hero
hrpwr.hu 2022. április 20. 18:00
5 pofonegyszerű trükk a pihentető alvásért
A mindennapi életünk ritmusa elég kaotikus tud lenni a munka, házimunka, családi élet és mindenféle apró-cseprő feladatok mellett. Ez kihatással van az alvásminőségünkre is; sokszor nehezen alszunk el, sokszor felébredünk éjszaka, pláne egy-egy stresszesebb időszakban. Mit lehet ilyenkor tenni? Milyen pszichológiai trükkök léteznek az alvás megkönnyítésére? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Nagyné Ocsenás Dorottya pszichológus, a Megoldásközpont szerzőjének írása.

Egy kellemes, munkával töltött nap után jólesik végre a párnára hajtani a fejünket, és átadni magunkat az álmok világának. Azonban bármennyire is szeretnénk, ez a megkönnyebbülés sajnos nem mindig jön el hozzánk könnyedén. Szerencsére vannak trükkök, amelyek segíthetik a könnyebb elalvást és az éjszakai nyugalom elérését.

1. Esti nyugalom

Az esti rutin, az alvásra való felkészülés nagyon fontos. Add meg a testednek és lelkednek az esti belassulás lehetőségét.Lehetőleg a lefekvés előtti egy órát már a lefekvésre való hangolódásra szánd rá. Olvashatsz egy kicsit, esetleg megvetheted az ágyat, vagy csak ülj le, és gondold át, mik is történtek veled aznap, a lényeg, hogy már az alvásra készülődj, pihenj, kapcsolódj ki.

2. Altatóital - Kondicionálj egy ízt az álmossághoz!

Ez a módszer egy kis „előkészületet” igényel a részedről, hiszen a testednek meg kell tanulnia, hogy az íz és az álmosság összetartozik. Válassz ki magadnak egy italt, amit szeretsz inni. Lehet ez kakaó, valamilyen ízű tea. A legjobb talán az, ha olyan gyógyteát választasz, amelynek eleve álmosító hatása van (pl. levendulatea). Este, lefekvés előtt, amikor már álmos vagy, igyál meg belőle egy kicsit. Nem muszáj egy teljes bögrényit, elég akár csak 1-1,5 dl is, csak pár korty. Minél többször teszed ezt meg, annál inkább összekapcsolod ezt az ízt az álmosság érzetével. Így egy idő után, ha fáradt leszel, ülj le, csináld meg magadnak az altatóitalodat, és add át magad a fáradtság érzésének.

3. Telefonszünet alvás előtt

A képernyő folyamatosan ingerekkel bombáz minket, és dolgoztatja az agyat, ezért hogy kellően ki tudjunk kapcsolni, érdemes lefekvés előtt egy órával (vagy minimum fél órával) letenni a telefont. Azt is megteheted, hogy nem időben, hanem helyszín tekintetében korlátozod a telefonod használatát, azaz nem viszed be a hálószobába. 

4. Relaxáció

Egy nehezebb, nyugtalanabb napon nehezebben alszunk el, mert a nap aggodalmai, nyugtalanságai még a fejünkben körözhetnek, elűzve az álmainkat. Ha ezt szeretnéd elkerülni, fontos foglalkozni a stresszkezeléssel, például sajátíts el egy relaxációs vagy meditációs módszert (pl.: mindfulness, autogén tréning), hogy el tudd csendesíteni elméd viharát, amikor arra szükség van.

5. Koffeinmentesen

Matt Walker alváskutató szerint az alvásminőséget nagyban rontja a koffeintartalmú italok (pl. kávé, kóla) fogyasztása alvás előtt pár órával. Sőt, kávét alvás előtt 7-8 órával már nem érdemes fogyasztani, mert bár lehet, hogy el tudsz aludni, de több lesz az ún. mikroébredés, és kevesebb a mélyalvás. Azaz ezáltal romlik az alvásminőséged.

A cikk eredetileg a Megoldásközpont oldalán jelent meg.