Fogadom, hogy ... 2020-ban szűkebbre szabom a teendőim listáját!
Viszonylag ritka esemény, hogy ha visszatekintünk az évünkre, az mondjuk: „Bárcsak több időt töltöttem volna az e-mailek megválaszolásával!” Gyomláld ki, ami nem fontos, hogy maradjon időd arra, amire érdemes!

Még alig múlt el 2019, és lefogadjuk, hogy te is rengeteg befejezetlen ötletet és sok csalódást hoztál magaddal az elmúlt évből. Épp ezért a time management szakértők szerint idén érdemes kevesebbet csinálnod mindenből, hiszen ahogy a mondás is tartja, a kevesebb több.

Ez a 4 fogadalom a Karrier Plusz szerint segíteni fog abban, hog szűkebbre szabhasd a teendőid listáját.

1. Tegyél kevesebbet!

Vizsgáld meg szigorúan, mivel töltöd az idődet, és nézd meg, mi az, ami csökkenthető, megspórolható, esetleg teljesen ki is hagyható a menetrendedből. Például: delegálj, ha csak lehet; vágj bele végre a digitális detoxba; rendelj élelmiszert online.

Fogadalom: „Elhatározom, hogy csökkentem azokat a tevékenységeket, amelyek sok időt vesznek el tőlem. Nem fogok kifogásokat gyártani, mondván, nincs elegendő időm a testmozgásra, alvásra, amikor legalább napi egy órát töltök a telefonom nyomkodásával."

2. Tudj kevesebbet!

Nem kell mindenből naprakésznek lenned, állandóan figyelemmel kísérned barátaid legújabb posztjait, és nem kell elolvasnod minden sztorit a Facebookon. Hogy mit tehetsz meg mindezért? Például kikapcsolhatod az értesítéseket a telefonodon, leiratkozhatsz a hírlevelekről és a csábító cikkekről való értesítésekről.

Fogadalom: „Úgy döntöttem, hogy kevesebbet érdeklődöm az online dolgok iránt, hogy jelen lehessek a körülöttem lévő emberek életében.”

3. Gondoskodj kevesebbet!

Ahhoz, hogy igazán kedves és gondoskodó ember lehessél a közelebbi barátok, rokonok és persze önmagad számára, fontos, hogy meghúzd a határokat azokkal, akik nem feltétlenül szorulnak rá a gondoskodásodra folyamatosan, hiszen nem tudsz mindenkivel ennyit törődni. Tanulj meg nemet mondani! Többek közt: kerüld a "hideg hívásokat", ügyfelek számára pedig csak egy bizonyos, előre meghatározott idősávban legyél elérhető.

Fogadalom: "Elhatározom, hogy kevésbé törődöm azzal, mit akarnak mások, különösen, ha idegenekről van szó, hogy időt szerezzek a prioritásaimnak, és jobban oda tudjak figyelni a hozzám legközelebb álló emberekre."

4. Sajnálkozz kevesebbet!

Ritka, hogy ha visszatekintünk az évünkre, azt mondjuk: „Bárcsak több időt töltöttem volna az e-mailek megválaszolásával!” Ezzel szemben inkább azon szoktunk sajnálkozni, bárcsak több olyan projektben haladtunk volna előre, amelyek fontosak voltak a számunkra, vagy több időt szántunk volna szórakoztató tevékenységekre, jobban vigyáztunk volna az egészségünkre. A megbánást így kerülheted el idén:

1. Tedd fel a kérdést: Mi az, ami 5 év múlva is boldoggá tesz? Bármi is a válasz, azt ne hanyagold el.

2. Minden hónap első napján emlékeztesd magad, hogy lépj kapcsolatba azokkal, akiket szeretsz.

3. Tudd, melyik szakmai projekt a legfontosabb számodra, és ennek érdekében mondj nemet más kérésekre, hogy teljesíthesd a célodat.

Fogadalom: „Olyan személyes és szakmai döntéseket fogok hozni, melyek segítenek nekem elkerülni a megbánást a nap, a hét vagy az év végére. Kevesebb figyelmet fordítok a jelen impulzusaira, és többet arra, milyen emberré szeretnék válni.”

Olvasd el a teljes, eredeti cikket is, itt!