hirdetés
hirdetés
hirdetés

Légy a jobb önmagad!

Törj ki a negatív gondolatok börtönéből!

„Mi lesz, ha?”„Mi van, ha nem működik?” „Mi történik, ha csak az időmet vesztegetem?” „Mi van, ha nem felelek meg az elvárásoknak, és mindenki utálni fog engem?” ─ vajon számodra is ismerősek ezek a gyötrő kérdések? Ha igen, ne aggódj, nem vagy egyedül. A szorongásos zavarok egyre inkább felerősödnek, és sajnos a saját hibánkból. A mód ugyanis, ahogyan az információkat és az elvárásokat feldolgozzuk, gyakran negatív hatással van a gondolkodásmódunkra, és hajlamosak vagyunk olyan vészforgatókönyveket kreálni, amelyek a valóságban soha nem fognak lejátszódni.

Az aggódás normális, kivéve, ha kínzó gondolataid a legmélyebb álmaidból ébresztenek fel… A legtöbbünk olyan gondolatokkal és vészforgatókönyvekkel kínozza magát, amelyeknek semmi közük a valósághoz. Tegyük fel, hogy pincérnőként új állást kapunk. Még nem igazán ismerjük az egész menüsort, ezért néhány rendelést helytelenül adunk le, sőt még pár tányért is leejtettünk, amiért kollégáink most bosszankodnak. Miután a katasztrofálisan sikeredett munkanap után hazatértünk, azon töprengünk, hogy beadjuk-e a felmondásunkat, csakhogy elkerüljük a további megaláztatást. Ugyanakkor szükségünk van az állásra, ezért mindenképpen be kell járnunk, megkockáztatva azt, hogy megint a nevetség tárgyává leszünk. Meglepetésünkre azonban mindenki kedvesen vár minket, mintha a tegnapi jelenet le sem játszódott volna. Senki sem dühös ránk, és senki sem gyűlöl minket. Most, hogy már jobban ismerjük a protokollt is, kevésbé valószínű, hogy újra elkövetjük a hibákat. Ebben az esetben aggodalmaink megalapozottak voltak, még akkor is, ha kis túlzásba estünk. Kórossá csak akkor válik a dolog, ha mindezek után sem tudunk megnyugodni, és továbbra is gyártjuk magunknak a legrosszabb lehetőségeket, vagy minden racionális érv ellenére megfutamodunk, és inkább be sem megyünk másnap a munkahelyünkre.

Készüljünk fel a legrosszabbra, de a legjobbat reméljük

Készüljünk fel a legrosszabbra, de ne várjuk annak bekövetkeztét, hiszen ha így teszünk, akkor azzal megalapozzuk a negativitást. Azonban arra is emlékeznünk kell, hogy a túlságosan lelkesedő optimizmus is irreális. Próbáljunk meg csak akkor aggodalmaskodni, amikor tényleg megtörténik a baj, és soha ne foglalkozzunk azzal, mi történhetett volna, hiszen nem történt meg. Ha hagyjuk, hogy a félelmeink elhatalmasodjanak felettünk, akkor számos lehetőségről mondunk le, vagy akár irracionálisan is viselkedhetünk. Például nem vállalunk el egy új munkát, mert félünk a kudarctól, vagy elvállaljuk, de teljesen paranoiásak leszünk, és a legrosszabbra gondolunk, ha főnökünk vagy megbízónk 5 percig nem válaszol a levelünkre. Ebben a beszűkült mentális állapotban teljesen figyelmen kívül hagyjuk, mennyi valószínűsége van annak, hogy félelmeink valóban beigazolódnak.

Ha még olvasnád, erre tovább!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés