az ügyfél elkötelezettség

29%-kal magasabb a nyereség

72%-kal alacsonyabb a lemorzsolódás a magas fluktuációjú szervezetekben

Ezek a munkavállalók pedig:

alig várják, hogy dolgozni menjenek;

több pozitív, mint negatív élményt szereznek a munkatársakkal;

jobban bánnak az ügyfelekkel;

elmondják a barátaiknak, hogy egy nagyszerű vállalatnál dolgoznak;

több kreatív és innovatív pillanatot élnek át.

Miért jó tehát az, ha az erősségeidre fókuszálva dolgozol?

Ha tudatosítod, hogy született tehetséged van egy bizonyos területen, és ehhez tudod igazítani a munkádat, ez automatikusan magas teljesítményt fog eredményezni. Hiszen olyan pályán mozogsz, ahol nagy az önbizalmad és kiemelkedőek a képességeid. Egyszerűen mondva: kifejezetten jó vagy benne. Ez a te szupererőd!

Egységben az erő!

Legyen tehát a cél a tehetségeink tudatosítása, ezeknek erősségekre, kiválóságokra való fejlesztése. Ezzel nemcsak a munkavállaló, hanem az együtt dolgozó csapat, végérvényesen pedig a teljes szervezet csak nyer. 

Milyen egy olyan csapat, ami az erősségekre épít? 

Pontosan olyan, mint a szuperhősök összefogása. Rengetegszer szánkba rágták már, hogy a szupererő önmagában mit sem ér: a Bosszúállók csak együtt tudták legyőzni az univerzumot fenyegető gonoszt, az Igazság Ligája csak az összefogás erejével menthette meg a világot, a Szuperhős Tanoncok pedig együttesen tudnak a Galád Brigád fölé kerekedni. 

És a munkahelyi csapat bizony pontosan ilyen: olyan tökéletlen, de tehetséges munkatársak csoportja, melyben mindenki megérti, hogy egyesek bizonyos dolgokban nagyszerűek, másokban pedig nem túl jók. És erre van egy közös nyelvük is.

A csapattagok tisztában vannak azzal, hogy az egyes személyek hogyan gondolkodnak, cselekszenek és éreznek. Ez a tudatosság segít a csapatnak elnavigálni a mindennapi kihívások között.

Ez a tudatosítás pedig megteremti a közös célt: elhárítani a világot fenyegető veszélyt, azt a közös elérendő eredményt, melyért közösen, együtt, egymásra számítva dolgoznak. Mély bizalom van közöttük és szükségük van egymásra az a kiváló teljesítmény megvalósításához.

Mi kell ehhez? Egy közös nyelv, melyet a csapat tagjai mind megértenek és használnak, és mely azon alapul, hogy miben vagyunk mindannyian, egyenként is tehetségesek. Ez teszi lehetővé azt, hogy delegáljanak, segítséget kérjenek és ellenőrizzék egymást.

Azok a csapatok, amelyek minden nap az erősségekre összpontosítanak, 12,5%-kal nagyobb termelékenységgel dolgoznak. Az erősségekre vonatkozó visszajelzést kapó csapatok pedig 8,9%-kal nagyobb nyereségességgel dolgoznak. 

A gyengeségeinkkel akkor ne is foglalkozzunk? 

Ismerős a mondat?

Csak keményebben kell dolgoznom és sikerülni fog.

Ez egy hatalmas nagy tévedés. Könnyű így elmaszkolni a kudarcot vagy a tehetségtelenséget, azonban, ha ez igaz lenne, akkor a siker receptje tényleg egy mondat lenne, és nem könyvtárnyi szakirodalom és megannyi bestseller foglalkozna vele.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a gyengeségeinkkel igenis szembe kell néznünk. Az erősségeken alapuló fejlesztés megközelítésének elfogadása nem jelenti azt, hogy a figyelmen kívül hagyhatjuk a gyengeségeinket. Ezzel csak rontunk rajtuk. 

A gyengeség olyasmi, ami a siker, azaz az eredményesség útjában áll.

Hogyan viszonyul akkor a gyengeség a tehetséghez? Úgy, hogy nem mindegy, mire mennyi energiát és figyelmet fordítunk. Ha a gyengeségeink javítgatásán dolgozunk, azzal lehetséges, hogy elkerüljük a kudarcot, de csak az erősségeinkre építve tudunk kiváló teljesítményt hozni.

Fel kell tehát ismernünk és kezelnünk, menedzselnünk kell a gyengeségeinket, vakfoltjainkat. Ahogy az útra dőlt fát sem próbáljuk egyedül eltakarítani, hanem inkább felmérjük az akadályt és hatékonyabb módszerhez nyúlunk – például megkerüljük.

Mi szerintünk tehát a siker receptje? Őszintén: nem tudjuk – mert szerintünk nincs egy univerzális megoldás. Viszont hisszük azt, hogy fejlődni mindig lehet, jóból jobbak lehetünk. A legvégső cél pedig az, hogy jól érezzük magunkat. Mert ha jól érezzük magunkat, akkor szinte bármi lehetséges. Ha ez nem siker, akkor semmi nem az.

További hasonló tartalmakért látogass el az Eureka Games oldalára!