hero
2021. október 29. 08:00
Minek kell változnia ahhoz, hogy még több nő kiaknázhassa a benne rejlő potenciált?
A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, élelmiszer-, rágógumi-, és kisállateledel-gyártója közzétette a #HereToBeHeard kutatásának eredményeit. A globális kérdőívre alapuló kutatás célja, hogy felerősítse a nők hangját mindenféle területen – beleértve a faji, életkori, szexuális, vallási, fogyatékossági és egyéb csoportokba tartozókét – és párbeszédet indítson arról, hogyan alakítható ki egy befogadóbb világ. A kérdőív épp abban az időszakban indult, amikor a koronavírus-járvány hatása 136 évvel vetette vissza a nemek közötti egyenlőség felé vezető utat , és célja, hogy előmozdítsa az erre irányuló törekvéseket.

Mindössze három hónap alatt 88 országból 10.319 nő vett részt a Mars crowdsourcing kezdeményezésben, amely során a következő kérdésre keresték a választ: Minek kell változnia ahhoz, hogy még több nő kiaknázhassa a benne rejlő potenciált?  A hangzatos szavaktól a mélyen személyes beszámolókig, a nők rendszerszintű változásokat sürgettek, amelyeket elsősorban a munkáltatóiktól, a kormányoktól, a közösségektől és a férfiaktól várnak. Az eredmény egy időszerű, inspiráló jelentés, amely arra hívja fel a társadalom egészét, hogy figyeljen oda, tanuljon és tegyen többet a nemek közötti egyenlőség érdekében. A tanulmány a Mars Full Potential programjának részét képezi, amely a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos cselekvés előmozdítását tűzte ki célul.

A Mars az Oxfordi Egyetem Saïd Business School Future of Marketing Initiative kutatócsoportjával és külső minőségi elemzőkkel dolgozott együtt, hogy megvizsgálja a nők reakcióit. Az oxfordi csapat megállapította, hogy a nők 80%-a említette, hogy véget kíván vetni a rendszerszintű megkülönböztetésnek és a káros nemi sztereotípiáknak, 79%-uk egyenlő karrierlehetőségeket kért, 65%-uk pedig nagyobb döntéshozatali jogkört követelt.  Figyelemre méltó, hogy a nők 71%-a emelte ki a férfiak szerepét ebben - akár szövetségesként a megoldásokban, akár a fejlődés akadályozójaként.

Mit tehetnek a vállalatok?

A koronavírus-járvány világszerte lesújtó hatással volt a dolgozó nőkre: összesen 64 millió munkahelyet és legalább 800 milliárd dollárnyi jövedelmet - 98 ország összesített GDP-jét - követelte.   A tehetség és a potenciál tömeges elvándorlása egyszerre jelent tragikus veszteséget és tagadhatatlan társadalmi felelősséget az üzleti élet számára. A vállalatok azzal állhatnak a fellendülés élére, ha több lehetőséget teremtenek a nők számára a boldoguláshoz.

A Mars a jövőben a #HereToBeHeard - amely több mint 1.200 Mars munkatárs hangját tartalmazza - meglátásait fogja felhasználni a 2020-ban indított Mars Full Potential egyenlőségi platformjának szolgálatában álló intézkedések megtervezéséhez és végrehajtásához.  A vállalat már most egy sor intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a nők számára lehetőségeket teremtsen munkahelyeiken, beszerzési közösségeiben és a piacon. A Mars egyik célja, hogy 100%-ban elérje a nemek egyensúlyát a vezetői csapataiban.  Az első évben a vállalat jelentős előrelépést tett e cél elérése érdekében, és ezt az arányt 43%-ról 50%-ra növelte.

Victoria Mars, a Mars család tagja és a Mars Full Potential program nagykövete elmondta: „A világ minden tájáról hallottunk olyan nőket, akik megosztották velünk történeteiket, ötleteiket, vágyaikat és csalódásaikat. Egyszerű kérdésről van szó, de a válaszok mélysége és sokszínűsége tanulságos, kihívást jelent számunkra és megható is volt egyben. Egyértelmű, hogy a vállalatoknak ki kell venniük a részüket a változásból. A Mars továbbra is mélyen elkötelezett e munka mellett, és arra ösztönözzük a vállalatokat, a kormányokat és a civil társadalmi partnereket, hogy vegyék ki a részüket, és fektessenek be a változásba. Hadd legyen ennek a 10.000 nőnek a hangja a változás eszköze.”

10.000 női hang visszhangozza ugyanazt, vajon meghalljuk?

„Hálásak vagyunk minden nőnek, aki hozzájárult a kampányunkhoz, amelynek célja az volt, hogy meghallgassuk a nők különböző nézőpontjait és élettapasztalatait szerte a világon. Ez a 10.000 női hang segít nekünk a Marsnál a prioritásaink kialakításában, és izgatottan folytatjuk a nemek közötti egyenlőség felé vezető utunkat. Elkötelezettek vagyunk a nemek közötti egyensúlyt biztosító vezetői csapatok elérése mellett, és büszkék vagyunk arra, hogy a Közép-Európai vezetői csapat 9 tagjából 4 nő. Egy olyan világért dolgozunk, ahol mindenki boldogulhat, és ahol a társadalom befogadó” – mondta el Zuzana Losakova, a Mars Közép-Európa vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

„Meghatódtunk a hallott hangok mögött rejlő erőtől, és elismerjük, hogy a tanulmány szerint van még mit tenni, és a partnereinkkel közösen kialakított erős alapokra építve további munkát kell végeznünk. A felmérés eredményei figyelmeztetést jelentenek a vállalatok számára világszerte - hogy figyeljenek oda, és ennek megfelelően cselekedjenek. Továbbra is figyelni fogunk a partnereink igényeire. Amire ezekben az időkben leginkább szükségük van, az a rugalmasság. A csapatokon belüli és a vezetőkkel folytatott beszélgetések rendszeres gyakorlata során biztosítani szeretnénk, hogy minden igényt meghallgassunk.  Közép-Európában ennek a rugalmasságnak az egyik példája, hogy rugalmas munkalehetőségeket biztosítunk, például csökkentett munkaidőt vagy részmunkaidős feladatokat, hogy biztosítsuk munkatársaink támogatását” – tette hozzá Daria Maslovskaya, a Mars Közép-Európa People &Organisation igazgatója.

További információ a kutatásról a www.mars.com/heretobeheard oldalon olvasható.