Hogyan élheted túl a következő gazdasági válságot?
A gazdasági válságok okozta károk nem múlnak el nyomtalanul. A legfrissebb kutatások szerint pedig olyan nyomot hagynak emberek millióin, amelynek mértéke minden eddigi elképzelést felülmúl. Ha ugyanis valaki egy gazdasági válság idején lép ki a munkaerőpiacra, akkor az hosszú távú negatív hatást gyakorol a szakmai pályafutására. Jóval kevesebbet keres, mint a fellendülés idején végzett társai és ezek a különbségek évtizedekig fennmaradnak.

A munkaerőpiacon töltött első évek egy életre meghatározzák, hogy ki milyen utat jár be és mennyit fog keresni. Ezt támasztja alá Lisa Kahn a Yale Menedzsment Iskola egyik oktatójának kutatása, amelynek keretében megvizsgálta, hogy az 1979 és 1989 között diplomát szerző fehér férfiaknak hogyan alakult az élete a következő 20 év során. Azért a fehér férfiakra esett a választása, mert ők kevésbé vannak kitéve a faji és nemi diszkriminációnak és a gyermekvállalás sem akadályozza az előmenetelüket.

A vizsgálatból kiderült, hogy a kezdet sokkal nagyobb fontosságú, mint gondolnánk. Az, hogy mikor kezdték ezek a férfiak a karrierjüket, nagyban megszabta, hogy milyen irányba mentek és hova jutottak. Azok, akik a gazdasági visszaesés idején diplomáztak, kevesebbet kerestek, mint akik a fellendülés alatt álltak munkába és 10-15 évbe telt, mire utolérték a korábban végzett társaikat.

Ugyanez a tendencia megfigyelhető a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság idején diplomázóknál is. Különösen aggasztó, hogy a 2010-ben és 2011-ben végzettekre gyakorolt negatív hatás duplája volt annak, mint amire a korábbi megfigyelések alapján számítottak a kutatók.

A mikor hatalma

A kezdés időpontja a szakmai pályafutásunk szempontjából kulcsfontosságú. Egyrészt a fizetésünk látványos növekedésére a karrierünk első tíz évében számíthatunk, és ha valaki alacsonyabb fizetési szinten kezd, akkor hosszú ideig azon is marad.

Másrészt ritkán esik meg, hogy valaki már elsőre egy olyan munkahelyen helyezkedik el, amely megfelel a képességeinek. Ezért az emberek néhány évente másik állás után néznek. Ezzel alapvetően nincs is probléma, ugyanis a leggyorsabban úgy lehet magasabb fizetést elérni, ha gyorsan váltunk. Ezt támasztja alá egy japán brókercég elemzése is, amelyből kiderül, hogy évről évre egy százalékkal keresnek többet azok, akik szívesen váltanak munkahelyet.

A gondok akkor jelentkeznek, ha a gazdaság lejtmenetbe kapcsol. Recesszió idején nehéz másik állást találni, így a fiatalok hosszú időre megrekednek egy olyan munkahelyen, ami szakmai szempontból nem elégíti ki őket.

Ráadásul a gazdasági válság idején ők lesznek az elsők, akik az utcán találják magukat és szembe kell nézniük a munkanélküliséggel. A hosszú távú munkanélküliségből pedig nehéz visszakerülni a munkaerőpiacra és ez is évekre visszavetheti a fizetési kilátásaikat.

De a történet itt még nem ér véget.

Till von Wachter és Hannes Schwandt egy lépéssel továbbment a korábbi kutatásokhoz képest. Arra voltak kíváncsiak, hogy pontosan mennyivel keresnek kevesebbet azok a fiatalok, akik a recesszió idején lépnek ki a munkaerőpiacra és a jövedelemcsökkenésen kívül mivel kell még számolniuk. A tanulmányukból kiderül, hogy azok, akik rossz időpontban állnak munkába, nemcsak átlagosan 11 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a néhány évvel korábban végzett társaik, de nagyobb eséllyel kell szembenézniük egészségügyi és párkapcsolati problémákkal. Mindez pedig hosszabb távon korai halálozáshoz és gyermektelenséghez vezet.

A kutatók azt is megállapították, hogy a középfokú végzettséggel rendelkezők még nehezebb helyzetben vannak, ugyanis nekik még nagyobb jövedelemkieséssel kell számolniuk, ha rosszkor állnak munkába, mint a diplomásoknak.

Kiút a negatív spirálból

Összességében megállapítható, hogy ha valaki recesszió idején kezdi el a karrierjét, akkor olyan hegek keletkezhetnek rajta, amelyek soha nem gyógyulnak be. Ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani erre a korosztályra és nemcsak akkor, amikor beüt a krach, hanem évekkel később is.

De addig, amíg nincsenek országos szintű kezdeményezések erre vonatkozóan – például karriertanácsadók munkájának támogatása, akik segítenek eligazodni a frissdiplomásoknak a munkaerőpiac világában és irányt mutatnak nekik -, saját magunknak kell lépéseket tenni annak érdekében, hogy a rossz időzítéssel járó hátrányokat leküzdjük.

Már az segít, ha tudatában vagyunk annak, hogy ha valaki válság idején fejezi be a tanulmányait, akkor kevesebb fizetésre és nehezebb előmenetelre számíthat, mert akkor fel tud készülni erre az időszakra és nem éri meg személyes kudarcként a szerencsétlen kezdést.