hirdetés

HR-világkörkép

Ha meg akarod érteni a svéd modellt

Farkas Márk Malmőben él, és HR Compensation területen dolgozik. A svéd cégek koronavírus-intézkedéseiről és általánosságban véve a speciális svéd helyzetről beszélt nekünk. Ha nincs kedved olvasni, meg is hallgathatod az interjút a cikk végén!

A svéd járványkezelésről általánosságban azt lehet elmondani, hogy tiltások nem nagyon vannak, csak ajánlások. Tiltás például, hogy 50 fő feletti csoportosulásokat nem engedélyeznek, de ilyen jellegű rendelkezésből viszonylag kevés van. A munkahelyek számára egyáltalán nincsenek kötelező érvényű előírások, csupán ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyeket a cégek túlnyomó többsége maximálisan követ. Az állampolgárok is jellemzően betartják az ajánlásokat.

Rotációs rendszer és rugalmas munkába járás

A munkahelyeken a dolgozók elszeparálását ajánlják, vagyis amennyire lehet, a sok munkatárs egy helyen tömörülését kell megakadályozni. A cégek szabad kezet kaptak azt illetően, hogy milyen rendszerben folytatják a munkát, a legtöbben most rotációs rendszerben működnek. Ez azt jelenti, hogy felváltva járnak be a dolgozók az irodába, a fél iroda mindig home office-ban van, ezzel csökkentik az embersűrűséget. Az utazásokat sem állították le, de csak akkor utaznak, ha mindenképp szükséges, és ügyelnek a vírusnak való kitettség minimalizálására. Ebbe az is beletartozik, hogy a vezetőség rugalmas a munkába járás idejével kapcsolatban, tehát a dolgozók a szokásosnál korábbi vagy későbbi időpontban is mehetnek dolgozni, hogy elkerüljék a csúcsidőket.

Mindemellett az egész országban és minden szektorra jellemző, hogy ha bárkinek bármilyen felső légúti tünete van, elvárják, hogy otthon maradjon, és csak két nap tünetmentesség után térhet vissza a munkahelyre.

A megoldás: átállás az agilis működésre?

Ami a munkaszervezést illeti, Svédországot nem nagyon rázta meg, hogy otthoni munkavégzésre kellett átállni, ami itt eleve a legtöbb helyen csak részleges home office-t jelent a rotációs rendszer miatt. Technikai szempontból a home office kiépítése nem jelent nagy kihívást a svédországi cégeknek, mivel a svéd társadalom eleve nagyon digitalizált. A megfelelő kommunikáció és a transzparencia megtartása jelentett sok helyen kezdeti problémákat, de ebbe is gyorsan belerázódtak: agilis módszerekkel – hatékony, rövid online meetingekkel, azonnali problémamegoldással – sikerült ezt jellemzően áthidalni. Nagy könnyebbség ebből a szempontból a rotációs rendszer, mert így nem arról van szó, hogy az emberek eltűntek, hanem a face-to-face kommunikáció is megmaradt. Most minden cég rákényszerül arra, hogy kicsit agile-abb módon működjön: a hatékonyság titka ugyanis a folyamatos kapcsolattartás.

Teljes lezárás egyik szektorban sincs. Viszont a válság ezzel együtt Svédországba is beköszöntött, rengetegen váltak munkanélkülivé az elmúlt hónapban, és mint mindenhol, itt is a kisvállalkozások a legerősebben érintettek (főleg azokban a szektorokban, ahol más országokban is, így például a turizmusra igaz ez).

A svédek bíznak a kormány intézkedéseiben

A társadalom túlnyomó része elégségesnek tartja a fenti intézkedéseket, az emberek nem félnek, és nem kételkednek az intézkedések megfelelőségében.

A hétköznapok sem sokban változtak, igaz, az idősek eltűntek az utcákról; a fiatalok azonban továbbra is kávézókba járnak. Maszkot senki nem visel, ugyanakkor nem is félnek, mert bíznak a kormány intézkedéseiben. Mindennek az is lehet a magyarázata, hogy Svédországban sokkal kisebb a népsűrűség, mint például nálunk, így a boltok is kihaltak mindenféle intézkedés nélkül is, és a tömegközlekedésen sincs tömeg. Lényegében a svédek már a koronavírus előtt is gyakorolták a szociális távolságtartást; ennek ellenére a gazdasági hatások itt is érezhetők.

Évekig is fenntartható helyzetet teremtettek

Összességében a svéd intézkedések a helyi speciális körülményeknek köszönhetően lehetnek működőképesek, és azt teszik lehetővé, hogy akármilyen hosszan fenntartsák a jelenlegi állapotot (akár egy-két évig is) anélkül, hogy súlyosan sérülne a gazdaság. Az emberek pedig együttműködnek, és pont emiatt többségükben motiváltak és bizakodóak is.

Ha nincs kedved olvasni, hallgasd meg az interjút itt:

 

Hogyan támogassuk, irányítsuk, motiváljuk a csapatot otthonról?

Home Office - Vezetési pszichológia - Végh József klinikai pszichológussal, volt túsztárgyalóval

2x45 perces élő, interaktív webinárium

A HRPWR.HU és az Üzlet & Pszichológia szaklap bemutatja az első vezetőknek szóló, online, interaktív webkonferenciáját!

Amit egy volt rendőrségi kríziskezelő, túsztárgyaló pszichológus tud, az pont az, hogy stresszhelyzetben, ráadásul távolról hogyan, milyen eszközökkel lehet hatni egy másik emberre. Végh József több évtizedes tapasztalata alapján rengeteg olyan tudást halmozott fel, ami a mostani helyzetben hasznos egy vezetőnek. Az élő workshop során olyan eszközöket mutat be, melyek segítségével egy vezető hatékonyabban tud jelen helyzetben is támogatni, irányítani, motiválni. A délelőtti előadást egy délutáni közös elemzés, értékelés, kérdezz-felelek blokk követ.

Előadó: Végh József, klinikai pszichológus, volt túsztárgyaló, TA szervezeti változást kezelő tréner

Időpont: május 15. péntek
               délelőtti szekció: 10.00 - 10.45
               délutáni szekció: 14.00 - 14.45

Részvételi díj: 11 000 Ft + Áfa/fő

Regisztráció: A jegyvásárlásért ide kattints!
További információk és csoportos kedvezmény itt.

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés