Egyenlő esélyeket a siket és nagyothalló álláskeresőknek!
A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége 2021. május 25-én és 26-án HR meetupokat szervezett, melyek fókuszában az inkluzív, akadálymentes toborzás és kiválasztás állt. A Szövetség munkatársai tapasztalataikra építve olyan információkat adtak át a toborzással és kiválasztással foglalkozó HR szakembereknek, amelyek segítik őket abban, hogy inkluzív szemlélettel, a jelnyelven kommunikáló siket és a nagyothalló személyek számára is akadálymentesen menedzseljék toborzási és kiválasztási folyamataikat. A két napon összesen 20 HR szakember vett részt.

A siket és nagyothalló álláskeresők számára nagyon sok munkáltató által közzétett tartalom – kiemelten a toborzóvideók, karrierportálokon elérhető információk egyes részei nem egyenlő eséllyel hozzáférhetőek. Sokan nem gondolnak a videós tartalmak feliratozására vagy az írásbeli kapcsolatfelvétel lehetőségére.

Európában egyedülálló a SINOSZ Akadályugrás szolgáltatásához tartozó honlap állásportálja, ahol jelnyelvi adaptációval jelennének meg álláshirdetések, ezzel biztosítva a jelnyelhasználó siket személyek számára az információhoz történő egyenlő esélyű hozzáférést.

Komoly stresszhelyzet az állásinterjú a siketeknek és nagyothallóknak

A siket és nagyothalló személyek interjúztatásának módszertana eltérő – történjék az online vagy offline – amelynek az alapja az eltérő kommunikációs csatorna. Az állásinterjú is egy kommunikációs helyzet, de nem egy hétköznapi munkahelyi beszélgetés. A hallássérült személyek számára az első és legnagyobb stresszfaktor, hogy értik-e majd az interjúztatót. Az állásinterjú az emberek többségének nagyon stresszes, a siket és nagyothalló emberekre pedig még nagyobb nyomást gyakorolhat. Ők nem csak amiatt izgulnak, hogy megfelelően tudják-e tudásukat, készségeiket, képességeiket reprezentálni az interjún. Az is egy komoly stresszforrást jelenthet, hogy mit osszanak meg az interjút lebonyolító HR-szakemberrel a hallásállapotukkal kapcsolatban, és hogyan győzzék meg arról, hogy a hallásállapot nem befolyásolja a munkára való alkalmasságukat. De vajon a hallásállapotukat a jelentkezés során is felvállaló siket és nagyothalló személyek milyen arányban jutnak el az állásinterjúig?

A többség inkább letagadja állapotát

A közösség szemében a toborzással és kiválasztással foglalkozó HR szakemberek igazi kapuőrök, akik lehetőséget adnak vagy elvesznek. A siket és nagyothalló emberek 55%-a nem is írja bele az önéletrajzába, hogy hallássérült személy, mert fél attól, hogy emiatt nem hívják be állásinterjúra – 45%-uk vállalja fel hallásállapotát a jelentkezés pillanatában. (n=1962, SINOSZ, 2016) Fontos kérdés, hogy a hallásállapot alapján vajon tényleg eldönthető-e valakiről, hogy nem alkalmas egy állásra? A hallásállapotról a figyelem kizárólag az emberi kvalitásokra, a kompetencia alapú kiválasztásra kell összpontosuljon, hiszen, a kommunikáció akadálymentesítésével megteremthetőek az egyenlő esélyek.

„Régen az önéletrajzomban nem tüntettem el, hogy nagyothalló vagyok, mert úgy éreztem, hogy ez nagy hátrány, és az állásinterjún sem hoztam fel. Ott azonban érezni lehetett, hogy valami nem jó, vagy visszakérdeztem, vagy nem válaszoltam a feltett kérdésre. Azt, hogy nem vettek fel, mindig ennek az állapotomban tulajdonítottam. Most másfél éve dolgozom egy helyen, itt a legelső beszélgetésnél megmondtam, hogy nagyothalló vagyok, de készülékkel közelről jól hallok. Felvettek, azóta ott dolgozom. Bátran fel kell vállalnunk hallásállapotunkat, mert így már az elején nincsenek félreértések.” (SINOSZ kutatás, 2015)

A meetupok arra a gondolatra építkeztek, hogy ne csupán a problémákra történő figyelemfelhívás történjen meg, hanem a toborzással és kiválasztással foglalkozó HR-szakemberek olyan módszereket és eszközöket kapjanak, amelyekkel bátrabban és magabiztosan kezelhetik a siket és nagyothalló emberek jelentkezését. Célként fogalmazódott meg, hogy ennek eredményeképpen a siket és nagyothalló emberek sikeresebben vegyék az akadályokat az álláskeresés folyamatában.

A program megvalósítását támogatta:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Közhasznú Központ Nonprofit Kft.

(Borítóképen: a SINOSZ a HRKOMM Award aranyérmeseként.)