hirdetés
hirdetés

Freelancing

Ezekre figyelj, ha szabadúszót foglalkoztatsz

Napjainkban egyre több cég foglalkoztat szabadúszókat teljes vagy részmunkaidős alkalmazottak helyett vagy mellett. Az alábbiakban a szabadúszók alkalmazásának előnyeit és hátrányait tekintjük át, és néhány tippet is felsorolunk, amelyek segíthetnek minimalizálni a szabadúszó foglalkoztatásával szükségszerűen együtt járó kockázatokat.

Szabadúszót foglalkoztatni igazi win-win helyzetnek tűnik: a freelancer elégedett, mert megmarad a szabadsága, olyan munkát végezhet, amihez ért, és amit szeret, a munkáltató pedig jó esetben egy igazán elkötelezetett profival végeztetheti el a munkát – költséghatékonyan. De mint minden helyzet, ez sem fekete-fehér, szóval nézzük meg kicsit közelebbről, mivel is jár pontosan szabadúszót foglalkoztatni…

Mindenekelőtt fontos, hogy megértsük: ő független vállalkozó, és ennek megfelelően kell kezelnünk. A legfontosabb azt tudatosítani magunkban, hogy a munkáltató nem szabhatja meg a szabadúszó munkavégzésének kereteit, nem mondhatja meg neki, hol vagy hogyan dolgozzon. Ez azonban bizonyos kockázatokat von maga után.

Az előnyök

1+ Kevesebbe kerülnek

Egy szabadúszó felfogadása kétségkívül kevesebb pénzünkbe kerül, mint egy teljes vagy akár egy részmunkaidős alkalmazott foglalkoztatása. Tehát sokkal költséghatékonyabb szabadúszókat alkalmazni, mivel nekik ténylegesen csak azért a munkáért fizetünk, amit valóban el is végeznek.

2+ Terhelhetőbbek

A szabadúszók maguk választják meg, mikor dolgozzanak. Ebből az is következik, hogy hatékonyabbak, képesek egyhuzamban hosszabban dolgozni egy projekten, vagy azonos idő alatt több projektet gyorsabban tető alá hozni: az időbeosztásuk teljesen rugalmas, ezért ha reggelre kell leszállítani a projektet, akár éjszaka is meg tudják csinálni. Viszont fontos, hogy pontosan rögzítsük a szerződésben a munkával kapcsolatos elvárásokat és a követelményeket. A megállapodásunkban mindig szerepelnie kell a megvalósítandó projekt részletes leírásának, a felfogadott szabadúszó abban vállalt szerepének, az egyes határidők dátumainak, és annak is, milyen munkát és milyen áron végez el. Figyeljünk azokra a záradékokra is, melyek az elégtelen vagy hiányos munkavégzést szankcionálják. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy mindezt előzetesen egyeztessük, és szóban is tudatosítsuk: mit várunk el, mikorra és milyen minőségben!

3+ Egy bizonyos terület specialistái

Jellemzően minden szabadúszónak van egy (vagy több) olyan területe, amelybe mélyen beleásta magát – így ha ezen a területen keresünk embert munkavégzésre, biztosra vehetjük, hogy személyében jó szakemberre lelünk. A webes szövegírók webes szöveget írnak, a webdizájnerek weboldalak dizájnját készítik el, a fordítók fordítanak, és így tovább. Ennek az az előnye, hogy tényleg jók abban, amit csinálnak: hiszen ez az a terület, amivel éjjel-nappal foglalkoznak.

A hátrányok

1- Felszívódhatnak

A szabadúszók sokkal könnyebben kereket oldhatnak, mint egy rendes alkalmazott. Különösen igaz ez a távmunkában dolgozó szakértők esetében. Egy ideig minden jól megy – a munka időben megérkezik, a minőségre sem lehet panaszunk. Aztán történik valami. Nem mindig tudjuk meg, mi történt, de a szabadúszónk elkezdi lekésni a határidőket, romlik a munkája minősége, és végül egyszerűen nyoma vész. Persze (szinte) mindenkit lehet helyettesíteni, de olykor nagy fejfájást okoz, hogy rendet rakjunk az eltűnő munkaerő után... Amit tehetünk: ha már a kezdet kezdetén rögzítettük, pontosan milyen feladatokat foglal magában a megvalósítandó projekt, azzal minimalizálhatjuk annak az esélyét, hogy a szabadúszónk a munka nehézsége miatt útközben kiszálljon. Ne változtassunk útközben, de ha muszáj, akkor ne csodálkozzunk, hogy ő is változtatni fog a feltételein.

2- Nem mindig hadra foghatók

Ha beesik egy váratlan feladat, vagy változik az elvégzendő feladatok prioritása, az irodában ülő alkalmazottak mindig „kéznél vannak”, azonban a távmunkában dolgozó szabadúszóinkra ez nem feltétlenül igaz. Egyrészt jobb, ha számolunk vele, hogy a sürgős feladat extra díjazást von maga után, ami az alkalmazottaink esetében nem áll fenn. Másrészt az is előfordulhat, hogy egész egyszerűen nem ér rá vagy nem elérhető az illető. Ezekre az esetekre is fel lehet készülni valamennyire előzetes egyeztetéssel: lehetséges, hogy a megállapodásba belefoglalhatunk a fix feladatokon túl, havi egy-két alkalmat, amikor soron kívül 24 órán belül elvégzendő feladatokat kell megoldania a megbízott szabadúszónak. Érdemes azt is tisztáznunk, hogy – készenléti díj ellenében – milyen napi időközökben kell elérhetőnek lennie.

3- Kezdeti kockázatot kell vállalnunk

A legelején mindenképp kockázatot vállalunk, amikor szabadúszót veszünk fel, hiszen nem tudhatjuk: valóban olyan színvonalon dolgozik, mint ahogy azt állítja? Időre elkészíti majd a munkát? Csakugyan megéri-e a pénzt, amit fizetünk neki, és birtokában van-e mindazon képességeknek, amelyekkel állítása szerint bír?

Ilyenkor egy alapos, többlépcsős interjúzási folyamaton érdemes végigmennünk vele. Az első lépésben áttanulmányozzuk a jelentkezését. A második lépésben érdemes régebbi munkái elérhetőségeit elkérnünk tőle, mert ezek tudják bizonyítani, hogy valóban olyan minőségű munkát végez, mint amilyenre nekünk szükségünk van. Természetesen még itt sem lehetünk száz százalékig biztosak abban, hogy csakugyan a saját munkáit mutatja-e be nekünk, ezért valamennyi kockázat továbbra is fennáll. Végül pedig mindenképp készítsünk video- vagy telefonos interjút, hiszen csak így ellenőrizhetjük, hogy emberünk csakugyan az, akinek mondja magát. Figyeljünk oda arra, hogy nem mindenki szabadúszó, aki annak tűnik: sokszor valós munkatapasztalattal nem bíró egyetemisták vagy frissen végzettek is szabadúszóként hirdetik magukat, de olyan is előfordul, hogy egy egész cég próbálja eladni szolgáltatásait egy (talán nem is létező) szabadúszó álarca mögé bújva. Ez utóbbi nem feltétlenül baj, de ha mi kifejezetten szabadúszót kerestünk, akkor bosszúságok származhatnak belőle.

4- Nem mindig rendelkeznek a megfelelő felszereléssel

Lehet, hogy nincs megfelelő számítógépe / szoftverei / internetkapcsolata (stb.) ahhoz, ami a rábízni kívánt munka elvégzéséhez szükséges, és utóbb majd ezek hiányára hivatkozva passzolja a munkát, vagy emiatt szívódik fel szó nélkül. Hogy ezt elkerüljük, érdemes még az interjún rákérdezni, milyen eszközök állnak rendelkezésére a munka elvégzéséhez. Milyen számítógépet és szoftver(eke)t használ, milyen internetkapcsolattal rendelkezik?

5- Veszélybe kerülhetnek az adataink

Ha szabadúszóval dolgozunk, ez elkerülhetetlenül azt vonja maga után, hogy külsősök is hozzáférhetnek a termékeinkhez, szolgáltatásainkhoz vagy az üzleti partnereinkhez kapcsolódó érzékeny információkhoz. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a szabadúszók általában a vállalkozások elég széles körével dolgoznak, ami azt is jelentheti, hogy megbízott szabadúszónk pár héttel később már egy versenytársunk projektjén dolgozik. Mindezek miatt ügyeljünk a titoktartási szerződésre is!

Összegezve:

Egy szabadúszó felvétele ragyogó befektetés lehet cégünknek, ráadásul napjaink munkaerőpiaci viszonyai között egyre kevésbé tudjuk elkerülni ezt a foglalkoztatási formát. Ugyanakkor fontos, hogy mind az előnyeivel, mind a hátrányaival tisztában legyünk a szabadúszók foglalkoztatásának. Ha tisztán látjuk, mibe megyünk bele, akkor már nem fog megrázkódtatásként érni minket, ha valami nem úgy történik, mint ahogy elképzeltünk. A legtöbb esetben ugyanakkor a szabadúszók ragyogó munkaerőnek bizonyulnak, akik teljes mértékben megérik a beléjük fektetett energiánkat és pénzünket.

És ne feledjük: mindig jobb megelőző intézkedéseket tenni, mint később  a következményekkel birkózni…

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés