hirdetés
hirdetés
hirdetés

Toxikus légkör

5 jel, hogy mérgező munkahelyen dolgozol

Érezted már, hogy a munkahelyedre belépve olyan, mintha csak egy aknamezőn sétálnál? A véleményedre senki sem kíváncsi, rettegsz a hibázástól, a vállalati kultúrát a félelemkeltés és a megaláztatás hatja át. Elképzelhető, hogy toxikus munkahelyen dolgozol.

Ha hetente többször is előfordul, hogy hazaérve egyből panaszkodni kezdesz a házastársadnak a munkádról, vagy már a krónikus stressz szomatikus tüneteit (fejfájás, koncentrációs zavar, étvágytalanság stb.) mutatod, nagy valószínűséggel toxikus munkahelyi légkörben dolgozol. Ha nem vagy biztos benne, mutatjuk, mi a mérgező munkahely hat tünete.

1. A főnököd kontrollmániás.

A főnököd minden apró kis részfolyamatba beleüti az orrát, minden egyes döntést egyedül hoz meg, nem képes feladatokat delegálni és megosztani a hatalmát, valamint a felelősségi körét. A vezetési stílusa főleg autokratikus, az újító ötleteket és a kreativitást csírájában elfojtja.

2. Mindig van egy bűnbak.

A kollégáid jellemzően hárítják a felelősséget magukról a kényes ügyekben, helyette mindig találnak valakit, akire ujjal lehet mutogatni és a problémák fő okozójának lehet kikiáltani.

3. Nem bízhatsz a kollégáidban.

A szervezeti kultúrára apró kis szövetségek a jellemzőek, mind a beosztott-beosztott, mind a vezető-beosztott kapcsolatban. A vezetők provokálnak apró konfliktusokat, és mintha csak bábokkal játszanának pillanatok alatt egymás ellen fordíthatnak embereket. Vannak besúgók is, akik apró titkokat adnak tovább a vezetőség fülébe. Emiatt senkiben sem bízhatsz igazán, mivel nem tudod, ki az, aki ellenség és ki az, aki barát.

4. A legtöbben Magdi anyusként ütik bele az orrukat mások dolgába.

A pletykálás és mások kibeszélése teljesen elfogadott a cégen belül. Főleg olyan személyekkel foglalkoznak előszeretettel, akik nem teljesítettek valamit, amit szerettek volna (pl. előléptetés). A pletykálkodók hamar beleránthatnak a negatív örvénybe, amiből nehéz kimászni, így jobb őket messziről elkerülni.

5. Te csak egy apró (pótolható) csavar vagy a gépezetben.

A vezetőség szemében az emberi erőforrás részéből, csak az erőforrás van a fókuszban. A lényeg, hogy hozd az elvárt számokat, az, hogy cégen belül hogy érzed magad senkit sem érdekel. Ha nem jó neked, úgyis elmész, és jön a helyedre más.

Ha a cégedre ismertél az alábbi felsorolás alapján, ideje szétnézni az álláshirdetések között! Egyrészt az a válallat, amely nem értékes tagként tekint rád, nem érdemli meg, hogy neki szenteld a tehetséged és a szakértelmed. Továbbá, saját érdekedben jobb mielőbb kiszabadulni a mérgező légkörből, mielőtt a stressz és a kiégés teljesen felemésztene.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Inc.)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés