hirdetés
hirdetés

Személyes tanulságok

Távmunka - lehet jól is csinálni!

Nagyjából 2 éve dolgozom távmunkában vezetőként. Nagyon megszerettem, de idő kellett, hogy megtanuljam, hogyan lehet ezt jól csinálni. Először egy hatalmas lépés volt ez a munkáltatómnak és nekem ugyancsak. Társasági embernek tartom magam. Szeretek másokkal együtt dolgozni. Közösen gondolkodni, együtt nevetni jó és rossz dolgokon egyaránt, szuper dolgokat alkotni együtt. De ezzel együtt kifejezetten szeretek és igénylem is, hogy csendes és nyugodt környezetben tudjak dolgozni. Az elmúlt 15 évben megtapasztaltam, hogy ezt a két dolgot együtt megvalósítani nem is olyan könnyű, mint gondolnánk.

Jelenleg teljesen távmunkában dolgozom a Games for Businessnél, mint marketing vezető. Havonta nagyjából 4 napot töltök személyesen az irodában. Az együttműködésünk elején ez mindenkinek új helyzet volt, mert nem ismertük egymást korábbról, így nem kevés bizalmat kellett szavazniuk nekem. 

A távmunka nem mindenkinek való.

Nem könnyű így dolgozni. Főleg akkor nem, ha egy csapatot is össze kell fognod a saját teendőid mellett.

Összeállítottam 5+1 olyan tanácsot, amit érdemes megfogadnod, ha úgy döntesz távmunkában fogsz dolgozni:

1.     A technológia legyen az egyik legjobb barátod!

Számtalan olyan alkalmazás és webes megoldás van jelenleg a piacon, akár ingyenes formában is, amik segíteni tudják a mindennapjaidat és oldani tudják azt a problémát, hogy „messze vagy”. Hatékonyságot növelő, kommunikációt könnyítő és közös gondolkodást segítő megoldásokból érdemes mielőbb átnézned a felhozatalt. Ha esetleg még valami miatt nem használnál (vagy használnátok céges szinten) project management szoftvert, akkor itt az ideje elkezdeni.

 2.     Legyen szigorú napirended!

Én egy idő után én azt vettem észre, hogy állandóan dolgozom. Este is, éjjel is, hajnalban is. Jött egy levél este 8-kor vagy 10-kor? Megnéztem és megválaszoltam. Jött egy Skype üzenet reggel 6-kor? Megnéztem és megválaszoltam. De ez így nem mehetett tovább. Ezért felállítottam egy olyan szigorú munkarendet magamnak, mintha tényleg bejárnék dolgozni. Reggel 8-tól indul a napom, nincsen kifogás. A munkaidőm lejártával igenis leteszem a tollat (laptopot). Innentől indulhat a magánélet, és nincsen aznap már több munka. Ezt fontos tartani, ha élni is akarsz a munka mellett. Ha ezt nem tartod be, akkor abból csak az lesz, hogy elmosódik a munka és a magánélet közötti határ, és ezzel csak ártani fogsz magadnak és a cégnek is.

 3.     Tervezd meg a naptáradat jó előre!

A távmunkánál el kell fogadnod, hogy sokkal több Skype/Zoom/stb. beszélgetésed lesz, mint előtte. És ezeket jó előre érdemes betervezned. Sőt! Meg kell tanulnod hatékonyan lebonyolítani a megbeszéléseket ilyen formában. Minden megbeszélésed, minden kisebb-nagyobb találkozód ilyen formában fog megvalósulni. És igen, szükséged lesz együttműködő és megértő kollégákra. Ha szerencsés vagy, akkor lesznek is. Ha pedig személyes találkozókat szervezel, akkor ne felejtsd el őket ugyancsak jó előre tervezni, hiszen nagy eséllyel többet kell majd utaznod és lehet szállást is kell intézned magadnak.

4.     Tanulj meg „nem személyes” formában kommunikálni!

Lehet ez elsőre furának tűnik, de ez kifejezetten fontos. Mondhatjuk azt is, hogy kritikus. Ha távmunkában dolgozol, akkor az esetek többségében nem látod a másik fél arcát és testbeszédét. Leszámítva, ha video call formájában beszéltek. Javaslom minél többször így beszélgess! Az e-mailezés az egyik legproblémásabb formája a kommunikációnak a távmunka alatt. Egy pillanat alatt félre lehet egymást érteni e-mailben. Fogalmazz minél tisztábban és ha úgy érzed valaki nem ért valamit vagy félreért valamit, akkor minél előbb hívd fel és beszéljétek meg.

5.     Koncentrálj és ne hagyd, hogy elterelődjön a figyelmed!

Ez talán az egyik legnehezebb. Valakinek könnyen megy, valakinek komoly kihívás. Észrevetted már, hogy az utolsó 1 órában csak YouTube videókat néztél? Volt már, hogy 2 órán keresztül ebédeltél? Vagy megittál naponta 5-6 kávét? Esetleg egy kis tea? Valami nassolni való? Meredtél már ki az ablakon 30 percen keresztül úgy, hogy észre sem vetted, hogy elrepült az idő. Ugyanezt tökéletesen el lehet érni egy kis konzolozással is. A lényeg, hogy egészen könnyen találhatod magad olyan helyzetben, hogy nagyjából mindent csinálsz, csak nem dolgozol. El kell fogadnod, hogy a távmunka nem azért van, hogy te jobban és többet szórakozhass. Ha senki nincsen körülötted, aki visszaterelhetne a munka irányába, akkor magadnak kell erre figyelned.

5+1.  Ápold a kollegiális kapcsolatokat!

Előfordul majd, hogy magányos leszel. Ez csupán azért van, mert tényleg egyedül vagy. Te és a munkád. Otthon vagy máshol, de nem az irodában. Mindig emlékezz, hogy a cég szempontjából te vagy az, aki „nincsen ott”. Kimaradsz nagy valószínűséggel minden irodai mókából és közös élményből. Ezért próbálj meg minél több apróbb vagy hosszabb pillanatot tölteni a kollégákkal. Beszélgess velük lazább témákról a komolyabb megbeszélések előtt vagy után. Ha esetleg időnként mégis bemennél az irodába, akkor használd ki az időt arra, hogy minél többet beszélgethess velük. Egy laza sörözés, vagy egy vacsora munkaidő után lehet, hogy nekik is belefér. 

Ahogy mondtam, nem egyszerű a távmunka. De ha teheted, akkor próbáld ki mindenféleképpen. Még az is lehet, hogy beválik nálad is.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés