hero
Nincs bennem a „mi a fenét keresek itt?” érzés
Hogyan talált rá egy sikeres stratégiai tanácsadó a saját útjára és kapta meg az inspirációt egy bentlakásos nyelvi táborokat szervező cégtől? Bemutatkozik Horváth Alex, aki az Angloville-t Magyarországra bevezette.

Horváth Alex a budapesti Corvinus Egyetem elvégzését követően 8 évig volt stratégiai tanácsadó, projektmenedzser a CEMI tanácsadócégnél és a MasterCardnál, közte MBA-t szerzett a chicagói Kellogg School of Management képzésén az Egyesült Államokban. 2014-ben érezte, hogy mással szeretne foglalkozni, és egy coach bevonásával talált rá a saját útjára. Ezután aktívan elkezdett lehetőségeket keresni, és végül Berlinben látta az Angloville lengyel alapítóit (Michal Zak, Michal Kelles-Krauz) prezentálni, akik nemzetközi terjeszkedéshez kerestek partnert.

Az Angloville olyan egyhetes nyelvi táborokat szervez gyerekeknek és felnőtteknek is, ahol külföldre utazás nélkül élheti át a tanuló az angol anyanyelvi környezetet. A táborok ideje alatt minden résztvevő angolul beszél egymással – még az órákon kívül is – ezzel elősegítve a nyelv folyamatos gyakorlását, és lebontja a nyelvtani precizitás miatti félelmeket.

A találkozó 2014-ben történt, az azóta eltelt években Alex az Angloville-t sikeresen bevezette a magyar piacra, felépített egy csapatot, és román és cseh után idéntől már a francia és az olasz piacralépést is segíti.

Sikeresnek érezted magadat a korábbi munkahelyeiden?

Már az egyetem alatt csatlakoztam a CEMI-hez, ami nagy dolog volt. Fiatalon komplex helyzetekbe, döntésekbe kerültem, fontos emberekkel, vezetőkkel, pl. miniszterrel találkoztam. Nagyon motiváló élmény volt, közben egy szoros közösség is kialakult, és elég gyorsan is haladtam felfelé, projektmenedzser lettem. Azt is nagy sikerként éltem meg, hogy a számtalan jelentkezőből felvettek a Northwestern University Kellogg School of Management MBA képzésére (az egyik legnevesebb MBA képzés az USA-ban). Miután visszajöttem, és elkezdtem a MasterCardnál dolgozni, ott is sikeres voltam a visszajelzések alapján.

Honnan jött a váltás igénye?

A MasterCardnál alakult ki bennem, hogy egyrészt nem szeretnék a bankszektorban hosszabb távon dolgozni, másrészt azt éreztem, hogy nem az enyém, amit építek, tanácsadóként döntést nem hozok, azt sem láttam, hogy kinek lesz valójában jobb egy-egy projekt eredményeként – nem motivált már tovább ez a fajta tanácsadói munka.

Hogyan kezdtél hozzá?

A vállalkozás, a startup már korábban is vonzott, de bizonytalan voltam abban, hogy ez mennyire illik hozzám: csak kívülről szexinek tűnő pályáról van szó, vagy valóban lehetnék jó benne? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljam, tisztázzam magamban, coachhoz fordultam. Egy féléves folyamat eredményeképp eljutottam oda, hogy meghatározzam, mi inspirál, mit szeretek csinálni, mit nem szeretek, mi a trade-off az egyes alternatívák között. Megerősítettem magamban, hogy az a fontos, hogy a sajátomnak érezzem, amiért dolgozom, élményt adjon másoknak, értéket teremtsen, és kapcsolatom legyen közben a vevővel, ügyféllel is. A coaching során így megszűntek bennem a kétségek, és befogadóbb lettem a kockázat vállalására, eljutottam oda, hogy nem veszíthetek semmit azzal, ha elkezdem járni a saját utamat.

Párhuzamosan kezdtél új utat keresni, vagy azonnal kiléptél?

A coaching során még dolgoztam, mire véget ért, jeleztem a cégnél, hogy kilépnék. Viszont a helyzet olyan volt, hogy lépcsőzetesen engedtek el, így szerencsémre volt egy fél éves átmeneti időszak, amikor egyre kevesebb projektem volt, de a szabadidőmben már tudtam keresni a lehetőségeket, és meetupokra járni, ötletelni. Viszonylag gyorsan, még a fél éves időszak alatt megismertem a két lengyel srácot.

Mennyire volt nyitott, hogy vállalkozol, vagy alkalmazottként másik munkahely is belefért volna?

A kezdetektől társalapítói modellben gondolkoztam, mert egyedül belevágni túl soknak tűnt, bennem volt a csapatban dolgozás igénye, és azt éreztem, a teljesen önálló induláshoz nincsen kellő tapasztalatom, hiányoznak bizonyos készségeim. Alternatívaként még felmerült, hogy egy startup menedzsmentjében helyezkedem el, ahol szintén részesedést szerzek és ezáltal a saját bizniszemet építem.

Volt saját ötleted? Mennyire volt könnyű elengedni?

Voltak gondolataim, brainstormingoltam a barátaimmal is, de mivel nem volt fő kritérium, hogy saját ötletet valósítsak meg, ezért ezekről nem volt nehéz lemondani.

Nem zavar az, hogy másé az ötlet, és ide becsatlakoztál?

Elsősorban az volt a fontos, hogy higgyek, és lássam az értéket abban, amit csinálok. Másrészt minden országban picit más és más a program, alkalmazkodunk a helyi sajátosságokhoz, tehát a saját ötleteimet, meglátásaimat is belevihettem. A magyar céget pedig én építettem fel, és a nemzetközi terjeszkedés megtervezésében is komoly részem volt, ezáltal az egész céget a sajátomnak is érzem.

(…)

Mire vagy a legbüszkébb a munkáddal kapcsolatban?

Kívülről ránézve, eljutottunk odáig, hogy felépítettünk egy céget, ami valódi értéket, felejthetetlen élményeket ad embereknek, és értékesebbé teszi őket. Személyesen pedig arra vagyok büszke, hogy a coaching alatt kitűzött célokat elértem.

Sikeresnek érzed most magadat? Miben méred a sikert?

A korábbi munkahelyeimnél a siker érzése sokkal inkább egy külső mérőszámból eredt, itt viszont belülről kell jönnie, sokkal kevesebb a külső visszajelzés. Ez egy tanulság számomra is, hogy a csapatomnál tudatosan figyeljek arra, hogy adjak visszajelzéseket folyamatosan. De visszatérve az első kérdésre, összességében igen, sikeresnek érzem magam, mert a kitűzött célt részben elértem, és mert építem a saját vállalkozásomat, járom a saját utamat.

Ha mérleget vonsz, mi az, ami pozitív a mostani munkádban?

Ami az egyik legfontosabb, hogy a motivációs szintem sokkal magasabb – nincs bennem a „mi a fenét keresek itt?” érzés. Azzal foglalkozom, ami szerintem fontos, szabadságom, szabad kezem van a munkámban. Pozitív az is, hogy csapatot tudok építeni, közvetlen kapcsolatot tartok fent az ügyfelekkel, és ami nagyon fontos: valódi változást hozunk az életükbe, segítünk rajtuk.

Olvasd el a teljes interjút az eredeti oldalon!