Komoly pénzügyi kihívások előtt állnak a nagyvállalatok
A hazai nagyvállalatok bevétel és profit szempontjából is komoly visszaesésre számítanak idén. A K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján ugyanis az elmúlt évek eddigi legpesszimistább pénzügyi várakozása jellemzi a cégeket: 1,8 százalékos árbevétel és 3,9 százalékos nyereségcsökkenéssel számolnak.

A K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező nem-állami cégek kemény pénzügyi évre számítanak 2021-ben. „Az idei évre vonatkozó várakozások azt mutatják, hogy a hazai nagyvállalatok az elmúlt évek legnehezebb pénzügyi időszaka előtt állnak. Mindkét mutató szempontjából ugyanis az eddigi legpesszimistább várakozás figyelhető meg: a bevételek esetén 1,8 százalékos csökkenésre, a nyereségnél pedig még ennél is nagyobb, 3,9 százalékos visszaesésre számítanak idén. Mindez mindkét, a hazai és külföldi forgalom együttes csökkenésének tudható be” – tájékoztatott az eredményekről Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

 

Ötből egy cégnél várható árbevétel növekedés 

Az elmúlt években jellemző 30-40 százalékos aránnyal szemben 2020 végén csupán minden ötödik cég (19%) várta, hogy a következő 12 hónapban növekedhet árbevétele. Az exportra vonatkozóan még borúlátóbbak a várakozások, ugyanis a külföldi piacokon csupán minden nyolcadik cég (13%) számít bevételnövekedésre. Ez különösen az ipari cégek számára meghatározó, ugyanis közülük minden harmadik cég esetében 40 százalék fölötti a külföldi piaci értékesítés részaránya.

Mindeközben 3-4 százalékról 22 százalékra ugrott azok aránya, akik árbevételük csökkenésével kalkulálnak. A teljes nagyvállalati szektort tekintve a legkisebbek, a 2-4 milliárd forint éves forgalmú cégek a legpesszimistábbak, esetükben ugyanis 3,4 százalékos visszaesési várakozás figyelhető meg a szektorra átlagosan jellemző 1,8 százalékos csökkenéshez képest. 

A nyereségvárakozások szempontjából is negatív csúcsot ért el az index. A korábban jellemző 3-4 százalékos arányhoz képest ugyanis kiugróan magas, 29 százalék azoknak az aránya, akik a következő 12 hónapra nézve csökkenő profitra számítanak, míg növekvő kilátásokkal csupán a cégek 14 százaléka számol. Mindez a teljes szektorra nézve átlagosan 3,9 százalékos nyereségcsökkenést jelent.