Megéri visszavenni azt, aki egyszer már távozott a cégtől?
Évekkel ezelőtt ha valaki elment egy cégtől, örökre búcsút mondtak neki. Ma már más a helyzet: a korábbi alkalmazottat visszavehetik, de több szempontot mérlegelni kell.

A korábbi alkalmazott visszavétele természetesen akkor indokolt, ha kiváló munkaerőről van szó. A kiváló, de távozott munkatárssal nem is tanácsos megszakítani a kapcsolatot, legalább e-mailben érdemes időnként érdeklődni, hogyan megy a sora, elégedett-e az új körülményekkel, és nem árt jó kívánságokat küldeni neki. Az így fenntartott jó viszony folyamatosan emlékezteti a korábbi kollégát, hogy a hidak nem égtek fel mögötte.

A bumerángdolgozó alkalmazását azonban alaposan meg kell fontolni. Attól még, hogy korábban a cégnél dolgozott, nem biztos, hogy illik a vállalati kultúrába – talán éppen emiatt távozott –, ezért ugyanolyan gondosan mérlegelendő a felvétele, mintha teljesen ismeretlen jelölttel lenne dolgunk. A Karrier Plusz megfontolandó érvei következnek.

PRO: Miért vedd vissza a bumerángdolgozót?

Ha a korábbi dolgozó nem rossz szájízzel távozott, és a munkáltató sem táplál negatív érzelmeket iránta,  érdemes lehet visszavenni. Egyebek között azért, mert már ismeri a rendszer működését, vélhetően kijön a korábbi munkatársakkal, tehát azonnal vissza tud illeszkedni, és gyorsan rá tud kapcsolni, vagyis nem kell megvárni, amíg felveszi a többiek ritmusát.

A bumerángdolgozó visszavételének további előnye, hogy valószínűleg hasznos tapasztalatokat szerzett, amíg máshol dolgozott. Ezenkívül értékes kapcsolatokat építhetett, és fontos információkra tett szert a konkurenciával kapcsolatban. Ráadásul ha vissza akar jönni korábbi munkahelyére, vélhetően átértékelte addigi pályafutását, és lojálisabb lett a régi-új munkáltatóhoz, értékelvén, hogy továbbra is lát benne fantáziát.

KONTRA: Miért NE vedd vissza a bumerángdolgozót?

A bumerángdolgozóval az a probléma, hogy gyanús: egyszer már elhagyta a céget, és könnyen feltételezhető róla, hogy az első adandó alkalommal megint le fog lépni. A statisztikák szerint már szerény mértékű többletfizetés is vonzó lehetőség sokak számára, és hajlandóak azonnal váltani még abban az esetben is, ha épp visszatértek a korábbi munkahelyükre.

A bumerángdolgozó ráadásul titkos időzített bomba lehet, ha nem ismerjük alaposan a személyiségét, és egy laza gesztussal visszavesszük. Lehet, hogy nagy örömmel tér vissza az elhagyott baráti közösségbe, de az is előfordulhat, hogy régi sérelmek marcangolják, mert nem tudja feledni a korábbi szakmai frusztrációkat és azt, hogy milyen konfliktusai voltak a kollégákkal. A bumerángdolgozó azért is kétes jelölt lehet, mert a munkáltató úgy érzi, hogy már ismeri, ezért nem mérlegeli eléggé alaposan, valóban alkalmas-e az adott pozíció betöltésére. Talán annak idején bevált, de azóta sok minden változhatott a szervezetben, ezért fel kell tenni a kérdést: valóban erre az emberre van szükségem?

Könnyen lehet, hogy nem, és a bumerángdolgozó kényelmes visszavétele sok pénzébe és energiájába fog kerülni a cégnek.

További érvekért olvasd el a teljes, eredeti cikket itt!