Kineveztek: és most hogyan tovább?
Vannak, akik áhítják, sőt a karrierjük elengedhetetlen következő állomásának tekintik, mások bizonytalanabbak, vagy egyenesen tartanak tőle. Akármelyik csoportba is tartozol, egy biztos: egy vezetői kinevezés olyan változás, amit csak kellő tudatossággal lehet sikeresen meglépni. Mi mindenre érdemes odafigyelned? Nyíri Gabriella, szervezetfejlesztő, tréner, coach a Legacy Kft. blogján megjelent írása.

Vezetőfejlesztőként gyakran támogatunk frissen kinevezett vezetőket, akik – legalábbis vállalati környezetben – életükben először irányítanak csapatot és olyanokat is, akik egy új, komplexebb vezetői feladatkörbe lépnek. Az új kihívás kapcsán nagyon különböző egyéni reakciókkal szoktam találkozni: az önbizalomtól és tettvágytól szinte a kétségbeesésig. Emiatt a vezetői szerepben való helytállást támogató egyéni coaching folyamatok is egészen eltérő módokon alakulnak, ami azonban általánosan megjelenik a témák közt, hogy mi minden igényli az illető tudatos figyelmét. Következzen egy lista azokról a témákról, amelyekkel muszáj tudatosan foglalkoznod annak érdekében, hogy sikeresen betöltsd az új szerepedet:

Kiket vezetsz? Egy vezetői pozíciót az ellátandó feladatok szempontjából nem az határoz meg, hogy hol helyezkedik el a szervezeti ábrán, hanem hogy kiket – pontosabban milyen szerepet betöltő kollégákat – vezetsz. Amíg szakértők csoportja vagy csapata dolgozik a kezed alatt, a fő feladatod, hogy az ő eredményességüket biztosítsd irányítással, fejlesztéssel, az akadályok elhárításával. Ha a csapatod tagjai maguk is vezetők, a te feladatod azt elérni, hogy ők megfelelő módon irányítsák és fejlesszék a saját csapataikat. 

Kinek jelentesz? Fontos azt látni, hogy amíg egy szakterületen vagy vezető, nagy valószínűséggel olyannak jelentesz, aki maga is ért ahhoz a területhez. Ez akkor változik meg, amikor te magad válsz egy egész szakterület vezetőjévé, te leszel a legmagasabb szintű pénzügyes, IT-s vagy értékesítő a szervezetben. (Ez találkozhat az előző pont bármelyik esetével: lehet, hogy szakértőket vezetsz, de az is előfordulhat, hogy egy vezetői csapat élén állsz.) Ekkor az egyik fő feladatoddá az válik, hogy megteremtsd a saját területed magas minőségű kapcsolódását a társterületekhez, illetve stratégiai kérdésekről beszélgess egy olyan első számú vezetővel, aki lehet, hogy sosem dolgozott a te területeden.

Egy újabb szint, amikor te leszel egy szervezet első számú vezetője. Ekkor a napi operatív működés és a stratégiai időtáv közt kell egyensúlyoznod: a jelenben kell a céget felkészítened a jövő kihívásaira. Te leszel az, aki közvetlenül találkozik a tulajdonosi vagy anyavállalati elvárásokkal, és az eredményeiteket is ezen a szinten kell képviselned.

Mit várnak tőled? Egy ideális világban mindenki pontosan tudná, hogy mit várnak tőle. Egy vezetői pozícióban azonban számos érintett – időnként akár egymásnak ellentmondó – elvárásainak kell megfelelned. Éppen ezért legyél tudatos abban, hogy egyáltalán kinek van szervezeti felhatalmazása elvárásokat megfogalmazni veled és a területeddel szemben, vagyis kik az érintettjeid. Kerülj képbe az elképzeléseikkel! Igen, lehet, hogy ezt a beszélgetést neked kell kezdeményezned a csapatoddal, a vezetőddel vagy a társterületek képviselőivel.

A fenti szempontok együttesen fogják meghatározni a sikeres működésed prioritásait: mit helyezel előtérbe, milyen készségeket használsz, mire fordítod az idődet. Egy dolgot biztosra mondhatok: ez nagyon más lesz, mint a korábbi szinten volt. Sokszor nehéz elengedni a régi jól bevált rutinokat – hát persze, ezek jelentették számodra a sikert, lényegében ezek azok, amik miatt megkaptad ezt a kinevezést –, de muszáj lesz, ha meg akarod állni a helyed az új szinten is.

Remélem, a kinevezésedet követően van lehetőséged személyes támogatásra, dolgozhatsz coach-csal, vagy áll melletted egy tapasztalt mentor, de ha mégsem, meríts erőt abból az erőforrásodból, hogy korábban is sikeresen helytálltál már komoly változások során.