Ezt üzeni az Év Projektmenedzsere
Öt regionális vízmű ügyfélszolgálati folyamatainak egységesítéséért kapta Kertész Máté, a DXC Technology Hungary programmenedzsere az Év Projektmenedzsere díjat. A mindössze 19 hónap alatt végrehajtott projektet ítélték a legjobbnak a civil szervezetek által 2001-ben alapított díj ünnepélyes átadóján.

A projekt célja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában lévő öt regionális víziközmű társaság (DMRV, TRV, ÉDV, ÉRV, DRV) pénzügyi-számviteli, közmű (IS-U) és ügyfélszolgálati folyamatainak racionalizálása, egységesítése és ezáltal hatékonyabbá tétele volt. Az összetett projekt kivitelezésének köszönhetően nő az információ- és adatbiztonság, a tulajdonosi jelentések egységessé válnak és emelkedik a szolgáltatás színvonala. Ezt a folyamatot irányította Kertész Máté, a DXC Technology programmenedzsere.

„A projekt legnagyobb kihívása annak összetettsége volt, amely abban állt, hogy párhuzamosan került bevezetésre két nagy SAP rendszer (ERP és I-SU), valamint az azokhoz kapcsolódó külső rendszerek” – mondta a szakember. A projekt egyedi és újszerű volt abban a tekintetben is, hogy ezt a komplex megoldást a gyakorlatban megszokott megvalósíthatósági időkeretnél lényegesen rövidebb idő alatt, mindössze 19 hónap alatt kellett a megrendelői és a kormányzati elvárásoknak megfelelően megtervezni, és projektszerűen megvalósítani.

Erős volt a mezőny

„Az elmúlt 9 évben erős hangsúlyt fektettem arra, hogy szakmailag minél szélesebb tapasztalatot szerezhessek projektmenedzserként mind nemzetközi téren, mind pedig hazai piacon egyaránt. Ezt a szakmai tapasztalatot szerettem volna megmutatni a pályázatommal, képviselve egyúttal a DXC Technology Hungary Kft-ben felgyűlt szakmai tudást és kompetenciát is. A díjra saját magam jelentkeztem konzultálva a feletteseimmel, hogy támogatnák-e a pályázaton való elindulásomat. Be kell vallanom nem számítottam ilyen erős mezőnyre” – mondta Kertész Máté.

„Olyan iparágban mozgunk, ahol a sebesség, a precizitás elengedhetetlen, és a teljesítmény nagyon jól mérhető. Ez a hozzáállás és a vele járó versengés átszövi az életünket, ezért nagyon fontos volt számunkra, hogy időről időre bemutassuk eredményeinket a különböző független összevetésekben” – mondta a díjról Czibók Zoltán, a DXC Technology Hungary ügyvezetője. „Egy-egy hasonló siker révén a szervezet többi részében dolgozók is tudnak töltekezni. A pozitív külső visszaigazolás jelzi a legtisztábban, hogy jó úton haladunk, a munkánk érték, és arra a piacon szükség van.”

„A projektmunka sikere kizárólag csapatban képzelhető el”

Egy ilyen nagy projektnek mindig van azonban utóélete is, így a sikeres éles indulások nem azt jelentik, hogy a projekt vezetői és az abban részt vevők hátradőlhetnek. Kertész Máté szerint a következő időszakban segíteni kell a társaságokat az új rendszer használatában, és ahol szükséges tovább konszolidálni és finomítani a bevezetett rendszert.

„A projektmunka sikere kizárólag csapatban képzelhető el számomra, így én soha nem úgy tekintek egy projektsikerre, hogy ezt én oldottam meg, ez kizárólag az én sikerem. Természetesen nem szeretnék álszerény lenni, hiszen nagyon sok munkám van ebben projektben, de ez az eredmény az egész projektcsapat érdeme is egyúttal. Az országban kevés ilyen komplex projekt fut mostanában, és azok közül is kevésről lehet elmondani, hogy végül célba ér” – mondta az év projektmenedzsere.