hirdetés
hirdetés
hirdetés

Barta Judit cikkei

#1
2018-01-22 18:10:00

Az Amerikába kivándorolt, székely származású Csíkszentmihályi Mihály neve sokak számára összekapcsolódik a flow fogalmával, amelyet ő fedezett fel a pszichológia tudománya számára, és amely rengeteg egyéb területet is megtermékenyített, mint például a szervezetfejlesztést vagy a motivációkutatást. Csíkszentmihályi kitüntetett szerepet tulajdonít a kreativitásnak a flow-élmény elérésében. Ted-előadásában elmagyarázza, hogy mi is pontosan ez az illékony és elragadtatott állapot, amelyet flow-nak, azaz áramlásnak keresztelt el.  

#2
2018-01-17 17:31:00

Sherry Turkle pszichológus-szociológus az amerikai MIT-n oktat, kutatási területe a technológia és az identitás kapcsolata, illetve annak a vizsgálata, hogy digitális eszközeink és online személyiségeink hogyan írják át emberi kapcsolatainkat és kommunikációnkat.

#3
2018-01-10 17:29:00

Ruth Chang filozófus TED-előadásában azt világítja meg hallgatóságának, hogy mi az összefüggés a nehéz döntéseink és az emberi szabadság között, és hogyan kerülhetjük el, hogy bábként sodródjunk egyik élethelyzetből a másikba. Arra is rámutat, hogy jobban járunk, ha nem kívülről jövő és objektívnek vélt érvek alapján hozzuk meg kicsi és nagy döntéseinket, hanem inkább belső meggyőződésből. Így jutunk el apránként oda, hogy azzá váljunk, akik lenni szeretnénk.

#4
2018-01-03 15:10:00

Jared Diamond a Harvard egyetemen végzett evolúcióbiológus, civilizációkutató. 1998-ban Pulitzer-díjat kapott a „Háborúk, járványok, technikák” című művéért. Másik nagysikerű könyve, az ”Összeomlás” magyarul is megjelent a Typotex gondozásában. TED- előadásában a letűnt társadalmak kipusztulásának okaira világít rá, melyek a jelen civilizáció fennmaradásának kérdéseire is választ kínálnak.

#5
2017-12-22 12:00:00

Bill Gross többtucatnyi startupot alapított, és legalább ennyi cég üzleti inkubációjában vett részt. Ekkora tapasztalattal a háta mögött érdemesnek találta tüzetesebben is megvizsgálni, melyek azok a tényezők, amelyek leginkább befolyásolják egy startup sikerességét vagy netán kudarcba fulladását. Több száz saját, illetve ismert cégről gyűjtött adatokat, amelyeket aztán az általa legfontosabbnak vélt öt kulcsdimenzió szerint rangsorolt. Egy tényező messze fontosabbnak bizonyult, mint a többi.

#6
2017-12-14 15:10:00

Diana Nyad 67 éves amerikai újságíró, motivációs előadó és hosszútávúszó. Elsőként 1975-ben szerzett hírnevet, amikor is Manhattan körül tett meg úszva egy 45 kilométeres távot. Később emelte és tétet, és a Kuba−Florida utat szemelte ki magának meghódításra. Ez négy alkalommal nem sikerült, míg ötödszörre, 64 évesen célba ért.

#7
2017-11-30 17:29:00

A svájci születésű, végzettségére nézve filozófus Alain de Botton Londonban él és több sikerkönyv szerzője, melyek zöme a bölcs életvezetésről szól. 2008-ban alapította meg az Élet iskoláját - egy civil vállalkozást Londonban, azzal a céllal, hogy a tanulást és a terápiát a mai, ideges kor kihívásaihoz szabja. TED előadásában arról beszél, hogy a modern nyugati, individualista, fejlett társadalomban mit jelent a siker és a kudarc és hogy ettől a felfogástól milyen irányban érdemes elmozdulni.

#8
2017-11-20 07:00:00

Dan Gilbert, a Harvard egyetem pszichológia professzora arról tartott előadást a TED konferencián, hogy az embereknek gyakran téves elképzeléseik vannak arról, hogy mi teszi őket boldoggá. Ennek oka pedig az, hogy agyunk szisztematikusan rossz üzeneteket küld nekünk ezzel kapcsolatban.

#9
2017-11-09 15:12:00

Shlomo Benartzi a pszichológiai viselkedésminták gazdasági hatásait vizsgálja. Benartzit elsősorban az emberek pénzügyi döntései, a jövőre vonatkozó terveik, illetve azok hiánya érdekli. Legjelentősebb kutatási eredményét Richard Thalerrel közösen érte el, mely egy nyugdíjmegtakarító viselkedéstani program kidolgozása volt 1988-ban „Takaríts meg többet holnap” (Save More Tomorrow – SMarT) címmel. A TED konferencián ennek az Amerikában igen komoly hatást kiváltó programnak az alapvetéseit magyarázza el.

#10
2017-11-02 16:29:00

William Ury a volt Szovjetuniótól kezdve Venezueláig számos nemzetközi konfliktusban szolgált tárgyalási tanácsadóként. Emellett vállalati szinteken is dolgozik mediátorként, és oktat tárgyalási készségeket vállalatvezetőknek, szakszervezeti vezetőknek, diplomatáknak, katonai vezetőknek szerte a világon. Rutinos előadó, író, több könyve jelent meg, a Tárgyalás nehéz emberekkel magyarul is elérhető. Végzettségére nézve antropológus – mesterfokozatát a Yale-en, doktori címét a Harvardon szerezte, TED-előadása ezért is bővelkedik történetekben, amik hitvallása szerint nemcsak a tudás átadására szolgálnak, de hasznos kulcsot adhatnak mindennemű konfliktus megoldásában is. TED-előadásában az úgynevezett „harmadik fél” konfliktusfeloldó szerepéről beszélt.  

#11
2017-10-27 17:31:00

Dan Buettner coach, felfedező, oktató és a National Geographic munkatársa. TED-előadásában a Kék Zónáknak nevezett térségekben tett felfedezéseit osztja meg a közönségével. A Kék Zónák olyan pontjai a földnek, ahol az emberek különösen hosszú ideig élnek, méghozzá egészségesen. Buettner a kutatásairól könyvet is írt, ami a The New York Times bestseller listáján szerepelt.

#12
2017-10-16 13:37:00

Mintha lenne bennem valaki. Valaki más, aki folyton fékez. Olykor megakadályoz abban, hogy sikeres legyek. Hogy örömben éljek. Azt élem meg, hogy gyűlölöm. Nem akarok tudomást venni róla. Pedig tudom, hogy így még kegyetlenebb lesz velem” – ez nem egy pszichotikus, skizofrén ember szájából hangzott el, egy terápiás folyamat kezdetén mondta egyik páciensem.

#13
2017-10-16 12:00:00

Alessandro Acquisti a pittsburghi Carnegie Mellon egyetemen dolgozik viselkedési közgazdászként. Évek óta végez empirikus kutatásokat arról, hogy az emberek a közösségi oldalakon hogyan kezelik a magánszférájukat és az információs biztonságukat. TED-előadásában azt magyarázza el, hogy a számítógépes technológiák a közösségi médiával ötvözve szinte bárkit átláthatóvá tesznek, és arra hívja fel a figyelmet, hogy ha az emberek nem kívánnak burkolt manipulációk és munkaerő piaci diszkrimináció áldozataivá válni, akkor ideje visszaszerezniük az irányítást a saját adataik fölött.

#14
2017-10-09 07:30:00

Tom Wujec, szoftverfejlesztő tréner több mint 70 csapatépítő tréninget vezetett le a pillecukor-feladvány segítségével. Ezekből igen érdekes tanulságokat vont le, melyeket egy TED előadás keretében osztott meg a közönséggel. Vajon miért teljesítenek jobban az óvodások?

#15
2017-10-02 07:00:00

Az Ohio állambeli Daytonban a 19. század végén élt egy testvérpár, Orville és Wilbur, avagy ahogy később bevonultak a történelembe, a Wright fivérek. Volt egy kerékpárboltjuk, és az volt az álmuk, hogy megépítsék az első, motorral hajtott repülőgépet. Minden keservesen megtakarított pénzüket ebbe a nagyszabású tervbe fektették. Akkoriban nem ők voltak az egyetlenek, akik az aeroplán első prototípusán dolgoztak szenvedélyesen, hiszen ez volt a kor dotcomlufija, meséli Simon Sinek a jó vezetők titkáról szóló TED-előadásában. Simon Sinek etnográfus, két, vezetésről szóló nagy sikerű könyv szerzője, a Columbia egyetemen stratégiai kommunikációt oktat.

#16
2017-09-28 08:50:00

Honnan tudjuk, hogy egy döntés jó-e vagy sem abban a pillanatban, amikor meghozzuk azt? Szinte sehonnan. A legtöbb esetben az idő ad választ erre a kérdésre. Márton-Koczó Ildikó könyvében a közelmúlt és a régmúlt magyar üzleti döntéseinek körülményeit és hatását vizsgálja.

#17
2017-09-11 14:24:00

Nigel Marsh, több nagysikerű, önéletrajzi ihletettségű, szórakoztatóan megírt könyv szerzője az egyik legnézettebb TED-előadásban szarkasztikus humorral és öniróniával beszél arról, hogy a munkahelyi taposómalom mellett lehet-e kiegyensúlyozott életet élni, és ha igen, vajon miként.

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés