hirdetés
hirdetés
hirdetés

Definíció

Segítség! Burnout vagy életközépi válság, amit érzek?

Korábban írtunk már a kiégésről itt, itt és itt is. De vajon meg tudjuk-e különböztetni egymástól a kiégést (burnout) és az életközépi válságot (midlife crisis)? Érdemes tisztázni a fogalmi különbségeket, hiszen míg az egyik egy betegség, a másik az élet természetes velejárója.

Burnout

A burnout általában a karrierhez, munkához vagy munkahelyhez kötött, egy krónikus stresszhez kötődő stresszbetegség. Kezelése orvosi vagy pszichológiai segítséget igényel, de megfelelő kezelés esetén a burnout megszűnik. Emellett a burnout nem kötelező velejárója az életnek, csak felgyorsult, teljesítményközpontú társadalmunkban gyakrabban alakul ki, mint ötven évvel ezelőtt.

Életközépi válság

Ezzel szemben az életközépi válság az élet természetes velejárója, pszichológiai szempontból úgynevezett normatív krízis, azaz a természetes változásokhoz való adaptációs időszak, ami része személyiségünk érési folyamatának.

Nők vagy férfiak válsága?

Régebben alapvetően a férfiakra volt jellemző a midlife crisis, de modern korunkra és a nők szerepvállalásának megváltozásával már a nőket is érinti. Fontos azonban megkülönböztetni az életközépi válságtól a kapuzárási pánik és a menopauza okozta változások fogalmát. Előbbi inkább a férfiak teljesítőképességéhez kötődő jelenség, a „vadászösztönünk” és hódítási lehetőségeink csökkenésének észrevételén alapul. A legjobb ellenszere egy érett párkapcsolat. A nőket pedig sok hormonális, biológiai változás éri, mely hangulatingadozásokkal jár. Ez is inkább egy fontos képesség természetes elvesztéséből adódó szerepváltozás miatt alakul ki.

Földi Miklós , Szervezetfejlesztő, munkapszichológus
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Élelmiszer az FMCG szektor meghatározó szaklapja új versenyt indít. A verseny célja, hogy megtaláljuk a hazai piac legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeit. Nevezési határidő: augusztus 31.

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a Pr Toplistán! Nevezési határidő: augusztus 31.

A Kreatív szaklap ismét meghirdette a business to business kommunikációs versenyt, melyre az elmúlt év legjobb B2B kommunikációs megoldásaival jelentkezhetnek ügynökségek, a megbízói oldal képviselői, szolgáltatók és médiumok. Nevezési határidő:09.07.

Részletes program hamarosan! SAVE THE DATE: 2018. november 15.

hirdetés