A bölcs vezető tanácsa: kövess el hetente 5 szarvashibát!
„A vezető az, aki a zűrzavarból átláthatóságot varázsol, a nehézségeket lehetőségekké változtatja át, a csüggedést pedig önbizalommá” – mondja Oleg Vishnepolsky, a DailyMail Online és a Metro.Co.Uk technológiai vezetője, aki a LinkedIn-en a közelmúltban közzétett három rövid, velős és elgondolkodtató munkahelyi történetében többek közt azt mesél el, miért jó, ha menedzserként hibázunk, és miért érdemes olyasvalakit felvenni egy pozícióra, akinek nincs megfelelő képesítése, vagy pedig az önéletrajzában sok éves kihagyás szerepel.

A gyenge vezetők a szűkre szabott munkaköri leírásba lakatolják be az embereket. Az erős vezetők felszabadítják az emberekben rejlő lehetőségeket.

Az alulképzett vezető esete

Amikor először neveztek ki menedzseri pozícióba, még nem rendelkeztem képesítéssel arra, hogy ilyenfajta munkát végezzek. Ennek megfelelően is viselkedtem, és ezzel nem tettem boldoggá a csapatomat. Túlságosan elővigyázatos voltam, rettegtem a hibázástól, és attól, hogy elrontsunk bármit, ezzel pedig visszafogtam a csapatomat.

Az új főnököm behívott az irodájába, és megkért, hogy csukjam be magam mögött az ajtót. Aztán azt mondta nekem: „Oleg, azt szeretném, ha hetente elkövetnél öt darab ordító hibát!”

Földbe gyökerezett lábakkal álltam.

A főnököm ragyogó elme volt. Meglátta, mire van szükségem: arra, hogy felszabadítsanak. Megerősödötten ballagtam vissza az irodába, és ezek után a csapatommal hatalmas dolgokat vittünk véghez együtt.

A vezető az, aki a zűrzavarból átláthatóságot varázsol, a nehézségeket lehetőségekké változtatja át, a csüggedést pedig önbizalommá. A rossz főnökök apró rekeszekbe próbálják begyömöszölni az embereket. Az igazi vezetők ezzel szemben felszabadítják, és teljes mértékben kiaknázzák az embereikben rejlő valamennyi lehetőséget.

Lyukak az önéletrajzban

Egy másik történet: felvettem egy nőt, akinek nagyon hosszú, 12 éves kihagyás szerepelt az önéletrajzában. Az általam mindaddig felvett 1250 ember közül nála volt a legnagyobb kihagyás. A sorban utána következő ember 5 évet töltött egyfolytában munka nélkül. Ez a férfi azért vett ennyi időre búcsút a munkaerőpiactól, hogy beteg szüleit ápolja, és eközben a családi vállalkozást vitte tovább.

Mindkét esetre igaz volt, hogy mindenhol máshol legfeljebb minimálbérért lettek volna hajlandók alkalmazni őket.

Mindketten nagyszerűen beváltak. A hölgy ma hr-vezetői funkcióban dolgozik nálam – a szülői feladatkör ugyanis ragyogó tapasztalatot jelent olyasvalakinek, aki a későbbiekben hr-területen kíván elhelyezkedni.

Az úr jelenleg egy nagynevű internetes cégnél dolgozik szoftverfejlesztőként. Az ötéves szünete alatt ugyanis folyamatosan továbbképezte magát ezen a területen.

Egyetlen dolog számít: hogy a jelentkezőnk képes-e lesz az adott munka elvégzésére.

Félre kellene tennünk az összes előítéletünket, a begyöpösödött nézeteinket, az oktalan „józan meglátásainkat”. És mindehelyett egyszerűen csak azt kellene felvennünk, aki az adott munkát a legjobban tudja elvégezni.

Egyetértesz?