A céges jóga nem való mindenkinek
A legmenőbb cégek már bevezették, de van olyan dolgozó, akiből a rosszabbik énjét hozza elő.

Mára számtalan vállalat felismerte a jógában rejlő értékeket, és egyre többen kínálnak jógaórákat a wellness programjuk részeként, így például a Forbes, az Apple, a Google, az HBO vagy a Nike. Nem véletlenül, hiszen kutatások bizonyították, hogy 5+ órás folyamatos ülőmunka igazi produktivitásgyilkos, és legalább olyan káros, mint a rendszeres dohányzás. Az egyszerű nyújtógyakorlatok segítségével azonban elkerülhető ez a fizikai és szellemi kifáradás, és serkenthető a vérkeringés. Mindemellett a jóga nagyon hasznos lehet a különféle, életmódból fakadó fizikai fájdalmak – a nyak, a váll és a gerincproblémák – enyhítésében, a stressz csökkentésében. Utóbbi különösen fontos, hiszen a stressz rengeteg pénzébe kerülhet a vállalatoknak a produktivitás csökkenése, a hiányzások, a fluktuáció, táppénz miatt. 

A stresszes határidők, a végtelen számú megbeszélések, és az irodákra jellemző nyüzsgés és hangzavar mind megakadályozza, hogy koncentrálni tudjunk a feladatokra, és jó döntéseket hozzunk. A jóga meditációs- és légzőgyakorlatai segítenek a zaj hatásainak semlegesítésében, elménk lenyugtatásában, ami lehetővé teszi, hogy jobban tudjunk koncentrálni. Ennek következtében sokkal több kreatív energia szabadul fel, amitől új ötleteink születnek.

A jóga és a meditáció azonban egoista szörnyeteggé tehet

Az viszont már kevésbé ismert és korántsem pozitív hatás, hogy a rendszeres és megszállott jógázás az ego túlcsordulásához vezethet a Psychological Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A kutatók azt találták, hogy a jóga és a meditáció egyaránt növeli önmagunk túlhangsúlyozását, illetve azon hajlamunkat, hogy túlságosan nagy fontosságot tulajdonítsunk saját cselekedeteiknek. A kétrészes tanulmány első fázisában német és angliai kutatók 93 jógahallgatót választottak ki, és 15 héten keresztül kérdőíveket kellett kitölteniük. Az értékelés mérte a felsőbbrendűségi érzést, a közösségi nárcizmust, és az önérzetet. A második fázisban a kutatók 162 meditációt végző diákot kértek fel arra, hogy négy héten keresztül válaszoljanak a kérdőívekre.

Ha kíváncsi vagy az eredményekre, kattints!