hirdetés
hirdetés

Tippek toborzáshoz

5 súlyos HR-es előítélet, amelyeket ideje lenne elfelejtenünk

Miért van az, hogy egy büntetett előéletű jelöltet hamarabb felveszünk, mint valakit, aki bármilyen okból, de több évig nem dolgozott? Mi a bajunk a vándormadarakkal? És azokkal az introvertált jelöltekkel, akik kiváló szakmai képességeik mellett rosszabban teljesítenek az állásinterjún?

A régi beidegződések, előítéletek eltorzíthatják az ember ítélőképességét, és rossz döntés születik. Könnyen előfordulhat például, hogy a HR-es pont azt az álláskeresőt rostálja ki, aki a legalkalmasabb lehetne a pozícióra. A Karrier Plusz összeszedte, melyek azok a legfontosabb toborzói-kiválaszói előítéletek, amelyek miatt esetleg a legjobb jelöltjeinktől eshetünk el.

Tény, hogy bizonyos faktorokat kötelező figyelembe venni a kiválasztási folyamat során, de ha valaki túl mereven ragaszkodik ezekhez, nem fogja látni a teljes képet. Íme öt olyan momentum, amely téves következtetésekre késztetheti a HR-est.

1. Online egyetemen, tanfolyamon szerzett papír „rendes” diploma helyett:

Az internetes képzés egyre terjed, és a renoméja is javulni látszik az utóbbi időben, sok kiválasztási szakember mégis fenntartásokkal viseltetik iránta, és a hagyományos egyetemi diplomát részesíti előnyben.

Amikor a Time Magazine megkérdezte a Fortune 500 cégek (a legnagyobb amerikai vállalatok) több HR-vezetőjét, mit gondolnak az online képzés értékéről, a válaszok meglehetősen konzervatív nézőpontot tükröztek. Pedig érdemes megbarátkozni a felsőfokú online oktatás terjedésével, mert egyre több olyan munkavállaló lép a piacra, aki így szerzi tudását, és nem biztos, hogy kevesebbet ér, mint aki hagyományos úton szerzett diplomát (természetesen most a színvonalas online képzésekről beszélünk).

2. Tátongó lyuk(ak) az önéletrajzban:

Egy kutatás azt az eredményt hozta, hogy egy büntetett előéletű jelölt könnyebben kap állást, mint az olyan, aki valamilyen okból évekig nem dolgozott. Minél hosszabb időre esett ki valaki a munka világából, annál nehezebben talál megfelelő állást. Az óvatosságnak ugyan kétségtelenül van alapja, de nem szabad túl mereven ragaszkodni ahhoz, hogy a hézagos önéletrajz kizáró tényező. Laura Hong HR-szakértő szerint csak meg kell kérdezni, mi a hiátus oka, és annak alapján lehet eldönteni, hogyan ítélik meg a jelöltet.

3. Túl sok munkahely – túl rövid ideig:

A Kádár-rendszerben munkahelyi vándormadárnak nevezték azokat, akik gyakran váltottak, és ferde szemmel néztek rájuk mint megbízhatatlan munkaerőre. Nincs ez másként ma sem: aki nagyon sok céget sorol fel az önéletrajzában, arról általában azt gondolják, hogy nem tudja, mit akar, nem eléggé elkötelezett vagy összeférhetetlen dolgozó. Holott az is lehet, hogy az illető olyan minőségi munkaerő, aki tisztában van az értékeivel, ezért gyorsan elégedetlen lesz, ha nem becsülik meg eléggé.

4. Nem szimpatikus posztok a közösségi médiában:

Attól még, hogy valaki félmeztelenül, egy pohár sörrel a kezében szédeleg egy fesztiválon, és erről számos fotót posztolt valamelyik felületen, nem biztos, hogy rossz munkaerő – lehet például, hogy előtte nagyon is keményen dolgozott, csak így akarta kiereszteni a gőzt. Más kérdés, ha valaki a LinkedIn-profiljára tölt fel ilyen képet, ott szigorúak a szabályok, elvárt a professzionális megjelenés.

Jelenleg három HR-esből egy biztosan kirostálja azt a jelöltet, akiről kompromittáló tartalmat talált a közösségi médiában. Ez nagyon sok, hiszen a döntés olyan információkon alapul, amelyek semmit nem árulnak el a jelölt szakmai kvalitásairól.

5. Rosszul sikerült interjú:

Nem mindenki tudja hozni a legjobb formáját stresszes helyzetben, márpedig az állásinterjú kemény vizsgaszituáció. Ráadásul ha valaki introvertált vagy enyhén autista, nehezen tud oldottan kommunikálni, de ettől még kiváló munkaerő lehet. Abból sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, ha a jelölt sok mindent nem tud a cégről, elvégre majd képbe kerül, ha felvették, és bizonyított.

A teljesebb képhez olvasd el a teljes, eredetei cikket is, itt!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés