hrpwr.hu 2019. április 29. 20:00
Mennyi közös van benned a munkatársaiddal?
Sokkal több dolog hoz össze minket, mint gondolnánk. Vajon hány olyan közös témánk van a kollégáinkkal, amiről esetleg nem is tudunk? Egy dán kampány, amiből érdemes tanulni!

A jövő a csapat alapon működő munkahelyeké, épp ezért nagyon fontos, hogy jól tudjunk együttműködni, diverz közegben is; de pusztán a munkahelyi jóllét szempontjából is nagy jelentőséggel bír, hogyan érezzük magunkat a munkatársaink között. Még ha a szervezetpszichológusok szerint nem is egyértelmű, hogy érdemes örök barátságot kötni a mellettünk ülő kollégával, a főnökünkkel vagy éppen a beosztottunkkal, de egy barátságos, elfogadó közeg és alaphangulat rengeteget lendíthet a jólléten, a munkakedven és a produktivitáson.

A munkahelyi jobb kapcsolatok előmozdítására lássunk két jó példát a dán TV2-től! A videókon egy egyszerű és nagyszerű módját láthatjuk annak, hogy a sokszínűség és általában véve egymás nagyobb elfogadásáért céges szinten is tehetünk valamit.

Az alább látható két videó egyben jó példát mutathat arra is, hogy akár csoportcoaching keretében is megkereshetjük a közös pluszt – azt, ami közelebb hoz minket munkatársakként, csapattagokként, és ami megerősíti a köztünk lévő kapcsolatokat azon túl is, hogy egy légtérben, egymás mellett dolgozva töltjük a napjainkat. Egy efféle gyakorlat hozzásegíthet egymás nagyobb elfogadásához, ami a jövő egyre diverzebbé váló munkahelyein mind nagyobb jelentőségre tesz szert.

1. Ez a nemrég magyar fordítással is publikált videó azt mutatja be, hogy sokkal több közös van bennünk általában véve, mint gondolnánk, és hogy mennyiféle váratlan kapcsolódási pontot találhatunk egymás közt:

2. Ebben a korábbi, nagyon hatásos videóban pedig azt nézhetjük meg, hogy mennyire könnyű beskatulyázni másokat a „mi” és „ők” kategóriáiba, miközben az „ők” közé tartozókkal is legalább annyi közös pontot találhatunk, mint azokkal, akikről eleve azt gondoljuk, hogy „közénk” tartoznak: