hirdetés
hirdetés

Karrierváltó kismamák az IT világában

Tényleg befogadók vagyunk, vagy csak a falra írjuk ki?

Ritkán esik róla szó, pedig fontos téma: a vállalatok számára felértékelődtek azok a soft skillek és az a tudás, amelyekkel az IT-területen dolgozó nők, köztük a kisgyermekes anyák hozzájárulnak egy vállalat sikeréhez. Milyen előnyt jelenthet ez a munkaadók és a munkavállalók számára, és hogyan aknázhatják ki okosan az ebben rejlő lehetőségeket? A téma feldolgozására online eseményt szervezett a Green Fox Academy, ahol esett szó sikeres karrierváltásokról, és körbejárták a másik oldal, a munkaadók tapasztalatait is.

Nagyon sok kutatás támasztja alá, hogy a sokszínűbb csapatok sikeresebbek, produktívabbak, jobban és gyorsabban hoznak meg fontos döntéseket, krízishelyzetben is jobban helyt tudnak állni, és az általuk nyújtott innovációval üzletileg is több hasznot tudnak hozni a vállalatnak.

Szuperanyukák, szuper munkavállalók

„Miért éri meg egy cégnek kismamát alkalmazni a jelenlegi helyzetben? Van-e a kismamáknak valamilyen szuperképességük?” – merült fel a kérdés a Green Fox Academy által szervezett Academy4MoMs online meetupon, ahol szót kapott IT recruiter, IT-területre karrierváltó kismama, visszatérő kismamákat foglalkoztató IT-cég ügyvezetője és a karrierváltó kismamák IT-területen történő elhelyezkedését támogató Academy4MoMs képzés korábbi mentora is.

Az egybehangzó válaszok alapján a munkaerőpiacra visszatérő kismamák (és kispapák!) egyértelmű „szuperképessége” a rendkívüli nagy megbízhatóságuk munkavállalókként, amivel meghálálják a rugalmasságot; valamint hogy remek időmanagementtel és koncentrációs készséggel rendelkeznek, és jellemzően több éven keresztük maradnak a cégnél. Tudatosak, és igazi megoldóemberek, akik a „miért nem” helyett a „hogyan igen” szemléletet hozzák, amire az informatikának különösen nagy szüksége van. Ezt „Ha én meg tudok szülni egy gyereket, akkor én bármit meg tudok csinálni a világon” mindsetként fogalmazta meg az egyik (kismama) résztvevő.

Fontos az is, hogy a kismamák általában nem frissen végzettként vagy valami más félbehagyása miatt lesznek karrierváltó informatikusok, hanem általában már egy kész, kitanult szakmával a zsebükben vágnak bele a karrierváltásba. Ez a diverzitás teljesen új dimenzióit hozza be, és rengeteget profitálhat ebből az őket foglalkoztató cég is.

Hogyan segítheti a munkáltató a visszatérést?

Elengedhetetlen, hogy a cégnek a teljesítmény számítson, és ne a munkával eltöltött idő, hiszen a munkaerőpiacra visszatérő szülőknek a rugalmasság nemcsak fontos, de elengedhetetlen tényező. Fontos, hogy ezt ők maguk tisztán kommunikálják, merjék kifejezni az igényeiket, mert a munkaadó is csak így tudhatja meg, mit és mennyit tudnak vállalni. Az IT világában különösen sok a rugalmas megoldás: elhangzott, hogy vannak helyek, ahol már nemcsak 4 vagy 8, hanem 5, 6 vagy akár 7 órában is van lehetőség a part time munkavégzésre. Azonban sajnos sokan még ma is ott tartunk, hogy nem merjük kifejezni az igényünket, hogy napi 6 vagy 4 órában akarunk lenni, pedig az óvodába másképp nem lehet elmenni a gyerekért.

Számos jó gyakorlat elhangzott a beszélgetésben a visszatérők segítésére. Jól bevált megoldás a törzsidő, ahol a nap meghatározott óráiban elérhetőnek kell lenni, viszont a köztes időt rugalmasan kezelik. Nagy segítség a kisgyerekeseknek, ha egy napot akár szétszabdalva, óránként vagy kétóránként lehet kivenni szabadnapnak. A rugalmas munkaidőnél akár az is elképzelhető, hogy a szülők beosztják egymás közt a napot, és míg egyikük dolgozik, addig a másik intézi az otthoni ügyeket. Jó megoldás lehet a kisgyerekes szülőknek nyújtott anyagi támogatás, mint a bölcsődetámogatás, amire már államilag elérhető forrás is van. Érdemes a belépő kismama mellé mentort vagy coachot adni, aki nem csak szakmailag támogatja a visszahelyezkedését. A résztvevők egybehangzóan hangsúlyozták, hogy rendkívül sokat segít, ha a visszatérőnek van egy támogató közege a munkahelyen is. Vagyis a családbarátság ne csak egy falra festett jelszó legyen, és az is sokat segít, ha van egy network, egy support group, ahová bármilyen probléma esetén fordulhat a munkába visszatérő kisgyerekes szülő, nemcsak munkahelyi, de akár például gyerekneveléssel, a mindennapi élet szervezésével kapcsolatos kérdésekben is.

A résztvevők egybehangzóan állították, hogy összességében a támogató közeg a legfontosabb: az, hogy a kollégák vállvetve tudják egymást segíteni, és mindenfajta extra élethelyzetre toleránsan reagáljanak. Fontos tudatosan kiépíteni ezt a kultúrát a cégben. Ki kell mondani, meg kell fogalmazni az íratlan szabályokat is, mert ez kell ahhoz, hogy a kisgyerekes szülők minden lelkiismeret-furdalás nélkül tudjanak dolgozni. Érdemes még a pozíció megnyitása előtt végiggondolni, hogy a csapat elég nyitott és kész-e erre, tudnak-e a kellő mértékben flexibilisek és támogatóak lenni a visszatérő új belépővel. Ez nem feltétlenül minden területen lehetséges, de ezt a munkáltatónak kell még a pozíció megnyitása előtt felmérnie.

Könnyű vagy nehéz IT-területre visszatérni?

Aki IT-karrierre váltana, annak először érdemes kipróbálnia egy ingyenes képzést online, hogy lássa, megfelelő lesz-e neki ez a terület. Nagyon sok ilyen van, például ez. Ezután lehet továbbmenni egy alaposabb, és akár kimondottan karrierváltó kismamáknak szóló képzésre. Fontos, hogy ezt bármilyen életkorban meg lehet tenni, nem ez számít, hiszen az IT-terület egyébként is életen át tartó tanulást igényel, folyamatosan fejlesztenünk kell magunkat, függetlenül attól, hogy hány éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk.

A munkába visszatérés gyerek mellől alapértelmezetten nehéz, mert ilyenkor teljesen más kihívások várnak a munkavállalóra. Kisgyerekek mellett a munkából hazatérve nem csak a pihenés vár, egyszerre kell itt is, ott is helytállni és teljesíteni. Ez eleinte mindenképp egy belső feszültséget eredményez a munkába visszatérő szülőkben, mert mindenhol egyszerre szeretnének maximálisan teljesíteni. De alapvetően az IT-területre könnyebb belépni, mint máshová, az elérhető nagyobb rugalmasság miatt. A Covid-19-világjárvány visszavetette a nőket a munkaerőpiacon, ugyanakkor az informatika területén ez nem érződött. Sokan azért váltanak pont az informatika világára, mert ez lehetővé tette számukra a visszatérést, amikor az egyik fő szempontjuk a rugalmasság, az otthonról végezhető munka volt.

Vannak-e olyan csapdák a munkaerőpiacra történő visszatéréskor, amiket érdemes elkerülnie a visszatérőnek?

Az alábbiakban pontokba szedve közöljük a résztvevők válaszait:

  • Fontos, hogy kérdezzünk utána a cégnek, és alaposan figyeljük meg az interjún, milyen a közeg, a hangulat. Ne csak a falra írt szöveget nézzük, hanem a valódi hátteret. Merjünk egyenesen kérdezni, és bízzunk abban, hogy egyenes válaszokat fogunk kapni.
  • Nem szabad visszatérő kismamaként abba a helyzetbe kerülni, hogy az ember többet vállal be, mint amennyit tényleg tud, mert ez később megbosszulja magát. Kommunikáljuk, hogy mit és mennyit tudunk!
  • A legnagyobb körültekintés mellett is mellé lehet nyúlni, tehát ha valaki nem érzi jól magát az új helyén, akkor merni kell váltani. Nem szabad elfelejteni: ha nem érezzük jól magunkat, azt hazavisszük, és a kisgyerek is megérzi. Bízni kell magunkban, hogy lesz egy következő hely, ami megfelelő lesz.
  • Ne értékeljük alul magunkat! A nők erre eleve hajlamosabbak, és a visszatérés egy érzékenyebb helyzet, amikor hajlamosak vagyunk azt mondani: „Ó, nekem bármi jó, bármit elfogadok”. Nagyon fontos, hogy keressük meg a nekünk legjobbat, mert nagyon nagy nehezítő tényező, ha olyan csapatba kerülünk be, ahol nem elfogadóak. Nyugodtan higgyünk magunkban! Higgyük el, hogy bármire képesek vagyunk, és bármi lehet belőlünk: és ezt tényleg higgyük is el, ne csak a gyerekeinknek mondjuk. És ne feledjük, hogy aki képes gyereket nevelni az bármire képes, hiszen a gyereknevelés nagyon komplex dolog – ebben a  beszélgetés résztvevői teljesen egyetértettek.

A beszélgetés teljes egészében visszanézhető itt.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra cégvezetőknek, értékesítési vezetőknek, értékesítőknek, kommunikációs szakértőknek, politikusoknak, és mindenkinek, akinek a munkája részét képezi, hogy meggyőzzön másokat, értékesítsen valamit: terméket, szolgáltatást, ötletet vagy önmagát.

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! 10 alkalmas képzés péntekenként: 10 oktatási nap + konzultációs lehetőség! 2021. októbertől!

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

A HRPWR.HU és az Üzlet & Pszichológia szaklap bemutatja a VIII. HR szakmai randit.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Végső nevezési határidő: október 15.

hirdetés