hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hogyan tovább?

Van-e kiút a mókuskerékből?

Az új év hajnalán gyakran jönnek velünk szembe olyan magvas gondolatok, mint „most nyitottál ki egy új könyvet, melynek 365 üres oldala vár arra, hogy megtöltsd”, vagy „kaptál 365 új lehetőséget, hogy élj vele.” Habár a világot nem lehet megváltani alig egy év leforgása alatt, talán idén arra érdemes lehet felhasználni a lehetőségeket, hogy a mókuskerékből kitörjünk. Limpár Imre tréner, tanácsadó szakpszichológus állítja, hogy van kiút, csak az a kérdés, merre található.

Elvárások tömkelege zúdul ránk nap mint nap, nem csoda hát, hogy legtöbben egész mókuskerék-rendszerek labirintusában keressük kétségbeesve a kiutat. „Két kérdés van, amit mindenkinek fel kell tennie magának: honnan tudod, hogy mókuskerékben ragadtál? és honnan tudod, hogy kikerültél belőle? Ha ezekre már tudsz válaszolni, az félsiker, de  nem mindig ilyen egyszerű a képlet” – nyitotta az ELTE Karrierközpont által szervezett előadását Limpár Imre. – „Gondolj csak bele, ha hosszú éveken át robotoltál a mókuskerékben, és hirtelen kikerülsz belőle, nem tudsz vele mit kezdeni. Majd beléd hasít a felismerés »ennyi időt az életemből a mókuskerékben töltöttem?« Pedig anno biztosan te sem így képzelted.”

Harc a régi énképeinkkel

Több ponton fájdalmas érzés szembenézni azzal, hogy huszon-, harminc-, negyvenévesen hozott döntéseink vezettek odáig, ahol most tartunk. Jungot idézve:

„Nem az vagyok, ami velem történt, az vagyok, amit döntöttem, hogy legyek.”

Tulajdonképpen mi magunk vagyunk azok, akik megteremtettük a mókuskerék kelepcéjét, melyből oly jó volna kitörni. Megnyugtatásul, nemcsak mi lehetünk saját önsorsrontóink, sokszor a családból hozott mintáink nehezednek a vállunkra teherként. Sorskönyvünk tele van olyan szülőktől kapott üzenetekkel, amik visszhangoznak bennünk a döntések során. Sok közülük sorsrontó tétel mint például: „Járt utat járatlanért el ne hagyd!” Elolvashatsz önsegítő könyveket, előadásokra járhatsz, kimaxolhatod az énidőt, nehéz kizökkenni. Limpár így fogalmaz: „Minden családban létezik az ún. »rendes ember kép«, tehát az a modell, ami megmutatja, milyen is a rendes ember. A rendes ember bedobja a zokniját a szennyestartóba. A rendes ember eljár dolgozni. A rendes ember odafigyel az étkezésére stb. De gyakran emiatt a (sokszor) téves rendes ember kép miatt kerülnek bele fiatalok olyan csapdákba, amelyekből később nehéz kitörni. Ők vállalkoznának, de rendes ember olyat nem tesz, hanem elmegy, és lenyom valahol heti negyven órát kötött munkarendben. Mert ezt teszi egy rendes ember.”

Ha valamit letettél az asztalra…

Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy majd kilépnek az addigi robotból, csak ennek, meg ennek és még ennek is teljesülnie kell előbb. Hát lássuk be, ezek a feltételek valószínűleg sosem következnek be, így időpazarlás erre várni. Limpár szerint, ha alkalmazottként az minden vágyad, hogy vállalkozz, akkor tedd meg! Ne várj arra, hogy mindenhez érts, ha valami nem a te szakterületed, kérj segítséget vagy delegáld! Ha az önerőből fakadó elhatározás még kevésbé megy, akad néhány mankó, ami segít abban, hogy megtaláld a kilépési pontokat. Legyen szó akár állásról, párkapcsolatról, vagy bármely életterületről, amelyben egy mókuskerék rabja vagy.

Szabadságnyilatkozat magadnak

„Állíts fel egy feltétellistát! A lényeg, hogy ha az általad előre meghatározott feltételek sérülnek, ígérd meg magadnak, hogy bármikor bárhonnan kilépsz, és nem kezdesz alkudozásba önmagaddal!” Limpár szerint a szabadságnyilatkozat egyfajta kapaszkodóként szolgál, és segít a következetességben.

Varrd el az elvarratlan szálakat!

„Gyűjtsd össze az üres ígéreteket, restanciákat, amiket húzol magad után! Ha megvannak, ints búcsút nekik, töröld őket! Akár nyomtasd ki, és fekete filccel húzd át őket, csak hogy meg legyen a törlés élménye! Figyeld meg, hogy mit okoz a listától való megszabadulás, figyeld önmagad. Ha valami még mindig fontos, nem tudod törölni, jelöld be és teljesítsd!” – tanácsolta Limpár.

Emellett érdemes abban is számot vetni, hogy mennyi mindent nem tehetünk meg. Vagyis inkább fordítsuk át úgy, hogy amiket nem merünk megtenni. Ez persze provokatív, és ellenérzéseket kelthet, de segít kitörni saját elménk által szabott keretekből.

„Nem kell mindent vérkomolyan venni. Kezdj el tesztelni! Tudod, hogy miért vagy mókuskerékben. Ha legközelebb benne vagy, tegyél bele egy vargabetűt. Nem kell azonnal megoldani, csak figyeld a környezet reakcióját.” – világít rá Limpár. – „Lehet, hogy nem jön be, de addig próbálkozz, míg rá nem érzel. Csinálj valami olyat, amit eddig sosem tettél. Például köszönj rá a rettegett főnökre, ahelyett, hogy meghúznád magad.”

Tehát van 365 lapod idénre, mihez kezdesz velük? Azt viszont ne várd, hogy eljön a bizonyos nap, mikor megtörténik a csoda. Hiszen hosszú folyamat eredménye volt az is, hogy belekerültél a kerékbe…

 

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés