hero
2022. január 14. 08:00
A MÁV-Volán csoport is bejelentette idei béremelését
A hároméves bérmegállapodás értelmében 10 százalék mértékkel nőnek az alapbérek januártól.

Közleményük szerint a munkáltató az alapbéremelést a 2021. december 31-én érvényes besorolás szerinti alapbérekre hajtja végre. Amennyiben a béremelés után a munkavállaló besorolási bére nem éri el a rá irányadó bérminimum (minimálbér esetén 200 ezer forint, garantált bérminimum esetén 260 ezer forint) összegét, az a megfelelő értékre kiegészül.

Mint megjegyzik: a Volánbusznál lehet eltérés, tekintettel a belső integrációs folyamatra, esetükben a 10 százalék mértékű béremelés esetleges differenciálásáról a kollektív szerződést kötő feleknek kell megállapodniuk.

A bérminimumok január 1-jei növekedésének mértéke meghaladja a bérmegállapodás szerinti béremelés százalékos mértékét, ennek következtében egyes jövedelemkategóriákban a bérek egymásra torlódhatnak, ugyanakkor január 1-jétől 4 százalékponttal csökkennek a munkáltatói járulék terhek. A járulékcsökkentésből származó megtakarítást a piaci vállalkozásokhoz hasonlóan a MÁV-Volán-csoport is – a bérminimumok rendezésén túl – a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel.

A bértorlódások kezelésére a rendelkezésre álló források alapján kidolgozott javaslatát a munkáltató a csoport szintű érdekegyeztető tárgyalásokon a következő hetekben egyezteti az érdekképviseletekkel.

A cikk eredetileg a Piac & Profit-on jelent meg.