hirdetés
hirdetés

Megütöd a mércét?

Teszteld magad! Itt a 6 másodperces CV-kihívás!

Egy elhíresült kutatás szerint a toborzók átlagosan mindössze 6 másodpercet szánnak egy-egy önéletrajz elolvasására és értékelésére. A Resume Genius nevű oldal egy érdekes kísérletet tett közzé, amelyben bárki letesztelheti, valóban elegendő-e ez az időmennyiség egy CV hatékony értékelésére.

A kihívás során azt a feladatot kapjuk, hogy HR-esként egy rátermett kezdő ügyfélszolgálatos jelöltet válasszunk ki a szemünk előtt egyenként 6-6 másodpercre felvillanó önéletrajzok alapján. Az önéletrajzokat amolyan Tinder-szerű módszerrel, egy kattintással lehet elfogadni vagy kukázni a 6 másodperc leteltével, és összesen tíz darab, egészen életszerűen kitöltött CV-t kell végigszkennelnünk a szemünkkel.

Végül válaszolnunk kell arra a kérdésre, hogy HR-szakemberek vagy mezei érdeklődők vagyunk, és ezek után időkorlát nélkül is elvégezhetjük a feladatot. Ekkor már mindössze 3 CV közül kell választani. Legvégül megmutatják a helyes válaszokat, és azt is megmagyarázzák, melyiknél mire kellett volna odafigyelni. Bónuszként azt is megtekinthetjük, a HR-esek vagy az érdeklődő laikusok vezetnek a versenyben (cikkünk írása idején, több mint 9000 résztvevő válaszai alapján az érdeklődő laikusok vezettek 5,7/10 helyes válasszal, szemben a HR-esek 5,2/10-es helyesválasz-arányával). Legvégül pedig felteszik a kérdést:

„Nos, szerinted elég 6 másodperc egy önéletrajz megítélésére?”

A teszt szórakozásnak és gyakorlásnak sem utolsó, de érdemes elgondolkodni a készítők által egy infografikában is összefoglalt tanulságain:

– Nem, úgy tűnik, a HR-eseknek nem elég 6 másodperc egy CV kielégítő értékelésére, hiszen a helyes válaszok átlaga 5,5/10 – amire az iskolában egy jó nagy karót kapnánk (szakemberek és érdeklődő laikusok egyaránt).

– A résztvevők nagy számban választottak ki elfogadásra olyan CV-ket, amelyek meggyőző formázásuk mellett 1. helyesírási hibáktól hemzsegtek; 2. a jelölt erős túlképzettségéről tanúskodtak; 3. amelyekből teljességgel hiányoztak a jelölt elérhetőségei.

– A kitöltést követően szerencsére csak a kitöltők 21 százaléka vélekedett úgy, hogy 6 másodperc elegendő idő egy CV megítélésére (az sajnos a kísérletből nem egyértelmű, a többiek eleve sem így gondolák, vagy ez a teszt győzte meg őket arról, hogy ennyi idő nem elég – kivéve talán, ha kivételes gyorsolvasók vagy nagyon tapasztalt öreg rókák vagyunk).

Itt lehet kipróbálni a 6 másodperces CV-tesztet.

És íme az említett infografika:

’6

 

(forrás: Resume Genius)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés