hirdetés
hirdetés

Tanulságos történet

Segítség, valaki nálunk akar dolgozni!

A csapból és a médiából is az folyik, hogy mennyire nincs munkaerő, ehhez képest csak múlt héten két esetben is szemtanúja voltam annak, hogy hogy fordított hátat egy-egy cég a jelentkezőknek. 

A minap olyan ellentmondásokkal szembesültem, hogy muszáj voltam klaviatúrát ragadni. Ugyebár mást sem hallani a médiából és az ügyfelekkel beszélgetve, mint azt, hogy nincs munkaerő. Ehhez képest, egyik reggel, egy nagy gyártóvállalathoz igyekeztem coacholni egy felsővezetőt, amikor is az alábbi beszélgetésre lettem figyelmes a portán:

- Jó reggelt! - köszönt vidáman, energikusan egy jól szituált, friss nyugdíjas.

- Jó reggelt! - válaszolta a már reggel 8-kor unott portás.

- Foglalkoztatnak Önök nyugdíjasokat? Szívesen dolgoznék itt – kérdezte az úriember.

- Várjon, megkérdezem a HR-t. – válaszolt a portás és felemelte a telefont. ”Jó reggelt. Itt van egy nyugdíjas, aki nálunk szeretne dolgozni, Mit mondjak neki? Értem. Sajnálom.” – hallom a portás szavait.

A lelkes nyugdíjast szó nélkül elutasították anélkül, hogy bárki megkérdezte volna tőle, hogy mihez ért, mit csinált korábban, egyáltalán milyen területen szeretne dolgozni, és mi szél sodorta őt erre. Ezek után felmentem a felsővezetőt coacholni, aki amikor elkezdett ventillálni, hogy mennyire nem találnak embert, szembesítettem őt a portán történtekkel.

Biztos nem is akar idejönni

Egy másik alkalommal történt, amikor egy ismerősöm szintén panaszkodott, hogy egy éve nem talál állást diplomásan, felsőfokú nyelvtudással, világlátottan, 45 évesen. Nem akartam elhinni, amikor azt mondta, hogy közel 100 helyre adta le a pályázatát és csak két helyre hívták be, de onnan is magyarázat nélkül utasították el. Elkértem az önéletrajzát és elküldtem én is ugyanazokra a helyekre, ahonnan korábban választ sem kapott. Nekem legalább válaszoltak.

Az egyik helyről például azt a választ kaptam, hogy nagyon tetszik a CV, de hozzájuk biztos nem menne el dolgozni, hiszen 100 km-re vannak Pesttől egy kis faluban, és ez bizonyára nem lenne előrelépés az illetőnek. Nem akartam hinni a szememnek, amikor olvastam a választ. Lehet, hogy máskor is hasonló magyarázatok álltak a háttérben, csak neki nem írták meg és így ő elesett egy állástól, a munkáltató pedig egy alkalmazottól ahelyett, hogy legalább megkérdezte volna, hogy valóban akadály-e az, amit ő kívülről akadálynak gondol.

Erre a konkrét állásajánlatra válaszképp megírtam, hogy az illető teljesen mobilis és jelen pillanatban nem az előrelépés motiválja. Ezután következett az interjú, aminek végeredménye az lett, hogy az ismerősöm kvalitásait megismerve, egy, a kiírtnál magasabb pozícióra vették fel. Megérte újra nekifutni, igazi win-win helyzet lett.

Tényleg nem értem. Ha állítólag ennyire nincs munkaerő, akkor miért kell az én vagy más protekciója egy diplomás, nyelveket beszélő, tapasztalt munkavállalónak az állástaláláshoz, és miért nem adnak esélyt a dolgozni vágyó lelkes nyugdíjasoknak?

 

 

Komócsin Laura, business coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

hirdetés