Idén is kérdéseket ébreszt és válaszokat ad a Pszichológia Fesztiválja
A Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok Európa legnagyobb, kizárólag önkéntes diákok által szervezett pszichológiai témájú szakmai – kulturális eseménye. A rendezvénynek az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ ad otthont, 2019. április 5–7. között. A Pszinapszis három napja során közel 60 interaktív ismeretterjesztő előadás, 30 gyakorlati foglalkozás (workshop) és 40 kulturális program (kiállítás, koncert, színház, civil utca, kerekasztal beszélgetés, élő könyvtár, életmese, bűvész show, jóga, hangfürdő, slam poetry verseny, tánc) valósul meg.

Hagyományosan minden programon átível az adott év főtémája, ami idén a „csend:élet” címet viseli. Idei főcímválasztásukkal a szervezők azt a tökéletes egységet helyezik középpontba, amely a csend révén ragadja meg az élet lényegét.

„Napjaink lendületes forgatagában időnként arra van szükségünk, hogy szimbolikusan letekerjük az élet hangerejét. Máskor pedig, igazán fontos pillanatokban az élet maga akasztja el szavainkat és árasztja el zsigereinket. A lélek tanulmányozása, a pszichológia ahhoz ad segítséget, hogy megtanuljunk a kettő harcából egy ritmikus koreográfiát alkotni, kiszínezni egy monokróm festményt, dallamíveket összekapcsolva zeneművet komponálni, végül pedig megtalálni azt a pontot, ahol lelazítjuk húrként feszülő izmainkat, letesszük az ecsetet és beszúrjuk a jelentőségteljes szünetet. Hagyjuk, hogy szavak nélkül meséljen rólunk a megszerkesztett valóságunk” – írják sajtóközleményükben.

A Pszinapszis idén arra a jelenetre irányítja a reflektorlámpa fényét, amelyben a két részlet egy olyan egészt alkot, ami több, mint az alkotóelemek összege.

A szervezők célja a pszichológia megismertetése és az azt övező sztereotípiák, mítoszok eloszlatása a szakma nemzetközileg is elismert neves képviselői által. Fontosnak tartják, hogy a Pszinapszison a pszichológia különböző rész- és határterületeit, a kutatások legfrissebb eredményeit és az alkalmazási tapasztalatokat mindenki számára közérthetően mutassák be előadásaikon, illetve műhelyfoglalkozásaikon bárki testközelből megismerhessen különböző módszereket. 

A Pszinapszis jogi és szervezeti hátterét a Pszichodiák Alapítvány biztosítja.

A részletes programot (hamarosan) és a fesztivállal kapcsolatos további információkat a www.pszinapszis.com oldalon és a rendezvény Facebook-oldalán találhatjátok!