hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tanácsok freelancerekhez

7 hasznos tipp, ha szabadúszót foglalkoztatsz

Korábbi cikkünkben már írtunk a freelancerek foglalkoztatásának előnyeiről és hátrányairól.  Most nézzünk meg néhány jól hasznosítható tanácsot arra vonatkozóan, ha úgy döntenénk: szabadúszókkal bővítjük csapatunkat!

Megnőtt a cég, és elértünk egy olyan pontra, hogy muszáj bővítenünk, de nem akarunk végigmenni az új teljes állású munkaerő toborzás-kiválasztásának kimerítő folyamatán? Ilyenkor kézenfekvő lehetőség, hogy amennyi munkát csak lehet, szabadúszó munkatársaknak delegáljunk.

Íme 10 tipp, amelyek alkalmazásával megtalálhatjuk a legtehetségesebb szabadúszókat, és sikeresen integrálhatjuk őket a csapatunkba!

1. Keressük őket online: az internet a tökéletes kiindulópont, ha szabadúszó munkaerő után kutatunk. Érdemes olyan oldalakon kezdeni a keresést, mint például az Upwork, a Freelancer.com, a Fiverr, a Guru vagy az iFreelance, magyar nyelven pedig a Freelancer.hu. Ezeken az oldalakon kategóriánként tehetünk közzé projektleírásokat, és aztán már csak be kell gyűjtenünk és át kell böngésznünk a kiírásra jelentkező lelkes szakemberek CV-it.

2. Aknázzuk ki a kapcsolatainkat! Az internet mellett a szabadúszók másik legjobb lelőhelye a saját szakmai hálózatunk. A szóbeli ajánlás a szabadúszó legjobb marketingeszköze. Kérjünk ajánlásokat a partnereinktől és más cégvezetőktől!

3. Világosan határozzuk meg, miről szól a projekt, és mik a határidők! A félreértések elkerülésére – különösen, ha a szabadúszónk távmunkában dolgozik – kritikus fontosságú, hogy tudomásra hozzuk, miről szól a projekt, világos iránymutatásokkal lássuk el, és tűzzünk ki pontos határidőket.

4. Lássuk el alapos kritikával a munkája minőségét illetően, és tegyük ezt a kellő gyakorisággal! Az, hogy felbéreltünk valakit, még nem jelenti automatikusan azt, hogy jó munkát is fog végezni. Értékeljük a szabadúszóinkat éppen úgy, mint ahogy azt a teljes állásban dolgozó munkatársakkal tesszük! Vagyis még a szerződéskötés előtt alaposan nézzük át a portfólióját és próbamunkáit, majd lépcsőfokonként ellenőrizzük a munkáját – így elkerülhetjük, hogy később a projekt végén csalódnunk kelljen a leadott munkája minőségét látva.

5. Az eddigi munkatapasztalata essen egybe az igényeinkkel! Olyan szabadúszókra vágyunk, akiknek a tapasztalata egybeesik az igényeinkkel. Ennek érdekében olyan szabadúszókat keressünk, akik a múltban ahhoz hasonló projekteken dolgoztak, mint amilyet nálunk is kapni fognak.

6. Soha ne csak az ár alapján hozzuk meg a döntést. Soha ne az alapján válasszunk szabadúszót, hogy mennyit kér. Mi sem természetesebb, mint hogy fogunk találni egy olyan designert, aki elkészíti a weboldalunkat feleannyiért, mint egy tapasztaltabb pályatársa, csakhogy jó eséllyel az elkészített projekt színvonala is kevesebb professzionalitást tükröz majd…

7. Tartsuk észben: nem mi vagyunk az egyetlen ügyfelei! A szabadúszók alkalmazásának egyik hátulütője az, hogy rendszerint nem kötelezik el magukat idejük 100%-ában a mi projektünk mellett. Ha akad egy másik, rövidebb határidős munkájuk, vagy egy üzleti út jön közbe, nem biztos, hogy mindig azonnal elérhetők és hadra foghatók lesznek.

(forrás: allBusiness)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Tapasztalatok, gyakorlati tanácsok – átállási workshop

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Nap című konferenciát. A nap, amikor az employer branding szakma találkozik.

hirdetés