hrpwr.hu 2021. január 07. 19:00
A német kormány női kvótát vezetne be a nagyvállalatok igazgatótanácsában
A német kormány kötelező női kvótát vezetne be a nagyvállalatok igazgatótanácsában egy szerdán elfogadott törvényjavaslat alapján.

A tervezet szerint a tőzsdén jegyzett és munkavállalói képviseletet biztosító vállalkozások több mint három tagból álló vezetőségében legalább egy nőnek kell lennie. A többségi alapon döntő cégeknél még szigorúbb a szabály: legalább egy nőt kell bevenni az elnökségbe, ha az több mint két tagból áll. A vállalatoknak a jövőben külön indoklást kell benyújtaniuk, ha nők nélkül akarják működtetni a vezetőséget és a felügyelőbizottságot. Emellett súlyosabb szankciókra lehet számítani, ha nem tesznek eleget a bejelentési kötelezettségnek.

A Nőket a Felügyelőbizottságokba (FidAR) nevű német szervezet tanulmánya szerint 73, a változás által érintett tőzsdei cégből 32 igazgatótanácsában jelenleg nincs egyetlen nő sem. Ez a vizsgált vállalatok csaknem 44 százaléka. A felügyelőbizottságok esetében már bevezették a női kvótát: a kétezernél több alkalmazottat foglalkoztató cégek esetében a felügyelőbizottság tagjainak 30 százaléka nő kell, hogy legyen.