Fejlesztések várhatók a nagyvállalatok háza táján
Élénkülőben a hazai nagyvállalatok beruházási szándéka, a cégek ötvennégy százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során. Nyugat-Magyarországon még ennél is ígéretesebb a helyzet, ugyanis tízből hat cég kíván beruházni. A legnépszerűbb beruházási cél jelenleg a technológiafejlesztés – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index. 

Egyre erősebb a hazai, kétmilliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok beruházási szándéka. „A K&H nagyvállalati növekedési index eredménye szerint az előző negyedévi negyvenkét százalékról ötvennégy százalékra ugrott azoknak a cégeknek az aránya, akik a következő egy évben fejleszteni kívánnak. A mostani arány az elmúlt tizenkét hónap trendjében szignifikáns változást jelez, és hatalmas előrelépés az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest is (harmincnégy százalék). A vállalatok részéről tehát egyértelműen növekvő intenzitás mutatkozik a következő egy évre tervezett beruházásokat illetően, de továbbra is kérdéses, hogy sikerül-e tartósan ötven százalék felett tartani ezt a szándékot” – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője. A megvalósítandó beruházásoknál az előző negyedévhez képest a technológiai fejlesztések huszonnégy százalékról huszonhét százalékra, a kapacitásbővítő fejlesztések pedig tizenhárom százalékról tizenkilenc százalékra ugrottak, míg értékesítés-, illetve folyamatfejlesztést egyaránt a cégek tizenkét százaléka tervez.

A földrajzi elhelyezkedés nagymértékben befolyásolja a beruházási hajlandóságot. Leginkább a nyugat-magyarországi vállalatok körében számíthatunk beruházásokra, itt ugyanis tízből hat cég tervez fejleszteni. A keleti régió vállalatainál ez az arány ötvenöt százalék, Közép-Magyarországon pedig ötven százalék. 

A beruházási szándék emelkedése mellett a fejlesztésekre fordítandó költségeiket is növelni kívánják a cégek. „A nagyvállalati döntéshozók elmondása alapján ugyan a legtöbb vállalatnál (hatvanhat százalék) nem fog döntően változni a beruházásokra fordított költségek mértéke a következő tizenkét hónapban, de huszonöt százalékról huszonkilenc százalékra ugrott a nagyobb fejlesztési ráfordításokkal számoló cégek aránya, miközben csupán négy százalék nyilatkozott úgy, hogy visszafogják ilyen jellegű költségeiket” – tette hozzá a szakember.