A dolgozók megfigyelése lehet a kulcs a munkavállalói bizalom megtartásához?
Amerikában a nagyobb cégek már a gazdaság újbóli beindulására készülnek. A PwC saját irodáiban például olyan megfigyelőrendszert építene ki, ami alkalmas lehet arra, hogy nyomon kövesse a járvány terjedését, jelezze a fertőzött munkatársakat, és azt is, hogy azok kikkel kerültek kapcsolatba.

Több kisebb amerikai start-up vállalkozás, mint amilyen a Locix és a Microshare dolgozik ilyen típusú fejlesztéseken; az általuk kínált eszközök pedig alkalmasak lehetnek arra, hogy az azokat majdan használó cégek bizalmat ébresszenek a munkavállalókban, azt üzenve nekik: nálunk biztonságban vagy.

Miközben az államok (legutóbb például Ausztrália), illetve a tech-cégek olyan alkalmazásokon dolgoznak, amelyek ugyan hasonló célt szolgálnak, de használatuk csak önkéntes alapon képzelhető el, addig a magáncégek ezeket az applikációkat, és azok letöltését kötelezővé, vagyis a munkahelyi alkalmazás feltételévé tennék munkavállalóik számára, mind a cég, mind pedig saját maguk biztonsága érdekében – írja a Financial Times.

“Ehhez ugyanakkor szükség van az emberek többségének együttműködésére” – mondja Rob Mesirow, a PwC képviselője. – “Az amerikai vállalkozásoknak közölniük kell a munkavállalókkal: ha vissza akarsz térni a munkahelyedre, akkor ezt az alkalmazást jó, ha letöltöd a telefonodra.”

Ha egy alkalmazott esetében pozitív teszteredmény született, akkor az applikáció révén lehetőség lesz arra, hogy a cég, amelynél az illető dolgozik, vissza tudja követni a mozgását, pontosan megnézheti, kivel találkozott, de még azt is, milyen tárgyakhoz ért hozzá, így a későbbi fertőtlenítés lehetősége is adott.

A cikk eredetileg az Életforma.hu-n jelent meg, a teljes cikket – amely arra is kitér, hogy pontosan milyen eszközökre is kell itt gondolni – itt olvashatod el.