hrpwr.hu 2019. február 13. 16:00
13 bizarr munkakör, aminél kitalálni sem lehetne különösebbet
Unod a munkádat, szívesen váltanál, és vonzanak az új kihívások? Íme néhány olyan munkakör, amelyekről még garantáltan nem hallottál, pedig ki tudja – talán életed hivatása lehet az egyik… Ezek az állások jó eséllyel nem felelnek meg mindenki ízlésének, de akár hiszed, akár nem, egytől egyig valós munkakörök, amelyekben valódi emberek dolgoznak.

Íme néhány a világ legfurább állásai közül:

1. Hangyakereskedő

Ebben a munkakörben alapvetően azért fizetnek meg, hogy hangyákat adj el. Ma a világban körülbelül 12 000 hangyafaj él – és kereskedni velük bonyolultabb tevékenység, mintsem az ember gondolná.

2. Tetthely-takarító

Az Egyesült Államokban törvényes munkának számít a bűnügyi helyszíneken történő takarítás. Ezt még a helyszínelés előtt kell megejteni. A tetthely-takarítók feladata ugyanis az, hogy rendet rakjanak a helyszínen, de lehetőleg úgy, hogy a nyomokat ne takarítsák el. Mondanunk sem kell, hogy ez a munka egészen különleges képességeket igényel, és ha esetleg fontolgatnád, hogy belevágj, akkor az is fontos szempont lehet, hogy igen jól jövedelmező.

3. Hivatásos koszorúslány

Az Egyesült Államokban úgy tűnik, népszerűek a fura munkakörök: itt ugyanis felbérelhetünk hivatásos koszorúslányokat az esküvőnkre, akik aztán azt csinálják, amit mi mondunk nekik, tehát például verset szavalnak vagy hamis cuki sztorikkal szórakoztatják az egybegyűlteket, ha éppen erre utasítjuk őket.

4. Papírtörülköző-szagellenőr

Ehhez a munkakörhöz igen jó szaglóérzékkel kell rendelkezni: ezeknek az ellenőröknek ugyanis az a feladatuk, hogy – nevükhöz híven – papírtörülközőket szagoljanak, kiszűrendő bármilyen kellemetlen illatot.

5. Élő próbababa

Képes vagy órákon át egy helyben állni? Lehetőleg mozdulatlanul? Ha igen, akkor minden bizonnyal alkalmas vagy a fenti munkakör betöltésére, amelyért az Egyesült Államokban 100 dollárt (~ 30 000 Ft-ot) fizetnek óránként.

6. Állateledel-kóstoló

Ez pontosan az, aminek hangzik: ebben a munkakörben kutya- és macskakaját kell szag- és ízellenőrzésnek alávetni, hogy biztosítsd: a nevezett termék nemcsak jóízű, de meg is felel a brand felé támasztott követelményeknek.

7. Ágytesztelő

Ebben a munkakörben mindössze annyi a dolgod, hogy időnként a másik oldaladra fordulj… és aludj! Ezt mindenféle ágyakban kell megtenned, hogy ellenőrizd, csakugyan olyan puhák és kényelmesek-e, mint amilyennek lenniük kellene. A legjobb a dologban az, hogy mindezt részmunkaidőben is lehet csinálni, az USA-ban akár havi 2000 dollár (~ 560 000 Ft) is ütheti érte a markodat… De Európában is találni hasonló állást: egy finn hotelben például teljes munkaidőben foglalkoztatnak egy „hivatásos alvót”, aki éjszakánként felváltva alussza végig a hotelben található ágyakat. Ezek után pedig mindegyikről értékelést ír, amelyben részletezi, mennyire volt elégedett a fekvőhely nyújtotta élménnyel.

8. Kutyaürülék-felszedegető

Akár hiszed, akár nem, a kutyák utáni nyilvános helyeken történő takarítás létező munkakör – ráadásul jelenleg felszállóágban van.

9. Golflabda-búvár

A munkakör lényege, hogy a golfpálya közelében lévő veszélyes vizekbe kell lemerülni, az elveszett golflabdák felkutatására.

10. Hivatásos tuszkoló (Oshiya)

Hogy biztosan elkerüljék a késéseket, Japánban embereket bérelnek fel arra, hogy betuszkolják a kívül rekedt embereket a zsúfolt metrókocsikba (mindezt ahelyett, hogy gyakoribb járatokat indítanának).

11. Táncparkett-hoszt

Valakinek meg kell törnie a jeget, és elsőként táncra perdülni, hogy a többiek is követni merjék. A nevezett munkakörrel tekintélyes mennyiségű ingyenkaja és -piafogyasztási lehetőség jár.

12. Szerencsesüti-író

Aki járt már kínai étteremben, szinte biztosan találkozott a szerencsesütikben rejlő rövidke feliratokkal. De vajon belegondolt már bárki is, ki írja ezeket a kedves, olykor fura feliratokat? A munkakör elsőre mókásnak tűnhet, de a valóságban elég nagy nyomás helyeződik az e munkakörben dolgozókra, hogy folyamatosan újabb és újabb szövegeket találjanak ki.

13. Hivatásos elefántöltöztető

Kit érdekelnek a hollywoodi színésznők, amikor akár elefántokat is öltöztethetünk? A lehetőség az Indiában, Srí Lankán, Kínában és Dél-Koreában élők számára nyitott: ezekben az országokban ugyanis vannak olyan nagy vallási események és fesztiválok, ahol a díszesen felöltöztetett elefántok is a résztvevők közé tartoznak. Tehát ha érdekel a divat, de úgy tűnik, hogy itthon nem terem számodra babér, akkor érdemes lehet megfontolni az Ázsiába költözést!