hirdetés

Videóinterjú

Olyan ez most a vezetőknek, mint egy vakrepülés

Lassan két hete feje tetejére állt a világ, se vezető, se munkavállaló nem tudja, mire számíthat, mégis a legbizonytalanabb helyzetben kell egy vezetőnek a leginkább helytállnia. Mik legyenek most a prioritások számára? Interjú Végh József kriminálpszichológus túsztárgyalóval, akinek a stresszes helyzetek menedzselése a rutinfeladatok közé tartozik.

Mi a hat legfontosabb alapelv, melyet most minden vezetőnek szem előtt kell tartania: 

 1. Stresszmenedzselés

A vezető legyen nyugodt és határozott, érzelmileg ne reagálja túl a helyzetet. Ha kontrollvesztett állapotba kerül, lépjen hátra, adjon időt magának, és tudatosítsa magában, hogy az érzelmek nagy mértékben rontják a racionális gondokozást. A gyors döntések nem mindig jó döntések. Vezetőként ne várjuk el magunktól, hogy mindent egyből meg akarjunk oldani. 

 2. Információadás

Itt a két legfontosabb vezérelv az empátia és az optimizmus. A félelmekről is bátran lehet és kell beszélni, és nagyon fontos, hogy a dolgozók felé reményt és kontrollérzetet sugározzon a vezető. HA ő maga sem tudja a megoldást, ne féljen bevonni a dolgozókat. Az összefogás erejét kell ilyenkor hangsúlyozni. Ha közösen keressük a megoldást, a végrehajtásban is közös a felelősség. 

 3. Vezetői hitelesség megtartása

Nem kell egy vezetőnek minden helyzetben mindenhez értenie, fontos, hogy felismerje, hogy mikor kell szakértőt bevonni, és perdöntő ilyenkor a szakértő függetlensége, minősége.

4. Őszinte és transzparens kommunikáció

Vezetőként a jó és rossz híreket is azonnal közöljük, ne tartsunk vissza információt. Bizalomvesztést okoz, mert előbb-utóbb a rossz hírek is kiderülnek. Például egy túszhelyzetben is őszintén, nyíltan kell beszélni arról, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba, és minek mi a kimenetele.  Ha nyerni nem is tudunk a helyzeten, dolgozzuk ki közösen a dolgozókkal azt, hogy hogyan lehet minimalizálni a veszteségeket. 

5. Rendszeres visszacsatolási lehetőség, visszaáramló információk kezelése

Nagyon fontos, hogy ha már be lettek vonva a dolgozók, akkor ezt a fajta visszacsatolási csatornát rendszeressé kell tenni és fenn is kell tartani. Ha megszakad a kommunikáció, az pánikot tud kelteni. Olyan ez a helyzet egy vezetőnek, mintha egy pilóta vakon vezetne, csak a műszerekre tud hagyatkozni. A műszerek pedig ebben az esetben a dolgozók. Ezért létkérdés a visszacsatolás kérése. A másik oldalon pedig lényeges, hogy a dolgozó is azt érezze, hogy számít a véleménye, több mint egy munkaerő.  

 6. Jól követhető szerepmodell 

Ami magától értetődik: a vezető úgy viselkedjen, olyan mintát mutasson, amit ő maga is elvár a kollegáitól.   

Az interjú második részében a csapatmotiválásról lesz szó, stresszhelyzetben, ahol ráadásul fizikailag is külön dolgozik minden csapattag. 

Gábor Fanni, Főszerkesztő, Üzlet és Pszichológia - hrpwr.hu
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés