4 fontos szabály, amivel légy tisztában, ha 18 év alattiakat foglalkoztatsz
Az iskolai nyári szünet ideje alatt minden évben jelentős számban vállalnak munkát 18. évüket még be nem töltött fiatalok. A fiatal munkavállalókra életkoruknál és más adottságaiknál fogva részben eltérő munkajogi szabályok vonatkoznak, mint a nagykorú dolgozókra – figyelmeztet a Piac & Profit.

E szabályok döntően e munkavállalók védelmét szolgálják. A fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó alapvető szabályokat foglalja össze a Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda írása. 

Munkaviszony létesítése 18. életév alatt: mik a szabályok?

Fiatal munkavállalónak minősül minden olyan munkavállaló, aki a 18. életévét még nem töltötte be. Általános szabály, hogy munkaviszonyt olyan személlyel lehet létesíteni, aki a 16. életévét betöltötte.

Kivételt képeznek az általános szabály alól azok a 15. életévüket betöltött tanulók, akik nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytatnak. Ők az iskolai szünet alatt szintén munkaviszonyba léphetnek. A 16 év alatti, de nappali képzésben részt nem vevő fiatalok, és a 15 évesnél fiatalabbak sincsenek teljes mértékben kizárva a munkavállalásból. Jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében ők is létesíthetnek munkaviszonyt, amihez minden esetben a gyámhatóság engedélye szükséges.

Garanciális szabály, hogy a Munka Törvénykönyvének fiatal munkavállalókra vonatkozó szabályai kötelezően vonatkoznak azokra a fiatalkorúakra is, akik nem munkaviszonyban, hanem más formában dolgoznak, például megbízás keretében.

Szülői hozzájárulás szükségessége

Fontos, hogy a fiatal munkavállaló önállóan nem köthet munkaszerződést. Amennyiben 14. életévét betöltötte, akkor a munkaszerződés megkötéséhez a törvényes képviselő – azaz rendszerint a szülők – hozzájárulására van szükség. Szintén ilyen hozzájárulásra van szükség ahhoz, hogy a fiatal munkavállaló a munkaszerződését módosítsa vagy munkaviszonyát megszüntesse, vagy egyéb kötelezettséget vállaljon. Szabadon teheti meg viszont a munkavállaló az említett körbe nem tartozó nyilatkozatait, például szabadságigénylést nyújthat be a munkáltatóhoz.

Ha a munkavállaló nem töltötte be 14. életévét, akkor helyette törvényes képviselői teszik meg a munkaviszonnyal kapcsolatos nyilatkozatokat. Tehát ilyenkor a kiskorú aláírása sem szükséges például a munkaszerződésre vagy a felmondó nyilatkozatra.

Milyen eltérő szabályok vonatkoznak a fiatal munkavállalókra?

A Munka Törvénykönyve több olyan külön rendelkezést tartalmaz a fiatal munkavállalók tekintetében, amelyek célja, hogy a nagykorú dolgozóktól eltérő tulajdonságaikat figyelembe vegye. Nem meglepő módon e szabályok jelentős része a munkaidőt és annak beosztását érinti.

1. Napi munkaidő

A fiatal munkavállaló napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, és ha több munkaviszony keretében végez munkát, akkor e munkavégzések munkaidejét össze kell számítani. Ez azt jelenti, hogy míg egy felnőtt munkavállaló elláthat akár két, napi nyolc órás munkaviszonyt, addig a fiatal munkavállalók védelme érdekében ezt a törvény nem engedi.

A fiatal munkavállaló számára éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő – azaz túlóra – sem rendelhető el.

2. Munkaidő-beosztás

A munkaidő beosztása területén a fiatal munkavállaló vonatkozásában legfeljebb csak 1 heti munkaidőkeret alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 1 hét az az időtartam, amelyen belül a munkáltató a munkaidőt egyenlőtlenül is eloszthatja. Ráadásul e munkavállalók esetében a heti pihenőnap (vagy a helyette alkalmazott heti pihenőidő) egyenlőtlenül nem osztható be.

3. Munkaközi szünet és napi pihenőidő

A fiatal munkavállalóknak a felnőtteknél hosszabb munkaközi szünet és napi pihenőidő jár. Abban az esetben, ha a beosztás szerinti munkaidő a 4 és fél órát meghaladja, legalább 30 perc munkaközi szünetet kell biztosítani számukra. 6 órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén pedig a munkaközi szünet legalább 45 perc.

A fiatal munkavállaló napi pihenőideje nem lehet kevesebb 12 óránál. Tehát a munka befejezése és a következő napi munkakezdés között legalább ennyi időnek kell eltelnie.

4. Pótszabadság

A fiatal munkavállalónak az életkorára figyelemmel évenként 5 munkanap pótszabadság is jár. Utoljára abban az évben jogosult e pótszabadságra, amelyben a 18. életévét betölti.

 

Kékgalléros munkavállalók toborzásával foglalkozol? Akkor ajánljuk figyelmedbe az alábbi konferenciánkat:

Kékgalléros HR kihívások 3.0

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát!  Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Ízelítő a programból:

 „Kék gallér – kék vér: amit „fent” nem tudnak a fizikai dolgozókról”

Czeczeli Tamás, a Deichmann volt ügyvezetője jelenleg árufeltöltőként dolgozik. Mit csinálna másképp, ha újra ügyvezető lenne, felhasználva mostani tapasztalatait? Melyek azok a kérdések, melyeket a vezetőség tart fontosnak, és melyek azok, amiket maguk a dolgozók?

Előadó: Czeczeli Tamás, The milkman", árufeltöltő, volt Deichmann ügyvezető

 Mindegy, hogy kék vagy fehér a gallér – motiváció az Eisberg üzemben

Hogy legyen egy jó munkásból kiváló dolgozó? Motivációs eszköztár bemutatása gyakorlati példákkal.

Előadó: Gazsi Zoltán, Eisberg Magyarország, ügyvezető igazgató

 Kezdjük a WC-nél! Néha szervezetfejlesztő helyett elég egy ezermester is? 

Avagy mit csináljunk, hogy a munkavállalóink ne vándoroljanak el? Három valódi eset bemutatása a tanulságokkal együtt.

Előadó: Csikós-Nagy Katalin, Evolution Group, ügyvezető és fluktuációkezelő szakértő 

 Sanyi, az operátor saját mobiljára kapja a vállalati infókat és élvezi!

Hogy kommunikáljunk a fizikai dolgozókkal, akik nem számítógép mellett ülnek egész nap?

Előadó: Barathi Tamás, Founder & CEO, Colibri HR Solutions és Co-founder, Blue Colibri App

 Így toborzunk mi!

Rendhagyó toborzási megoldások a Waberer’s-Szemereynél!

Előadó: Varga Dorottya, Waberer’s-Szemerey, marketing manager

 Az onboarding jelentősége a fizikai dolgozóknál

Példák onboardingra a kékgalléros világból

Előadó: egyeztetés alatt

„Szükségletektől a motivációig” – avagy hogyan tartsuk meg a gyári munkásokat? 

Sok év tapasztalatának összefoglalása a kékgalléros világból, személyes példákkal fűszerezve.

Előadó: Gábor Zoltán, Ex GE Healthcare, gyárigazgató

 Kékgalléros képzések jótékony hatása a munkavállalókra és a szervezetre

Esettanulmány, személyes tapasztalat arról, hogy mit érdemes és mit lehet elérni a fizikai dolgozók körében bizonyos képzésekkel.

Előadó: Ivancsics Péter, Észak-magyarországi Termelés, MOL vezető 

 Külföldi munkaerővel kapcsolatos tapasztalatok – Ukrajnától Nepálig

Előadó: egyeztetés alatt

 Hogy miért lettem az EGIS nagykövete? 

Somogyi Zsolt, hatóanyaggyártó csoportvezető, az EGIS nagykövetének és Pajor Mariannak, belső kommunikációs vezetőjének közös előadása.

Előadók: Pajor Mariann, EGIS, belső kommunikációs vezető és Somogyi Zsolt, EGIS, hatóanyaggyártó csoportvezető

 Pozitív pszichológiával a balesetek ellen

A pozitív pszichológia néhány eszközével megváltoztatható a munkához való hozzáállás –esettanulmány egy balesetveszélyes üzem gyakorlatából.

Előadó: Dr. Kovács Eszter, Skill to go, alapító és pszichológus tanácsadó

További előadások hamarosan!
A programváltozás jogát fenntartjuk!

A jelentkezési lap letöltéséhez kattints ide, majd kitöltve juttasd vissza a szervezőknek a [email protected] e-mail címre!

Kapcsolat: 
     
 Hasznos Nelly
      [email protected]u
      +36 1 430 4527