hirdetés
hirdetés

Nem baj, ha néha elkenődsz

Te is a toxikus pozitivitás csapdájában vergődsz? Így mászhatsz ki belőle!

Miért veszélyes, ha az a szavajárásunk, hogy ugyan már, lehetne rosszabb is? A toxikus pozitivitás csapdái, és a lehetséges kiutak.

Röviden: a toxikus pozitivitás a vidám, optimista beállítódás túlzott és kevéssé hatékony túláltalánosítása, vagyis az, amikor minden létező helyzetben a hurráoptimizmust próbáljuk erőltetni – akkor is, amikor ezt valójában semmi nem indokolja, és kedvünk sincs hozzá.

A toxikus pozitivitás a természetes, őszinte érzelmi tapasztalataink megtagadását, elbagatellizálását és érvénytelenítését jelenti.

Amikor valaki a toxikus pozitivitás hozzáállását teszi magáévá, akkor ezzel megtagad mindenfajta negatív tapasztalatot – vagyis azokat a tapasztalatokat, amelyek emberré tesznek minket, és ezek kizárásával éli az életét.

Ha nem akarsz a toxikus pozitivitás csapdájába esni, akkor érdemes átfogalmazni magadban az alábbi mondatokat, és a dőlt betűkkel szedett változatokat mondani helyettük:

  •  "Minden okkal történik." –> Rendben van, ha néha rosszul érzem magam.
  • "Olyan nincs, hogy én hibát kövessek el." –> A hibázás szükséges a fejlődéshez.
  • "Lehetne rosszabb is." –> Van olyan, hogy rossz dolgok esnek meg velünk. Hogyan tudnálak támogatni?
  • "Nézd mindig a dolgok jó oldalát!" –> Lehet, hogy most nehéz a jót meglátni a jelenlegi helyzetben, de idővel értelmet fogunk találni benne.

Honnét tudjuk, hogy a pozitivitásunk nem egészséges?

Van néhány olyan viselkedésmód, amelyekről biztos kijelenthetjük, hogy a toxikus pozitivitás kategóriájába tartoznak, így ezekre érdemes odafigyelnünk, akár magunkban, akár másokon fedezzük fel őket:

– amikor elrejtjük, hogy mit is érzünk valójában;
– amikor elutasítjuk a saját érzéseinket;
– amikor bűntudatot érzünk a saját negatív érzéseink miatt;
– amikor elbagatellizáljuk mások érzéseit azzal, hogy azt mondjuk nekik: "Ne is gondolj erre!", vagy "Rá se ránts!";
– amikor ilyesmiket mondunk az orrát lógató ismerősünknek: "Nézd kicsit más szemszögből a dolgokat! Nem is olyan rossz a helyzeted!";
– amikor másokat hibáztatunk azért, mert negatív érzéseket élnek meg.

A koronavírus miatt kialakult helyzetben különösen fontos, hogy ne essünk a toxikus pozitivitás csapdájába.

Teljesen természetes, hogy most mindenki negatív érzéseket (stresszt, szorongást, félelmet, szomorúságot, levertséget, vagy akár gyászt) él meg. A negatív érzelmekkel úgy tudunk a leghatékonyabban megküzdeni, ha megengedjük magunknak, hogy átéljük őket; ezért nem szabad megtiltanunk saját magunknak (sem másoknak), hogy ezt tegyük.

 

Munkajogi kérdésed van? Jelentkezz HR-eseknek szóló munkajogi interaktív gyorssegély-konzultációnkra!

Kérdezz-felelek: aktuális munkajogi kérdések

Időpont: 2020. április. 29. 09:00    Részvételi díj: Teljes árú jegy: 14 900 Ft + Áfa / fő

Dr. Zempléni Kinga munkajogász, aki már több mint 100 kérdésre válaszolt az elmúlt egy hónapban a HRPWR.HU oldalán, ezúttal összefoglalja a felmerült kérdésekből levont következtetéseket, segít a legújabb kormányrendeletek értelmezésében, és válaszol minden résztvevő kérdésére, melyeket névvel vagy névtelenül, szóban vagy írásban is fel lehet tenni.
 
Bővebb információ az eseményről itt. Jelentkezni ide kattintva lehet.

 

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés