hirdetés
hirdetés
hirdetés

Döntési fáradtság

Találós kérdés: mi a közös ebben a 3 emberben?

Megfigyelted már, hogy Barack Obama, Mark Zuckerberg, Steve Jobs és Albert Einstein is mindig ugyanabban a ruhában látható a képeken? Nem arról van szó, hogy nem érdekli őket, hogy mit viselnek, hanem sokkal fontosabb dolgok foglalkoztatják őket.

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy mennyi időt töltesz reggelente a ruhád kiválasztásával? A divat fontos, és az öltözködésünk az identitás, a magunkról mutatni kívánt kép egyik fontos összetevője, azonban léteznek égetőbb problémák is a világon, mint a napi outfitünk kiválasztása.

Túl sok értékes percet áldozunk az öltözködésünk oltárán, amit más fontosabb dolgokkal is tölthetnénk. Ha nem rágódunk az apróságokon, nem arra használjuk fel a véges energiakészletünk jelentős részét, akkor a saját életünket könnyíthetjük meg.

Az öltözködés nem lényeges kérdés

Nem véletlen, hogy olyan nagy emberek is, mint például Obama, az Egyesült Államok egykori elnöke kék vagy szürke öltönyben látható a képeken az esetek többségében. Elnökként nap mint nap rengeteg nehéz döntést kellett meghoznia, hatalmas befolyása volt, így nem pazarolhatta az idejét a ruhatárára. A Vanity Fairnek adott interjújában ki is fejti, mi áll öltözködése egyszerűségének hátterében: „Általában kéket vagy szürkét viselek. Próbálok minél kevesebb lényegtelen döntést hozni. Ilyen például az öltözködés, vagy az evés. Annyi más, létfontosságú kérdésben kell döntenem, hogy nem akarom az energiáimat pazarolni.”

Obamán kívül találunk még néhány híres és sikeres embert, aki hasonlóan tesz. Steve Jobs, az Apple alapítója például kivétel nélkül fekete garbót, kék farmert és edzőcipőt viselt. Mark Zuckerberg, a Facebook kitalálója pedig rendszerint szürke pólóban, vagy fekete melegítőben látható.

A minimalizmuson túl

Ezek az emberek dollármilliárdokat érő vállalatok fejesei, simán megengedhetnék, hogy akkora ruhatáruk legyen, hogy akár mindennap teljesen másban jelenjenek meg. Mi áll akkor a minimalista öltözködésük hátterében?

A döntési fáradtság. Ez egy pszichológiai állapot, amit akkor tapasztalunk meg, ha mentálisan teljesen kimerülünk a sok jelentéktelen döntéstől. A döntési energiakészletünk véges, ha már a nap elején elpazaroljuk a ruháink közötti válogatással, annál kevesebb energiánk marad a nap folyamán felmerülő többi lényeges döntésre. Biztos veled is előfordult már, hogy egy hosszú és kimerítő nap végére, egyszerűen még azt sem tudtad eldönteni, hogy mit vacsorázz. Ennek a hátterében a döntési energiakészlet kiapadása áll.

Az apró-cseprő döntések miatt (mit vegyek fel, mit egyek) kevésbé vagyunk hatékonyak a munkában. A változatos ruhatár túl van értékelve a mai túlfogyasztásra koncentrálódott világunkban. Rengeteg időt töltünk anyagias dolgokon rágódva, és nem vesszük észre, hogy milyen könnyen változtathatnánk ezen. Az energiát olyan apróságokra pazaroljuk, amiknek nincs sok köze a valódi boldogsághoz.

Persze, a világ sokkal egyhangúbb hely lenne, ha mindenki mindennap ugyanazt a ruhát viselné. Annyit talán mégis érdemes tennünk, hogy számba vesszük a napjainkat bonyolító felesleges dolgokat és legalább egy részüket kiiktatjuk. Ezzel már tettünk egy lépést az egyszerűbb, hatékonyabb és ezáltal teljesebb élet felé.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Elite Daily)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés