hirdetés
hirdetés
hirdetés

Coworking

Dolgozz közösségi irodában!

Szabaduszó vagy és unod már a home officet? Az összes kávét megkóstoltad már a Starbucksban? Esetleg hiányoznak az emberek? Próbáld ki a közösségi irodákat!

A közösségi irodák fénykorát éljük. A coworking irodákban egymástól függetlenül dolgozó emberek ugyanabban a munkatérben dolgoznak. Ideális lehet azoknak a szabadúszóknak és vállalkozóknak, akiknek nem elég ingergazdag a home office lehetősége, vagy anyagilag nem engedhetik meg maguknak a saját iroda bérlését. Egyre többen választják ezt a munkavégzési formát, de miért? A következőkben eláruljuk, miért is olyan csábító coworkingben dolgozni!

Új munkakapcsolatok

A közösségi irodák kicsit úgy működnek, mint az Airbnb vagy az Uber. Több ismeretlen ember osztozik egy helyen vagy szolgáltatáson, a lényeg pedig egymás segítésén van. Ezek a shared office-ok egy új típusú munkavállalót hoznak létre, olyat, aki nem fél egy más szektorban dolgozótól segítséget kérni vagy éppen neki segítséget nyújtani. Mivel különféle szektorból érkező munkavállalók dolgoznak egy fedél alatt a közösségi irodákban – sokszor közös asztalnál – ezért elengedhetetlen a kommunikáció. Az új emberek pedig nagy segítségünkre lehetnek a munkánk során is, mivel lehet, hogy egy asztalnál ülünk egy ügyvéddel, mérnökkel vagy coach-csal. Ezt a remek lehetőséget egy hagyományos irodában nem lehetne kihasználni, de ez a környezet élő sejtként virágzik és új lehetőségeket teremt az együtt dolgozók számára.

Kevesebb ülőmunka

Sokan nem hiszik, de a hatékonyságot nagyban növeli a változatosság. Nem kell azt a napi 8-10-12 órát egy asztalnál eltölteni, lehet ezt másképp is csinálni! Például a coworkingnél nincsen fix időbeosztás, mindenki úgy változtatja a napirendjét, ahogy akarja. Ráadásul ezek az irodák általában frekventált helyeken vannak, így tuti, hogy van a közelben egy edzőterem, ahová, ha kedvünk tartja lemehetünk mozogni egy kicsit. A mozgás nagyon fontos, ugyanis, ha a testünk aktív, a szellemi tevékenységek is sokkal aktívabbak lesznek. Számos tanulmány kimutatta, hogy kiegyensúlyozottabb munkavállaló, ha fitt testileg és friss szellemileg, ez pedig nagyobb kreativitást és hatékonyságot eredményez.

Nagyobb rugalmasság

Bár ma már egyre több hagyományos iroda engedi meg a munkatársaknak, hogy heti 1-2 napot home office-ban dolgozzanak, azért még mindig az a legnagyobb szabadság, ha a magunk ura vagyunk. Sokszor azonban azok számára is kell egy nyugodt, inspiratív hely, akik távoli munkával dolgoznak. Ma már annyi coworking iroda van szerte a világon, hogy bármerre is járunk, nem leszünk „munkahely” nélkül. A digitális nomádok már csak tudják, milyen ez a fajta carpe diem: egyik nap még a kontinens egyik felén dolgozol, másnap azonban utazol egy új városba. A coworkingek nemhogy gátolják, hanem nagyban segítik azokat a munkavállalókat, akik sokat utaznak a munkájuk során. 

Korrekt szolgáltatások

Aki vállalkozóként dolgozik, de nincs akkora kerete, hogy saját irodát béreljen, azok számára szintén a közösségi iroda a legjobb választás. Ezek az irodák különféle bérletkonstrukciókat kínálnak a munkavállalók számára: van, ahol van napijegy, hetijegy, havi bérlet, éves, stb. Így ott tartózkodásunktól függően választhatjuk ki a legkedvezőbb megoldást. Általában a befizetett pénzért cserébe különböző szolgáltatásokat is kapunk, ilyen például az ingyen wifi, a kávé, a kölcsönözhető technika, és van, ahol ezeket extrázzák, például kedvezményes fitneszbérlettel vagy kedvezményes ebédjeggyel. Alapfelszereltségnek pedig kapunk asztalt, széket, nyomtatási lehetőséget, tárolószekrényt, konferenciaterem használatot és sokszor még ennél is többet.

Nagyobb társadalmi élet

Lássuk be, a hagyományos irodákban zajló, reggeltől estig tartó munka nem igazán lendíti fel a társadalmi életünket, ritkán találkozunk új emberekkel és új inspirációkkal, munka után pedig hulla fáradtan esünk haza. A coworking azonban ledönti a munka és a magánélet közti falakat, ezzel egy új műfajt megteremtve. Betölti azt a hézagot, ami abból ered, hogy a munka közben nem szerezhetünk új barátokat, hiszen ugyanazokat az arcokat látjuk nap mint nap. A közösségi irodákban nem telik el nap anélkül, hogy ne találkoznál valaki újjal, aki akár a barátoddá is válhat. A Seattle-i Office Nomads által kiadott 2015-ös (GCUC) Emergent Research Coworking Survey szerint a válaszadók 54%-a találkozik másokkal a munka után és a hétvégéken, és csupán 33% találkozik új emberekkel, barátokkal a munkaidő alatt.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés