hirdetés
hirdetés

Állásinterjú-tippek

A Starbucks vezetője ebből az 1 kérdésből megállapítja, beválik-e a jelölt

A Starbucks volt HR-menedzsere szerint egyetlen kérdésből megállapítható, hogy valaki sikeres munkatárs lesz-e az új munkahelyén. Ennek a kérdésnek köze van ahhoz, hogy az illető képes-e tanulni a hibáiból és fejlődni. Sokkal többet jelent ez, mint bármi, amit leír a rezüméjében – írja a Piac&Profit.

Írtunk már korábban meghökkentő és abszurd interjúkérdésekről, de most kiderült: akad olyan HR-vezető is, akinek egyetlen kérdés is elég ahhoz, hogy megbízhatóan bejósolja a jelölt beválását.

Traci Wilk, a Starbucks egykori HR-menedzsere szerint az állásinterjún egy kérdés mutatja a legjobban, hogy a jelentkező sikeressé válhat-e új munkahelyén: ha megkérjük, beszéljen azokról a hibákról és tévedésekről, amiket elkövetett. De főleg arról, hogyan csinálná másként azt, amit elrontott.

Nem mindegy, képes-e tanulni a kudarcaiból

Wilknek nem az a célja ezzel a kérdéssel, hogy kipuhatolja a jelölt gyengeségeit. Inkább az önismeretéről, a kritikai érzékéről akar megtudni egyet s mást, valamint arról, hogy a jelentkező rendekezik-e azzal a bizonyos „growth mindset”-tel, amit Carol Dweck pszichológus írt le egyik bestsellerkönyvében. Aki ilyen beállítottsággal rendelkezik, az hisz abban, hogy az ember növekedhet szakmailag, szellemileg – vagyis a tehetség nem olyasvalami, amivel vagy születik az ember, vagy nem (aki ezt hiszi, azt „fixed mindset”, fixált gondolkodás jellemzi), hanem olyan képesség, ami kemény munkával és szorgalommal fejleszthető.

Ha az álláskereső az előző munkahelyein tapasztalt kihívásokat elemezve utólag megállapítja, mit vétett el, és hogyan lehetett volna jobban csinálni, azzal azt mutatja, hogy képes tanulni a kudarcokból. Ez a növekedés-elvű elme meglétének legbiztosabb jele.

Csak ne túl nyersen!

Persze minden állásinterjúnak a legnehezebb része az, amikor az embernek a saját gyengeségeiről és tévedéseiről kell beszélnie. Ezt gyakran úgy szokták felhozni az interjút vezető személyzetisek, hogy nyersen rákérdeznek: „Miért engedtek el az előző állásodból?” „Mi a legnagyobb gyengeséged?” Ez persze zavarba hozza a jelentkezőt.

Ehelyett kellemesebb azt a kérdést kapniuk, hogy „mit csinálnál másként, ha lenne rá lehetőséged?” Ez reatívabb megközelítése ugyanannak a témának, és lehetőséget ad az álláskeresőnek, hogy felvillantsa problémamegoldó képességét. Aki utólag belátja a tévedéseit, és tudja, miként lehet jobban elvégezni egy feladatot, az tulajdonképpen rugalmas munkaerő, és meg tud újulni, innovatív megoldásokra is képes.

Ha pedig amiatt aggódna valaki, hogy túl őszintén nyilatkozik az állásinterjún mindazzal kapcsolatban, amit elrontott, Wilk siet hozzátenni, hogy szerinte ez nem baj, sőt előny. „Ez is azt mutatja, hogy az illető elég magabiztos ahhoz, hogy törékenynek mutassa magát. Inkább hozok be olyasvalakit a céghez, aki hajlamos kockázatot vállalni és néhányszor felsült, mint egy olyan embert, aki mindig a biztonságos utat választotta.”

(forrás: Piac&Profit)
hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés