hirdetés
hirdetés

Aranyat érő kollégák

6 jel, amiből felismerheted a rendkívüli munkatársakat!

A teljesítményértékelést a kiváló munkatársakra szabták – véli Jeff Haden az Inc.com-on megjelent cikkében. A rendszer kézzelfoghatóan kimutatja, hogy a kiváló munkatárs proaktív, megbízható, teljesíti a tervet, jó vezető és még jobb csapatjátékos. A rendkívüli dolgozó képességeit azonban nem méri megbízhatóan ez a szisztéma, ezért érdemes néhány fontos tényezőt figyelembe venni, hogy ők is reflektorfénybe kerülhessenek, mert aranyat érnek a szervezet számára.

Az alábbi hasznos listát a KarrierPlusz állította össze.

1. Nem a munkaköri leírásuk keretein belül gondolkodnak.

Például ha egy fontos ügyfél megtartása a tét, a rendkívüli munkatárs – anélkül, hogy külön kérvényt nyújtanának be neki ez ügyben – hirtelen odaugrik, és megoldja a problémát, pedig hivatalosan nem is az ő dolga lenne.

2. Kicsit furák.

A legjobbak gyakran nemcsak a teljesítményükben, hanem a személyiségüket illetően is különböznek az átlagtól. Például egy kicsit bogarasak, néha tiszteletlenek, némelyikük szinte élvezi, hogy nem lehet beskatulyázni. Szóval furák, de jó értelemben véve. Szokatlan személyiségükkel fel tudják pezsdíteni a csapat munkáját, új színeket visznek a hétköznapok szürkeségébe.

3. Tudják, mikor kell visszavenni.

A rendkívüli munkatárs azonban csak addig szórakoztatja személyisége különleges vonásaival a többieket, amíg el nem kezd égni a ház – ekkor összekapja magát, és a csapat teljes értékű tagjaként nekilát a tűzoltásnak. Tehát pontosan tudja, mikor szabad viccelni és mikor jön el a komolyság ideje. Mikor lehet pimaszkodni és mikor kell észrevétlenül belesimulni a tömegbe. Mikor engedheti meg magának, hogy zabolátlanul előretörjön, és mikor kell visszavenni a tempóból. Ez nehezen fenntartható egyensúly – csak a legjobbak képesek rá.

4. Nyilvánosan méltatják a kollégák érdemeit.

Ha a főnök megdicsér, az nagyszerű érzés. De ha egy kolléga méltatja az érdemeinket, az maga a boldogság. A rendkívüli munkatárs elismeri mások teljesítményét.

5. Négyszemközt méltatlankodnak.

Egészséges dolog, ha időben terítékre kerülnek a problémák, de néhány dolgot érdemes négyszemközt megbeszélni. A rendkívüli munkatárs nem nagyközönség előtt beszéli meg a legkényesebb témákat, mert tisztában van vele, hogy rossz esetben többet árt vele, mint használ.

6. Mernek kérdezni, amikor mások nem.

A rendkívüli munkatárs ráérez a kényes témákra, és bátran felveti őket. Sőt, mások helyett is mer megszólalni – például ha pletykák terjednek el a közelgő leépítésekről, odamegy a főnökhöz, és rákérdez, mi igaz a riasztó félinformációkból.

7. Örök felfedezők.

Vannak emberek, akik soha nem elégedettek a fennálló helyzettel – jó értelemben véve –, ezért folyton azt kutatják, miként lehetne továbbfejlődni.

A jó munkatársak pontosan betartják az előírásokat és a megszokott munakafolyamat szerint haladnak. A legkiválóbbak viszont megkérdőjelezik a bevált szabályokat, és megpróbálnak új utakat törni. Nem azért, mert született bajkeverők – hanem mert nem bírják elviselni, hogy minden ugyanolyan fáradtan zakatol, ahogy azt mindenki megszokta.

Olvasd el a teljes, eredeti cikket is itt!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés