hirdetés
hirdetés
hirdetés

Marketingpszichológia

Trükkös design: erre figyelj legközelebb vásárláskor!

Nem titok, hogy a marketingesek minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a termékek végeláthatatlan sorában az általuk forgalmazott legyen a szerencsés kiválasztott. Akár olyan apróságok is rengeteg számítanak a döntéshozásnál, mint a csomagolás színe, vagy az, hogy éppen hanyadik polcon van az áru. Egy új kutatás arra is rávilágított, hogy ezeken túl a terméken használt betűtípus is meghatározó lehet.

Fájó beismerni, de döntéseink túlnyomó többsége nem a racionalitáson és az észérveken alapul, hanem hajlamosak vagyunk heurisztikákra hagyatkozni. A marketingesek pedig pont ezeket a gyenge pontokat igyekeznek kiaknázni. A reklámok képi világával, például kisgyermekekkel és állatokkal bármit könnyebben el lehet adni. Vagy olyan üzenettel, ami erősen hat az érzelmeinkre, illetve a legerősebb félelmeinkre. Ilyenek például a gyógyszerreklámok vagy biztosítók hirdetései. Ezeken túl azonban már pusztán a termék csomagolásával is ösztönös és tudattalan szimpátiát idézhetnek elő bennünk.

Az Innsbrucki Egyetem kutatói kísérletsorozatukban vizsgálták, hogy mennyire befolyásolja a vásárlási hajlandóságot a terméken használt betűtípus. Ehhez kétféle betűtípussal készítették el egy-egy termék designját. A termékekről fotókat mutattak, amik teljesen megegyeztek egy apró részletet leszámítva. Az egyiken egy egyszerű, gépírásra hajazó font volt, míg a másikon egy olyan, ami az emberi kézírásra emlékeztetett. Ezt követően pedig felmérték, hogy melyik terméket hányan választják. Talán nem meglepő, de a kézírásosra sokkal többen tették le a voksukat, mint az egyszerű nyomtatott társára.

További kutatásban használt képekért kattints!

A kutatók szerint, az emberi kézírásra emlékeztető betűtípus tudattalanul is azt a gondolatot kelti bennünk, hogy annak a terméknek egy kicsit több köze van az emberi munkához, kézművességhez, mint a rideg gépies betűknek. Talán eszünkbe juttatja a nagyi befőttes üvegein díszelgő gyöngybetűkkel írott címkéket vagy édesanyánk kézírását a lekváros üvegeken. A lényeg, hogy ez a betűtípus képes megmelengetni a szívünket, amire úgy tűnik, még erősebben vágyunk most, hogy a digitalizáció, az automatizáció és a robotizáció korában élünk. 

A kutatók szerint emögött a mélyen bennünk élő társas szükségletünk áll. Ennek értelmében ösztönösen vágyunk az emberi kapcsolatra, amelyet ha közvetlenül személyesen nem is kaphatunk meg, közvetetten is szeretnénk érezni és megtapasztalni. Ezek a termékek tehát az „emberi jelenlétet” juttatják eszünkbe, ami miatt sokkal pozitívabbra is értékeljük őket, valamint könnyebben kötődünk hozzájuk érzelmileg.

Lehet, hogy a racionalitás szintjén persze tisztában vagyunk azzal, hogy a hipermarketek polcain roskadozó termékek többsége nem kis dolgos, ám de odafigyelő és gondoskodó kezek munkájának gyümölcse, hanem (fél-)automatizált futószalagok mellett dolgozó munkásoknak vagy robotoknak köszönhetjük azokat, azonban az emberközelibb csomagolással mégis konstruálunk magunkban egy idealizált képet.

Ez a trükk egyaránt hatást gyakorol bizonyos termékekről alkotott véleményünkre, valamint a fogyasztói magatartásunkra. Legközelebb a boltban járva érdemes lehet feltennünk magunknak a kérdést, hogy a termék, amit a kezünkben tartunk, valóban jobb a többinél vagy csak egy egyszerű trükkel hat az egyik legmélyebb szükségletünkre?

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés