hirdetés
hirdetés
hirdetés

Marketingpszichológia

Trükkös design: erre figyelj legközelebb vásárláskor!

Nem titok, hogy a marketingesek minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a termékek végeláthatatlan sorában az általuk forgalmazott legyen a szerencsés kiválasztott. Akár olyan apróságok is rengeteg számítanak a döntéshozásnál, mint a csomagolás színe, vagy az, hogy éppen hanyadik polcon van az áru. Egy új kutatás arra is rávilágított, hogy ezeken túl a terméken használt betűtípus is meghatározó lehet.

Fájó beismerni, de döntéseink túlnyomó többsége nem a racionalitáson és az észérveken alapul, hanem hajlamosak vagyunk heurisztikákra hagyatkozni. A marketingesek pedig pont ezeket a gyenge pontokat igyekeznek kiaknázni. A reklámok képi világával, például kisgyermekekkel és állatokkal bármit könnyebben el lehet adni. Vagy olyan üzenettel, ami erősen hat az érzelmeinkre, illetve a legerősebb félelmeinkre. Ilyenek például a gyógyszerreklámok vagy biztosítók hirdetései. Ezeken túl azonban már pusztán a termék csomagolásával is ösztönös és tudattalan szimpátiát idézhetnek elő bennünk.

Az Innsbrucki Egyetem kutatói kísérletsorozatukban vizsgálták, hogy mennyire befolyásolja a vásárlási hajlandóságot a terméken használt betűtípus. Ehhez kétféle betűtípussal készítették el egy-egy termék designját. A termékekről fotókat mutattak, amik teljesen megegyeztek egy apró részletet leszámítva. Az egyiken egy egyszerű, gépírásra hajazó font volt, míg a másikon egy olyan, ami az emberi kézírásra emlékeztetett. Ezt követően pedig felmérték, hogy melyik terméket hányan választják. Talán nem meglepő, de a kézírásosra sokkal többen tették le a voksukat, mint az egyszerű nyomtatott társára.

További kutatásban használt képekért kattints!

A kutatók szerint, az emberi kézírásra emlékeztető betűtípus tudattalanul is azt a gondolatot kelti bennünk, hogy annak a terméknek egy kicsit több köze van az emberi munkához, kézművességhez, mint a rideg gépies betűknek. Talán eszünkbe juttatja a nagyi befőttes üvegein díszelgő gyöngybetűkkel írott címkéket vagy édesanyánk kézírását a lekváros üvegeken. A lényeg, hogy ez a betűtípus képes megmelengetni a szívünket, amire úgy tűnik, még erősebben vágyunk most, hogy a digitalizáció, az automatizáció és a robotizáció korában élünk. 

A kutatók szerint emögött a mélyen bennünk élő társas szükségletünk áll. Ennek értelmében ösztönösen vágyunk az emberi kapcsolatra, amelyet ha közvetlenül személyesen nem is kaphatunk meg, közvetetten is szeretnénk érezni és megtapasztalni. Ezek a termékek tehát az „emberi jelenlétet” juttatják eszünkbe, ami miatt sokkal pozitívabbra is értékeljük őket, valamint könnyebben kötődünk hozzájuk érzelmileg.

Lehet, hogy a racionalitás szintjén persze tisztában vagyunk azzal, hogy a hipermarketek polcain roskadozó termékek többsége nem kis dolgos, ám de odafigyelő és gondoskodó kezek munkájának gyümölcse, hanem (fél-)automatizált futószalagok mellett dolgozó munkásoknak vagy robotoknak köszönhetjük azokat, azonban az emberközelibb csomagolással mégis konstruálunk magunkban egy idealizált képet.

Ez a trükk egyaránt hatást gyakorol bizonyos termékekről alkotott véleményünkre, valamint a fogyasztói magatartásunkra. Legközelebb a boltban járva érdemes lehet feltennünk magunknak a kérdést, hogy a termék, amit a kezünkben tartunk, valóban jobb a többinél vagy csak egy egyszerű trükkel hat az egyik legmélyebb szükségletünkre?

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés